grubun net iki favorisi haliyle barcelona vs cska moskova. kuralar çekildikten sonra beşiktaş için ilk olarak barcelona ve cska'nın olması sebebiyle kötü kura oldu muhabbeti geçse de aksine olumlu gözüküyor. iki takım da beşiktaş karşısında mutlak favori ancak aynı zamanda gruptaki diğer takımlar için de öyle. cska ve barca'ya herkesin kaybedeceğini varsaysak, geriye kalan güçleri birbirine yakın bu denk takımlar arasındaki maçlar top 16'ya kalacak 3. ve 4. takımı belirleyecek. çok düşük ihtimal ama partizan içeride bu iki takıma da çelme takabilir. partizan deplasmanı avrupa'nın en zor deplasmanlarından biri. öleceklerse de bir partizan gibi ölmeyi tercih ediyorlar.
takımlara geçmeden evvel partizan ve brose basket değerlendirmesinin paezbloyd tarafından kaleme alındığını not düşeyim.
regal barcelona
kısalar: vıctor sada pg, sarunas jasıkevıcıus pg, marcelınho huertas pg / sg , alejandro abrınes sg , juan carlos navarro pg/sg , xavier rabaseda sg/sf , joe ıngles sg/sf , pete mıckeal sf
uzunlar: c. j.wallace pf- marko todorovıc pf-c , erazem lorbek pf-c , ante tomıc-c, nathan jawai-c
barcelona geçtiğimizin sezonki takımdan chuck eidson, ndong, fran vazquez ve kosta perovic'le yolları ayırırken; insan azmanı bir kardeşimiz olan nathan jawai, real madrid kariyerinden beklenen çıkışı yapamayan ante tomic, yaşlı kurt sarunas jasikevicius gibi isimleri kadrosuna kattı. 92 doğumlu uzun marko todorovic ve 93 doğumlu sg alex abrines kadroya katılan diğer isimler.
kısalardan başlayalım; huertas, juan carlos navarro, jasikevicius'un beraber olduğu bir guard rotasyonu estetik yönden inanılmaz. hepsi pas üstadı, yemiş yutmuş adamlar. ancak biraz fazla yumuşak kalıyorlar. bu noktada bu sezon barca'nın yine sözleşme yenilediği victor sada'yı epey izleyecez gibi :( victor sada savunmada pis işleri yapar ancak kapasitesi bellidir. biraz da katalan olmasının ekmeğini yiyerek barcelona'daki yerini muhafaza ediyor. şahsen kendisini izlemekten sıkıldım. sada sayan > victor sada. yine cıvıttık iyi mi. neyse toparlarız. abrines henüz genç. geçen sene şans bulmaya başlayan xavi rabeseda yetersiz. keza joe ingles de öyle. şutuna güvenilmez. kadroda takım mühendisliği açısından bi hata var gibi görünüyor.saf kısa forvet olarak sadece 34 yaşındaki tecrübeli oyuncu pete mickael var. barcelona'nın akıbeti için sağlıklı kalmak zorunda pete. olası bi sakatlığı barca'yı zor durumda bırakabilir.
özetle; bu grupta 1 veya 2 olacaklardır. final 4'un güçlü adayılar. ancak coaching problemleri devam ediyor. xavi pasqual yetersiz kalıyor. bu sene acb şampiyonluğunu real madrid'e kaptırabilirler. sorunlarını çözememiş bir barcelona izlenimi var.
cska moskova:
kısalar: aaron jackson pg, mılos teodosıc pg /sg , drew nıcholas sg, anton ponkrashov g / f , ivan strebkov g, aleksey zozulın g, evgenıy voronov g, vladımır mıcov sf, sonny weems sf, dmıtrıy korshakov sf / pf
uzunlar: andrey vorontsevıch pf, zoran erceg pf / c , alexander gudumak pf / c , alexander sasha kaun c, dmitriy sokolov c, vıktor khryapa pf, nenad krstıc c
cska moskova'nın yolları geçtiğimiz sezonki takımdan minnesota'ya giden andrei kirilenko ve alexey shved, banvit'e gelen sammy mejia, galatasaray'a transfer olan jamont gordon, basketbolu bırakan saygıdeğer abimiz ramunas siskauskas, darius lavrinovic ile yolları ayrıldı. bilbao'dan aaron jackson, milano'dan drew nicholas, cantu'dan vladimir micov, beşiktaş'tan zoran erceg ve zalgiris'ten sonny weems gibi isimlerle gidenlerin yeri doldurulmaya çalışıldı.
kısalar: milos teodosic ile başlayalım ve arkadaşı biraz eleştirelim. yetenekli arkadaş eyvallah ama mental açıdan kendini geliştirmesi gerekiyor. baskı-stres altında doğru karar vermekte zorlanıyor. kritik maçlarda problem oluyor. yetenekli oyuncu olmak başka büyük oyuncu olmak başka. diamantidis, spanoulis, juan carlos navarro, bir zamanların jasikevicius'u ayarında görmüyorum. o seviyeye gelecek umudu vermediğini de söyleyeyim. takım yeni katılan aaron jackson geçtiğimiz sezon bilbao'da çok iyi bir sezon geçirmişti. doğru bir hamle olarak yorumlanabilir. bir zamanlar büyük skoreri ancak zaman içinde skorer oyuncu rolünden takım oyuncusu rolüne bürünen drew nicholas için kafamda soru işaretleri var. pasif halinden kurtulup biraz olsun eski günlerine dönmesi lazım. anton ponkrashov'un rolü ne olacak görmek lazım. özel bi oyuncu, bu sene ettore messina ne kadar kullanacak bakalım kendisini. bu sene de az oynarsa o'nun için en iyisi daha özgür olabileceği daha vasat bi takıma gitmek olmalı. aleksei zozulin daha çok euroleague dışındaki turnuvalarda kullanılmak üzere transfer edilmiş gibi duruyor. evgeny voronov keza. kısa forvet pozisyonuna yapılan hamleler son derece yerinde. sonny weems biraz istatistik topçusu izlenimi versede (ranking kasıyor fantasy challenge'da :s ) haksızlık etmemek lazım iyi adam. atletiktir, ribaund alır, iyi şut atar. biraz gölge savunması problemi var. cantu'dan gelen vladimir micov euroleague pazarının gözde isimlerinden biriydi geçen sene.
uzunlar: malum nenad kristic gibi pota altından çok kolay bitirebilen bir adam var. sasha kaun'un sağlıklı kalabilmesi önemli. dışarıdan yüzdeli şut atabilen uzunlar bol. yeni transfer zoran erceg, biraz daha tecrübelenen vorontsevich, victor khryapa gibi arkadaşlar mevcut. takımın uzun rotasyonu kısa rotasyonuna göre daha az değişime uğradı. değişen çok fazla bi şey yok. güçlü bir pota altı olduğu muhakkak.
özetle; grupta 1. veya 2. olurlar, orası net. winner koç ettore messina yönetiminde giriyorlar sezona. en büyük transfer messina. kendisi efsanedir. nba'de son senesini lakers'ın koç ekibinde asistan olarak geçirmesi saçma bi karardı. efsaneyi tekrar parkede görecek olmak güzel. tabi iş çok kolay değil. takımda özellikle kısalar arasından roller nası paylaştırılacak kestirmek zor. biraz izleyip görmek lazım. aynştanlık yaparak, final 4'un ve şampiyonluğu güçlü adaylarından olduğunu belirtip cska bölümünü noktalayalım.
beşiktaş:
kısalar: tutku açık pg, curtis jerrels pg, can akın pg / sg, kartal özmızrak pg/sg, mehmet ali yatağan pg /sg, muratcan güler sg, patrick christopher sg/sf, serhat çetin sg / sf
uzunlar: cevher özer sf / pf, vladimir dasic sf / pf, damir markota pf, randal falker pf / c , barış hersek pf, gasper vidmar c
beşiktaş'ı az çok yazıp çizdik. paez sezon öncesi beşiktaş değerlendirmesi yapmış ve sonrasında rixos cup'taki beşiktaş izlenimlerimizi belirtmiştik. 3 kupalı beşiktaş geçtiğimiz sezona göre neredeyse %100 e yaklaşan bir değişim yaşadı. erman kunter yönetiminde geçen seneden bambaşka bir oyun ve kadro yapısı ile mücadele edecekler. formatı bozmayalım ve kısalara geçelim:
kısalar: tutku açık gibi oyunu iyi okuyan, ikili oyunları etkili asist özelliği yüksek bi pg var. beşiktaş'ın yaptığı en güzel hamlelerden biri bana göre. delici guard curtis jerrels için bjk tekrar sıçrama yapması için iyi bir fırsat. ancak curtis'i de biliyoruz zaman zaman hatta çoğu zaman :( kontrolden çıkabiliyor. isim olarak kardeşinin altında olsa da ( sinan güler) ondan daha özel bir oyuncu olan muratcan güler hamlesi fena değil. erman hocanın cholet'den öğrencisi patrick christopher'ın transferi en güzel hamle olarak gözülüyor. sezon öncesi hazırlık maçlarında etkilitdi. serhat çetin var, savunmada her zaman çok iyi olmuştur ancak geçen sene ceza şutlarını da öyle kritik ve yüzdeli soktu ki biraz da kendini aştı. can akın, kartal özmızrak ve mehmet ali yatağan'dan ise bi şey beklememek lazım euroleague'de.
uzunlar: takımdaki pf bolluğu ancak vidmar dışında pivot oynayabilen oyuncu olmaması ciddi problem olarak gözüküyordu. en son atletik, ribaund özelliği alan ancak biraz boydan kaybeden randal falker'ı kadroya kattı beşiktaş. biraz olsun durum dengelendi. hareketli-mobil bir basketbol oynayacağını tahmin ettiğimiz beşiktaş için uygun. (hatta markota transferleri bu yüzden biraz şaşırtmıştı). kunter'in yıllardır cholet'den öğrencisiydi, çok yakından tanıdığı bir isim. sadece euroleague'de oynayabilecek bildiğim kadarıyla. biraz sakardır. serbest atışları sıkıntılıdır. uzunlar kategorisinde değerlendiriyorum ama bu pf bolluğu içinde dasic 3 numarada da oynayacaktır. milli takımdaki performansını buraya da yansıtabilecek mi bakalım. 88 doğumlu oyuncuyu yakından takip etmek lazım. cevher'in istikrarlı oynayabilmesi önemli. markota şutu olan bir uzun. ha bi de barış hersek var :(
özetle; yüzde yüze yakın değişime rağmen iyi bir takım var beşiktaş'ta. tabi geçen sezonki gibi winner oyunculardan değil asker oyunculardan kurulu. eli yüzü düzgün bir takım hüviyeti var. erman kunter tecrübeli bir koç. top 16 yapma şansı var beşiktaş'ın. rytas-partizan ve brose basket ile 3. ve 4. sıra için mücadele edecekler.
lietuvos rytas
kısalar: janis blums pg / sg, nemanja nedovic pg /sg, dovydas redikas sg, renaldas seibutis sg, steponas babrauskas sg /sf , deividas dulkys sg /sf, simas buterlevicius sf, arturas jomantas sf, eimantas bendzius sf
uzunlar: mindaugas katelynas pf, vilmantas dilys pf, dejan ıvanov pf , predrag samardziski c, leon radoševic c
rytas geçtiğimiz sezonun euroleague'e katılabilmek için playoff oynamış finalde galatasaray'a elenerek turnuva dışında kalmıştı. eurocup serüvenini spartak st. petersburg'u mağlup ederek 3. tamamladılar. avrupanın tecrübeli takımlarından biridir rytas. geçen sezondan genç jonas valanciunas'ı toronto raptors'a gönderdiler. aleksandar rasic, tyrice rice, robert lawrence gibi isimlerle yollar ayrıldı. 2010-2011 sezonunda gösterdiği performansla milano'nun yolunu tutan ancak orada beklenilen performansı gösteremeyen genç yıldız leon radosevic kadroya katıldı. dejan ivanov ve janis blums diğer dikkate değer eklemeler.
kısalar: janis blums tecrübeli ancak özel bir oyuncu değil. kadroda direk göze çarpan isim haliyle tanıdık bir isim olan renaldas seibutis 2010 2011 sezonunda olin edirne'de forma giymiş ve tabiri caizse ligi sallamıştı. geçtiğimiz sezonun rytas formasıyla eurocup'ın en iyi 5 ine seçildi. babrauskas sg pozisyonunun önemli oyuncusu. arturos jomantas ismi göze çarpıyor. savunması iyidir. 91'li nedovic, 92'li redikas, 90'lı bendzius ve 89'lu buterlevicius genç oyuncular. bana biraz dar bir rotasyon gibi geldi. bu gençlerden verim almaları gerekecek gibi.
uzunlar: jonas valanciunas'ın kaybı iyi doldurulmuş gözüküyor. 90 doğumlu pivot leon radosevic pota altına yapılabilecek en güzel hamlelerden biri. 2010 2011 sezonunda euroleague sezonunda cibona grubunda hiç galibiyet alamazken parlayan iki isim vardı. biri bojan bogdanovic biri leon radosevic. geçtiğimiz sezon başı yaptığını transferlerle gündemi meşgul eden milano, leon radosevic'i de kadroya katmıştı. ancak orada aradığı süreleri bulamadı radosevic. boş bir sezon geçti onun için. bir seneliğine rytas'a kiralanmış. bir diğer yeni katılan isim dejan ivanov; 26 yaşındaki bulgar pf geçtiğimiz sezon legabasket'te 13 sayı 8 ribaund ortalaması tutturmuş bir isim. euroleague arenası farklı olur, bakalım bekleneni verebilecek mi. predrag samardziski soyadı ile güzel :( katelynas geçtiğimiz eurocup sezonunun başarılı oyuncularından. uzun rotasyonu kısa rotasyonuna göre biraz daha düzgün gözüküyor.
özetle; 3. ve 4. sıra için mücadele edecek bir başka takım. sevgiler, melih şabanoglu.
partizan ve brose basket için sözü sevgili paez'e bırakıyorum:
partizan
"yugo'ların en büyük coachlarından dule vujosevic'in tekrar işlerini eline aldığı bir partizan var bu sene. yani kadroya bakarak yorum yapılabilecek bir takım değil çünkü işin başında bir usta var. bakalım bu sene de çamurdan çimento yapabilecek mi?
öncelikle hazırlık maçlarında izlediğim kadarıyla söyleyeyim sistem adına 2010'da final four yapan takıma çok benziyorlar. oyuncu seçimleri, plan, rotasyonda bunu gösteriyor. bo mccalebb yerine torey thomas, lawrence roberts yerine drew gordon, aleks mariç yerine djordje gagiç. takımın temeli olan bu 3 oyuncuya benzer özellikli oyuncularla doldurulurken aleksander rasiç, jan vesely, dusan kecman gibi yardımcı rol oyuncularının yerlerine leo westermann, bogdan bogdanovic ve milosavljevıc var. fena halde benzerlikler taşıyan bir kadro ama bir farkla. şimdi o farka geçelim.
o fark oyuncu kalitesi. torey thomas bo mccalebb'in tırnağı dahi olamaz. oyun yapısı olarak benzeşiyorlar. pas özelliği ve uzunları besleme işinde iyi bir guard torey thomas ama işin skor üretme tarafında dule'nin son tel saçlarına kast edecek gibi. öncelikle çok korkak. bitirme amacıyla gitmiyor potaya. izlediğim kadarıyla onun pek skor üretebileceği kanısı oluşmadı bende.
oyun planları içerinde böyle bir guard gerekliydi kısmına okeyim ama çok daha iyilerini bulanlar bulmuş görüyoruz ( bobby brown - siena, jerry smith - cantu, kenny hasbrouck - bologna ) neyse oyun planı demişken dule'nin istediği işleyişi de yazalım. oyun planı tamamen pota altında gagiç'i beslemek ve ikinci şans toplarını toplamak üzerine kurulu. bu açıdan bu sene mariç'in 2010'da yaptığı şeyleri bu sene gagiç'ten de bekleyebiliriz. gagiç pota altında harika yer tutuyor, post-up oyunları muntazam, oyun bilgisi yüksek ara sıra orta mesafe de sokabilen bir uzun.
ikinci şans topları için de adamımız drew gordon. onun hücum ribaundlarına çok ihtiyaç var. fakat onun da roberts'la kıyaslarsak daha topla haşir neşiri. pas dağıtımı ve top hakimiyeti ondan iyi fakat atletizmi ve blok özelliği ondan geride. dule'nin 4 numarada şut kullanabilen bir isimden ziyade potadan sekenleri toplayacak potaya gidebilen isim tercihi açısından mantıklı ama potansiyel açısından gordon'un top seviyesi nedir ne değildir pek çözemedim.
şimdi gelelim partizan'ın bu sene en önemli transferi leo westermann ve geçen yıldan yıldız isimlerine. leo takımın gagiç ve bogdan dahil potansiyel olarak parlak ismi. top ondayken sahayı müthiş görüyor, gerektiği zaman skor hamlesi yapabiliyor. adam saf bir yetenek. onun haricinde bogdan bogdanovic, dragan milosavljevic, marko cakarevic 3'lüsü var. can yakma, kalp kırma işi bu üçlüye ait. sanıyorum lucic, bertans ve andjusic de devam ediyor. hazırlık döneminde görmesem de deko'nun listesinde var. sakatlıkları olabilir.
sonuç olarak 2 amerikalısını pek beğenmesem de torey thomas'ı hiç beğenmesem de orada dule varken bu partizan'ı küçümseme gafletine kimse düşmesin. grupta en az brose basket, beşiktaş ve rytas kadar şansı var."
brose basket bamberg
"almanya ligini domine eden brose basket'teyiz. brose basket 3 yıldır ligi domine ediyor. euroleague'de yıldan yıla daha ağırlığını koyan bir organizasyon vardı. fakat bu sene kadro sil baştan oldu. daha doğrusu takımı yaratan isimler ayrıldılar. almanya liginin alex'i julius jenkins ewe basket'e, marcus slaughter real madrid'e, pj tucker ve brian roberts ise nba'den kaptıkları kontratın peşine gittiler. en büyük kayıplarından biri de caja laboral'e giden alman basketbolunun yeni yıldızı, yetenekli pivot tibor pleiss oldu.
bu kadar zayıflayan kadroda tutabildikleri isimler ise gavel anton ve casey jacobsen oldu. bunun yanında guard mevkine eski oyuncuları john goldsberry ve skorer teddy gipson hamlesi geldi. goldsberry ve gipson'un jenkins'le tucker'ın yerlerini kapatamayacaklarını bilmek için müneccim olmaya gerek yok.
yine de kısalarda takımın skor yükünü gipson ve jacobsen çekecek gibi. hazırlık maçlarını izleyemediğim için çok fazla yoruma giremiyorum.
uzun rotasyonunda ise tibor pleiss'in yerine aj ogilvy geldi. tam olarak birbirlerini karşılayan oyuncular diyebiliriz. ikisinin de oyun tarzını çok beğeniyorum ve bu sene her ikisinin de euroleague'de hatırı sayılır işler yapacağı kanısındayım. aj ogilvy'e gelecek olursak burak bıyıktay'ın onu beşiktaş'a getirdiği günden beri beğenirim. değişsen basketbolda önemli bir kavram olan mobil uzuna örnek, iyi bir bitirici. diğer pota altı hamleleri ise sharrod ford oldu. marcus'un müadili olarak da onu görebiliriz. onun da ne verebilecekleri şimdiden meçhul ama istatistiksel olarak beklentiye girilebilecek bir oyuncu.
tüm bu değişimlerde bir oyuncu fark yatabilir. o da nba'den geldiği günden beri kariyerini ve kontratını düşürmekle meşgul boki nachbar. sakatlıklar, sorunlar, nba'e dönme isteği derken ilk defa doğru dürüst bir sezon başı görüyor uzun süredir. eğer istediği ortam olursa yeniden doğabilir. 4 numara oynamak istemiyor oluşunda bir değişiklik oldu mu bilmiyorum ama 3-4 rotasyonunda kullanılacaktır yine. hazırlık döneminde de takımın en skorer ismi o olmuş.
brose basket bamberg'in kadrosu geçtiğimiz yıllara oranla hayli zayıf. beşiktaş kadro olarak daha ağır basıyor denebilir. ama yine de brose basket 3-4 koltuğu için mücadele edecektir. "
grupta cska-barça-beşiktaş-partizan sıralaması bekliyorum ama 3-4-5-6 arasında belki maç farkı birle olmayabilir. kendi sahasında kaybedenin işi biter. ikili averajlar önemli. bu arada eline sağlık deko.
YanıtlaSileyv paez. altı takımın ikisi de senden geldi. senin de eline sağlık. 3-4-5-6 kim olur kestirmek hakkaten zor. izleyip görecez.
YanıtlaSil