9 Eylül 2012 Pazar

sezon öncesi erdemir


karşıyaka'da 3 yıl boyunca ne uzayıp ne kısalan ama mevcut durumla en iyiyi yapmaya çalışan elde olanla takım yaratabilen hakan demir'in erdemir'indeyiz. 

erdemir sezona coach değişiklikliği artı bütçe kesintisiyle başladı. bu şartlarda çalışılabilecek piyasadaki en iyi coachu kapabildiler. hakan demir eğer aradığı ortamı burada da bulursa gıdım gıdım artan bütçelerle erdemir'i bu sene olmasa da 2 sene içinde playoff ve eurochallenge takımı yapmayı başarır.

nasıl bir takım kurdukları kısmına gelirsek de pek iç açıcı değilim. belki sezon başı itibariyle en hazır, en diri takımlardan biri görünümünde olsalar da çok kısıtlı bir rotasyon var ellerinde. 3 yabancı + 8 türk'le 11 kişilik rotasyonla neler yapabilirler tahmin etmek kolay olmuyor. ama burada tecrübeli yabancı seçimleriyle parayı doğru harcama ve geçiş sezonu olduğu hissiyatı veriyor. tahminlerim yanılmıyorsa 1.5m dolar civarı bir bütçeleri var. bu bütçe hale hazırda hacettepe, antalya ve olin'den daha fazla. büyük bir ihtimal genç telekom'dan da.

erdemir düşük bir bütçeyle playoff potasına yakın durabilmek için piyasada bulunan tecrübeli alabilecekleri oyuncuları aldılar. öncelikle 2 senedir ligde ne yaptığını bilen, takımı kontrol eden, oyun kurabilen combo guard gerrod henderson'u kadroda tuttular. bu hamle riskten kaçış anlamına da geliyordu. daha sonra yine ligi iyi tanıyan muntazam skorer sean marshall'ı aldılar. böylelikle kısa rotasyonunda 1-2 ve 2-3 oynayabilen 2 yabancıyla rotasyonu sağlama aldılar. 3. yabancı hamlesi ise geçen sene krka-banvit maçlarından yakından tanıdığımız keskin, eli ısındığı zaman durdurulması güç şutör jure balazic oldu. böylelikle 3 tane skor yapabilen tecrübeli isimle yabancı rotasyonu kurmuş oldular.

türk rotasyonunda ise alabilecekleri isimlere salça oldular. 1 back-up'ı için alper özcan'ı tutup hacettepe'den derya yannıer'i aldılar. burada henderson gibi saf oyun kurucu olmayan yabancılarının üstüne soner şentürk'ü kaybedip derya ve alper'le orayı geçiştirmek sezon için de bayağı canlarını acıtabilir. 

2 numaraya ise geçen sene artık bu piyasa giren ve büyük takım oyuncusu olmadığı belli olan oyununa şutundan başka bir özellik ekleyemeyen melih mahmutoğlu'nu aldılar. melih tbl standartlarında şutuyla fark yaratan bir isim ama sadece o kadar. yine de coach melih'in etinden ve sütünden faydalanacaktır. 

3 numaraya ise rakiplerin eline inanç koç, caner topaloğlu, reha öz, erdal bibo gibi belli işlerde uzmanlaşmış isimlerle yola çıkarken erdemir sakatlıklarla başı dertte olan barış özcan ve hala kariyerini bir raya oturtamamış can özcan'ı aldılar. barış özcan önemli bir oyuncu. ritmini bulursa ve sakatlıklarla da uğraşmasazsa katkı verecektir. 

uzun rotasyonu ise balazic hariç yerli dolu. cevat soydaş'ta çok iyi görüntü çizen nuster yıldırım, geçen sene coachun ksk'dan oyuncusu dışarı çıkıp şut sokabilen, blok tehdidi yaratan emre bayav ve steps yok asım pars. bu rotasyon mutlak takviyeye ihtiyaç duyuyor. özellikle asım'la sezona başlayan bir takımın o bölgede yabancısız neler yapacağı büyük soru işareti.

takımda ilk göze çarpan olumsuzluk pivot yetersizliği ve oyun kurma sıkıntısı. coach muhtemelen 3 yabancıdan maç başı 45-50 sayı bulmaya yönelik oyun hazırlayacaktır. dinlenme sürelerini iyi ayarlayıp melih ve nusret'ten ekstra katkı bekleyecektir. 

bu yüzden daha yavaş tempo ve şut üzerine yoğunlaşmış setler izlememiz mümkün. hakan demir'in elinde gerrod henderson bir chatman yaratıcılığında olmayacağı için daha fazla perdelemelere ihtiyaç duyabilirler. bu yüzden hem 4 hemde 5 numaralarda sert kalabilmeleri önemli.


sonuç olarak playoff iddiası vermeleri zor görünse de ted, antep, mersin, olin ve antalya'yla kıyasıya bir mücadeleye gireceklerdir. tahminim ligi 10-12 arası bitirirler. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder