25 Eylül 2012 Salı

euroleague elemeleri

geçen sen bu zamanlarda bizler heyecandan titriyorduk. galatasaray'ın euroleague'e katılma hayali bile yetiyordu. hele ki bunu taşın suyunu çıkarır misali adım adım yapmamız daha da efsaneydi. şimdi ise dışarıdan izliyoruz bu elemeleri.

bu sene eleme sistemi değişti kısaca özetlemek gerekirse;

- artık elemelerden euroleague'e 2 değil 1 takım katılacak.
- elemeler cantu'nun evsahipliğinde yapılacak.
- elemeler için kazan, cantu gibi geçen sene euroleague oynayan takımlara ek olarak, çek şampiyonu cez nymburk, fransa finalisti le mans, almanya finalisti ulm basket, belçika şampiyonu oostende, bulgaristan şampiyonu lukoil akademic ve ukrayna şampiyonu bc donetsk katılıyor.
- elemeler 25 eylül'de başlıyor final ise 28 eylül'de.

turnuva şeması ise şu şekilde;

cez nymburk - oostende, cantu - lukoil
kazan - ulm, le mans - donetsk

yani cantu tarafı ve kazan tarafı olarak görebiliriz. kazan tarafı cantu tarafına göre oldukça zorlu. ulm ve le mans bir yana donetsk orada en büyük sorun. şimdi daha da uzatmadan maçlara ve takımlara geçelim.

cez nymburk

aslında buraların en sürpriz takımlarından biri olabilir nymburk. geçen sene de buradaydılar banvit ve khimki'yi eleyip finalde spirou'ya elenmişlerdi. o takımdan pavel pumprla obradorio'ya, lamayn wilson armia'ya, tre simmons da rusya'ya giderken petr benda ve aj abrams gibi 2 önemli oyuncularını kadro da tuttular.

kadroya katılan yeni isimlerdense en çok dikkat çekeni aubrey coleman. kısa bir tbl kariyeri de olan coleman geçen yılın legabasket'te dikkat çeken isimlerinden biriydi. onun yanına geçen yılı kavala'da geçiren guard mike taylor da geldi ve guard pozisyonunu 3 amerikalıyla geçmiş oldular. aj abrams, aubrey coleman ve mike taylor.

takımın uzun rotasyonu ise yunan tapoutos, çek uzun pavel houska ve petr benda'dan oluşuyor. hazırlık döneminde coleman, houska ve tapoutos takımın en hazır oyuncularıydı. bu oyunculara dikkat.

telenet oostende

geçen sene çekişmeli bir final serisinin sonunda spirou'yu 3-2'yle geçip belçika şampiyonu olan oostende'deyiz.. kadrosundan geçen yılın önemli iki ismi chris booker ve kennedy winston'ı gönderen yerlerine de mario stojic, wes wilkinson ve van den spiegel gibi tanıdığımız bildiğimiz oyunları aldılar.

takımın en önemli yıldızı shipp'in sakatlandığı dönemde bizim de gündemimize gelen matt lojeski. oyun kurucu olarak dusan djorcevic ve dusan katnic de devam ediyor. uzun rotasyonunda ise brent wright, bizim olin'in geçen sene yumuşak ve temiz şutörü wes wilkinson ve spiegel var.

lukoil academic

elemelerdeki en garip takımlardan biri de lukoil. pg thomas massamba, sg brandon heath, sf devin green, pf mohammed abukar ve pivot darrly watkins'i aldılar. isveç vatandaşı massamba hariç hepsi d-league kaçkını ve her sene başı nba kamplarında sürten isimler. bu oyunculara ek olarak todor stoykov var ellerinde.

kadro olarak bayağı sürpriz bir takım. neler yapabileceklerini kestirmek güç.

ulm basket

geçen yılın almanya finalisti ulm'da skorer isaiah swann g.antep bşb ile anlaştı. onun haricinde takımın önemli isimleri steven esterkamp ve john bryant takımda kaldılar. diğer amerikalılar nankivil ve mason-griffin de devam ediyor. swann yerine ise allan ray geldi bu sene takımın en önemli kozlarından biri olacaktır. oyun kurucu olaraksa lance jeter'i getirdiler. yaş ortalaması çok düşük ve sürprizlere açık bir takım ulm basket. ama ilk maçtan kazan'la oynamaları erken dönüş bileti anlamına geliyor.

allan ray dikkatle izlenmeli.

le mans

geçen sene fransa liginde finalde chalon'a kaybeden le mans o kadrosunun en önemli oyuncusu eski galatasaray'lı taylor rochestie ve skorer alex acker'ı kaybetti. yerlerine ise yine tanıdık bir yüz khalid el-amin, fransa ligini lider bitiren gravelines'ten pape sy, skorer victor cuthbert ve cam long geldi. takımın önemli isimlerinden joao paulo batista'yı da tuttular.

skor üretmede pek sıkıntı çekmeyecek bir takım hüviyetindeler ancak pota altında donetsk'e karşı koymaları zor gibi. pape sy hazılık maçlarında bayağı dikkat çekici performanslar sergilemiş.

bc donetsk

işte elemelerin isim olarak underdog kadro olaraksa ciddi favorilerinden ukrayna şampiyonu donetsk. yaz boyunca para harcamaktan çekinmediler. doron perkins, d'or fischer, darius songaila ve kaloyan ivanov. bu transferlerinin üstüne skorerleri ramel curry, ivan radenovic ve benim hala bir şeyler beklediğim vojdan stojanovski'yi kadroda tuttular.

fakat onlar adına en büyük kayıp tabii ki de sasa obradovic'in ayrılması oldu. sasa efsane olduğu kulüp alba berlin'in başına geçti. donetsk buna rağmen çıtayı yükseltti. harika bir pota altı oluşturdular. d'or fischer'ın takımdaki rolü az çok belli. darius songaila'da ne kadar bizde felaket performans sergilese de pota altında ondan iyi verim alınabilir. onun yedeğinde ise bu senenin kazanç transferlerinden kaloyan ivanov var ki muazzam transfer.

kısa rotasyonunda ise doron perkins ve ramel curry var. doron'u ukrayna'ya getirmek de büyük iş. bu ikiliyi beraber oynatmak da. vojdan ise arkalarında bekliyor. kazan'ın işi hiç kolay olmayacak.

bennet cantu

büyük bir değişime giden cantu'da vlad micov, shermadini, basile, sorunlu doron perkins gibi oyuncularla yollar ayrıldı. yerlerine yeni mezun amerikalılar geldi. tabii yılın ahmaklığına imza atan siena'nın bıraktığı pietro aradori + jakub kudlacek.

takımın yapı taşları ise jerry smith, pietro aradori, jakub kudlacek, manuchar markoishvili, jeff brooks, maarten leunen, marko skenic ve alex tyus olacak. italya süper kupasında siena'yı devirmeleri bir hayli önemli.

jerry smith, alex tyus ve pietro aradori'ye dikkat.

unics kazan

işte sıra geldi elemelerin favorisine. favoriler ama kolu kanadı kırık biraz. geçen sene khimki'nin düştüğü duruma düşmeleri hiç de sürpriz olmaz. en önemli transferleri marko banic sakat üstüne takımın kimyageri kelly mccarty de sakatlandı. eidson da çok formsuz...

kazan geçen yıldan coach pashutin ve domercant'ı kaybederek sezona başladı. bu iki ismin ayrılması büyük değişimlere yol açabilir orada. transferde bizim buralardan mire chatman, yunan diyarlarından kostas kaimakoglou ve  ian vougioukas, acb'den marko banic ve chuck eidson'ı alıp samoylenko, veremeenko, terrell lyday ve kelly mccarty'i tuttular.

işleri hiç de kolay değil. ulm - le mans - donetsk tarafından gelmeleri ciddi sıkıntı. üstüne üstlük sakatlık ve formsuzluk başlarına bela olabilir. vougioukas, kaimakoglou, lyday ve chatman'a büyük iş düşüyor. eidson da biraz kıpırdanırsa yine de en büyük favori onlar.

..............

takımları incelediğimize göre şimdi de tahminlere geçelim. finale kadar;



cez nymburk - oostende = cez nymburk
bennet cantu - lukoil academic = bennet cantu

unics kazan - ulm basket = unics kazan
le mans - bc donetsk = bc donetsk

cez nymburk - bennet cantu = bennet cantu
unics kazan - bc donetsk = her an her şey olabilir

bennet cantu - kazan or donetsk = hakeden kazansın :(





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder