2 Eylül 2012 Pazar

sezon öncesi pınar karşıyaka


geçen sene anadolu efes'in oyuncu kadrosuna hiç uymamasına rağmen tam saha baskı deneyip euroleague'de her maç sonunu felaket oynayarak coachluk kariyerine merhaba diyen ufuk sarıca'yı takımın başına getirerek bence hem hakan demir'e haksızlık eden hem de büyük risk alan karşıyaka'yla başlıyoruz.

hakan demir'le beraber istikrarlı bir şekilde lig 6.lığına ve eurochallenge takımı olmaya oynayan ve en fazla 2-2,5m tl'lik bütçelerle bunu başaran karşıyaka bu dene gaza basmış görünüyor. öncelikle türk kadrosunu bayağı iyi hale getirdiler. mevcut bütçeleri 2.5m euro civarı olduğu konuşuluyor. yani geçen seneki bütçenin yaklaşık 1,5 katı.

kadro olarak çok atletik ve bireysel yetenekler üzerine ciddi bir kadro kurdular. chatman ve jovo ikilisinin yerini bobby dixon ve alade aminu'yla doldurdular. 4 numaraya skor üretebilen will thomas kısa rotasyonuna da jon diebler.

aslında sarıca'nın 1-5 tercihleri daha farklıydı transfer sezonun başında. 1 numara için chatman'dan önce ksk'nın oyun kurucusu david holston 5 numara için de önce jarvis varnado sonrada akin akingbala düşünüldü. bu açıdan atletik ve blok yapabilen, ikili oyun oynayabilen, ortayı kapatacak 5 numara tercihi anlaşılabiliyor. geçen yıl 250k euro'ya oynayan akingbala'yı da ikna edemeyince nijeryanın olimpiyat takımında da yer alan alade aminu'yu getirdiler.


bobby dixon david holston'un sayı ve şut konusunda 1 kademe altı diyebiliriz. avrupa kariyeri sağlam tecrübeli bir guard. potaya paldır-küldür gidişleri ve deliciliği bu kadroda bulunma sebebi. kısa ve pırpır bir guard. eğer kendisini şut konusunda özgür hissetmezse faydalı olacaktır.

böyle durumlarda dixon kendisini chatman sanması diye de geçen seneyi harika geçirmiş benim de sevdiğim guardlardan soner şentürk'ü kadroya kattılar. bu konuda elleri hayli açık. back-up guard olarak soner şentürk muadili mehmet yağmur'a nazaran çok çok iyi bir tercih tabii tutku açık'ın oraya gitmeyeceğini tahmin ederek söylüyorum bunları.


bobby dixon da bahsettiğimiz şut konusunda özgür hissetme konusunu bir de jon diebler açısından bakalım. bu kadroda şut atma konusunda özgür olacak ilk isim o. müthiş bir şutör ve iyi bir skorer. geçen sene çaylak sezonunda yunanistan'da 10sayı ve %45 üçlük isabet oranıyla oynadı. bu sene hem ortalamalarını hem de avrupanın en iyi liglerinden birinde oynayıp, eurochallenge yaparak kendini bir üst kademeye atmasını izlemek keyifli olacaktır.

2-3 rotasyonun diğer isimleri ise geçen sene galatasaray kadrosunda bulunan evren büker ve caner topaloğlu. evren 2 senedir yatarak körelttiği kariyerini canlandırmaya, caner ise görev adamlığını karşıyaka'da da sürdürmeye geliyor.


evren büker özel bir oyuncu. savunma yapabilen istatistik kağıdının her bölümünü doldurabilen alaraund oyunculardan biri. ancak galatasaray kariyerinde öyle bir özgüven kaybı yaşadı ki bunu nasıl aşacak bilemiyorum. potaya bile bakamayan bir oyuncuya dönüştüğü iki yıldan sonra daha fazla süre ve sorumluluk alacağı takımda terse çevirebilecek bir oyuncu mu orada aklımda soru işaretleri var.

caner topaloğlu ise kısa forvet olarak piyasada pek bulunmayan türden bir oyuncu. çok fazla yetenekli olmasa da iş bulması zor olmuyor.


4 numarada ise will thomas hamlesi geldi ksk'dan. geçen yıl gürcistan takımı armia'yla eurochallenge oynayan ve iyi istatistiklere imza atan atletik, skorer 4 numara will thomas hem içerden hem de dışarıdan oynayabiliyor. özellikle ribaundlarda çok aktif. 4 yabancı içerisinde belki de en önemli hamleydi onlar için. bosman olması da bunda çok etkili.

uzun rotasyonundaki tük oyuncular ise tepeye oynamayan takımlar için oldukça zengin. özellikle ümit sonkol burada fark yaratıyor. nedim yücel'le beraber son yılların en istikrarlı anadolu topçusu olan ümit sonkol aliağa'dan biraz da olaylı bir şekilde çıkışını alarak ksk'ya geldi. o da hem orta mesafe şutu hem de ribaundlardaki dominantlığıyla karşıyaka'ya büyük güç katacaktır.

bora hun paçun ise fb ülker'e giderken yolda hülle misali ksk'ya hediye edilen isim. pek güven veren bir isim olmasa da rotasyon için kabul edilebilir bir isim. alt yaş kategorilerinde yaptığı olağanüstü istatistiklerin yerine şu an rotasyonda 10dk'yı kaldırabilir bir oyuncu konumunda.


pivot olarak tercih edilen alade aminu geçen seneyi fransa şampiyonu chalon'da blake schilb ve malcolm delaney'le beraber en iyi oyuncu olarak göze çarpmıştı. 25dk süre alıp 11.7 sayı, 6.8 rb ortalamasıyla oynamıştı. yaşı da göz önüne alınınca ksk için çok önemli bir transfer seneye yine sıçrama yapabilir. ikili oyunları oynayabilen, pota altında savunmaya sertlik getirebilecek yine atletik bir oyuncu.

....................

9 kişilik çok bir rotasyona sahip karşıyaka'da coach ufuk sarıca geçen sene anadolu efes'in çöküşüne mal olan tam saha baskıyı bu defa başarılı bir şekilde uygulayabilir. geri dönüşlerde sıkıntı çekmeyecek uzunlar ve tam saha baskı uygulayabilecek evren, caner gibi kısa oyuncularla başarılı olabilir. ligde yine 6. olacaklarını düşünüyorum. eurochallenge'da ise son8 yapabilecek kadroları var. tofaş'la beraber geçen seneki gibi telekom faciası yaşanamazsa gruptan ele ele kol kola çıkarlar.

bu sene için jon diebler, alade aminu ve will thomas en önemli isimler olacaktır. performanslarına dikkat.

8 yorum:

  1. paez şu kadro fülker için daha iyi olmaz mıydı?

    bo-barıs
    ömer-engin
    emir-eidson
    buckman-ilkan
    batiste-oguz-vidmar

    YanıtlaSil
  2. 3-4-5'e hiç lafım yok şimdi ki uzun rotasyonunundan yaklaşık 1.5-2m euro daha ucuza kurulabilirdi bu kadro. fakat sorun vidmar'ı yabancı olarak tutabiliyorsunuz kadroda.

    1-2 rotasyonu ise net eksik. oraya sato, micov hatta d.logan gibi bir ekleme yapılsa yazdığın kadro çok daha iyi. andersen ve bojansız kadroları her zaman tercih ederim.

    YanıtlaSil
  3. bo-barıs
    ömer-engin
    emir-eidson
    x-ilkan
    vazquez-oguz-vidmar

    sevgili paez bu kadroda x yerine kimi koyardın? benim aklıma ilk caner madley geldi. sence?

    YanıtlaSil
  4. medley, velickovic, macvan sezon başı itibariyle ilk akla gelen isimler ama mesela ben kadro kuracak olsam vidmar'la vazquez'i aynı takıma almam. çünkü parkeye çok farklı şeyler koyamayacak oyuncular özellikle hücum anlamında. oraya daha farklı bir oyuncu koyup marko banic de düşünülebilir. sezon başı itibariyle birçok 4 numara boştaydı piyasada andersen'e bu masraflarla kalmak pek mantıklı değil bence.

    YanıtlaSil
  5. valla pota altında vazquez-vidmar-ömer asik tarzı bi bekçi olunca ben daha rahat izliyorum maçları. hem de vidmar eksiklerini kapatırdı belki (5 dakikada 3 faul alması vs) aynı şey emir-eidson için de geçerli. neyse kadrolar kuruldu artık cidden zevkli bir yıl olacak.

    sezon tahminim gs şampiyon
    yılın transferi engin atsür

    YanıtlaSil
  6. engin atsür'ü bırakmasını hala anlayamadım fenerbahçe'nin. ben barış'a tercih ederim onu. şampiyonluk konusu ise çok karışık. galatasaray oyun kurma konusunda sorun yaşamazsa fb ve efes'le kafa kafaya oynar. gerisi biraz şans daha çok sezon sonu form durumuyla alakalı.

    YanıtlaSil
  7. paez haklı sanki. benzer 2 tip yerine farklı işleri yapabilen oyuncular daha mantıklı

    banic-ilkan
    k.lavrinovic-oguz-vidmar gibi.

    YanıtlaSil
  8. dixon yerine koszarek tarzı bir guard alsalar banvit'i geçebilirlerdi

    YanıtlaSil