11 Eylül 2012 Salı

sezon öncesi olin edirne


sırada yılın sürpriz adayları var. önce bu işi daha evvel de yapmış olin edirne.

olin edirne ve gökhan taştimur birlikteliği istikrar ve hikayeler barındırıyor. avrupalı oyuncu seçimleri, piyasası körelen oyuncuları parlatma enstitüsü, 24 saniyenin sonuna kadar beklenen hücumlar, savunma, taraftar... böyle gider. fakat 2 yıl önce yakalanan büyük başarı ve şehirle bütünleşen takım olgusunu gökhan taştimur olin edirne birlikteliğinin bir parçası olarak görmek lazım.

gökhan taştimur'un gidiş-dönüşleriyle geçen sezon çok verimsiz geçti onlar adına. eurochallenge biletini iyi kullanamadılar, stimac dışındaki yabancı seçimlerinde chris wright'ın ani rahatsızlığının da etkisiyle bir türlü ritm bulamadılar. videnov isminin hakkını veremedi wilkinson da erceg kandansında takılıp taştimur'un takımında savunmada eli kolu salladı. ama en büyük sorun türk rotasyonundaydı.

bu seneye de olin edirne yine yönetimsel sorunlarla başladı. önce olin'in sponsorluktan çekilmesi daha sonra tekrar dönseler bile bütçedeki sıkıntılar derken ağustos başına kadar kafayı kaldıramadılar. bu yüzden de yerli havuzundan nasiplenemediler.


olin transfere geç ama akılcı başladı. guard pozisyonunu takımı yönlendirebilecek, tempoyu ayarlayabilecek, gerektiği zaman skor katkısını verebilecek, sorunsuz bir isimle geçtiler. nemanja protic yaşına nazaran gayet tecrübeli bir isim. geçen sene novgorod'da 1. guard olduğunu unutmamak lazım. ( bremer sonrası )

oyun kurucu pozisyonunda protic'i yedekleyecek isim olaraksa piyasada istediği kontratları bulamayan mehmet yağmur'u buldular. mehmet yağmur her ne kadar çoğu kimse tarafından beğenilmese de olin için piyasada bulunmaz nimet isim ve kalite olarak. ama oyun olarak uygun mu işte orada sorular mevcut.

öncelikle gökhan taştimur'un guard rotasyonu protic - mehmet yağmur'la gayet kalbur üstü duruyor. fakat bu iki oyuncu da daha çok tempolu basketbollarda verimlerini artıran oyuncular. evet ikisi de top hakimiyeti yüksek, gerektiği zaman şut sokabilen oyuncular ama mehmet yağmur'un set hücumlarında çok fazla yaratıcılık katabileceğini düşünmüyorum olin özelinde. bunu nasıl aşacaklar görmek lazım. belki de gökhan hoca biraz daha onlara yönelik sistemi esnetebilir.

olin edirne deyince akla gelen ilk şeyler birisi de renaldas seibutis ve predrag samardziski ikilisidir. müthiş bir sezon geçiren ikili hem olin'e normal sezon 7.liğini getirmiş hem de kendilerine bol 0'lı euroleague kontratı kapılarını açmıştı. geçen sene bu uyum videnov - stimac arasında sağlanamamıştı. stimac her ne kadar kendi istatistiklerini uçursa da dış oyunculardan o katkı gelememişti.



işte bu sene olin yine bu tür bi' ikili kazanabilir. david jelinek ve artsiom parakhouski'den bahsediyorum. david jelinek özel bir yetenek. zaten böyle olmasa acb'de gençlere yatırım yapan badalona'nın kadrosunda 20dk'lara yakın süre bulamazdı. kendi şutunu yaratabilen, skor bulmayı bilen, şutu güvenilir ama en önemlisi yıldız kumaşı olan bir oyuncu. yani risk alınabilecek bir oyuncu.

olin gibi oyuncu parlatma uzmanı bir kulüp jelinek gibi artık patlama yapması acilinden gerekli oyuncular için de büyük bir fırsat. yani her açıdan win&win durumu. jelinek'in en büyük sorunu ayakları yere pek sağlam basmıyor, penetreleri pek dengeli değil ve ürkek. ama bu detaylar bile onun potansiyelini ve işlenebilir bir cevher olduğu gerçeğini örtmüyor.


2 numaranın bac-up'ı ise karışık. jelinek'in orada 25-30dk arası bir süre alacağını düşünürsek gerek mehmet yağmur - pertev öngüner ikilisi gerekse de bekir yarangüme o açığı kapatabilir. pertev demişken eğer süre alırsa iyi değerlendirmeye baksın yavaş yavaş potansiyele değil ne verdiğine bakılan zamanlara geldi. bu arada yine bir ekleme yapalım jelinek kenara geldiğinde protic - mehmet yağmur ikilisi nasıl olur, savunmada takım ne hallere düşer. kağıt üstünde sıkıntılı.

olin sf rotasyonu ise geçmiş yıllara oranla daha seçenekli. bekir yarangüme gibi zamanında skorer oynamış, yine zamanında savunma yapabilmiş tecrübeli bir isim ve fb ülker'in yatırım yaptığı bir genç berkay candan'dan oluşuyor. berkay hem 3 hemde 4 oynayabildiği için burada süre paylaşımı ona göre yapılacaktır. ama 3 numarada size problemi yaşamamaları onlar adına olumlu. ki berkay hazırlık maçlarında da gördüğümüz üzere 3 numarada guardlar tarafından özellikle protic tarafından gayet iyi besleniyor köşelerde.

berkay 4 numara oynadığı bölümlerde ise size problemini ortadan kaldırmak için coach zone savunmaya geçiyor. bunu görmek için de denemiş olabilir tabii ki ama bu handikabı ortadan kaldırmak için iyi bir yöntem.


olin için güzel şeyler söylerken iş döne dolaşa sasa cuic'e gelecekti elbet. bence bir çuval güzel hayali boşa çıkaran bir hamle oldu cuic. kendisini 3 maç arka arkaya izleyen var mıdır türkiye'de bilmiyorum ( yada kendisi uzun zamandır 3 maç arkaya arkaya oynamış mıdır adam akıllı bir ligde ) ama yıllardır oynadığından bile habersiz bir durumdayız. en son galatasaray'la bornio'da antrenman oyuncusu olarak görünülmüştü. kariyeri istikrarsızlıklarla geçmiş bayağı vasat bir oyuncu. onun yerine iyi bir pf almış olsalar belki de onları playoff potasına bile sokabilirdi bu hamle.

sasa cuic'i fazla öldürmeden coachun ondan ne beklediğine dönelim. belli bir dış şutu olduğu gerçek hazırlık maçlarında da gördük bunu ama asıl önemlisi fizikli olması. gökhan hoca pivotları fazla yormamak için tüm pick'leri 4 numaradan yapıyor ve sürekli screen çıkışlarını yokluyor.

yine 4 numara rotasyonunda ismail çevik vardı ama hala var mı bilmiyorum. olsa da olmasa da çok şey farkeder mi onu da bilmiyorum.

işte ligin şimdiye kadar en underrated transferi: artsiom parakhouski. müthiş bir yetenek. gerisini getirmeden önce şu yazıyı okumanızı tavsiye ederim http://www.basketfaul.com/makale/16074/ali-ton-olinin-uzununu-anlatiyor.html


big art geçen sene cantu'ya transfer olduğunda da aynı cümleleri duymuştuk ve görmüştük. harika bir fiziği ve müthiş yetenekleri var. sırtı dönük hücumu, potaya yakın atışları, ribaund sezgisi, orta mesafeleri...bu seneye damga vuracağı kesin. aldığı süreleri de hakkıyla kullanacaktır. artık klasikleşmiş gökhan taştimur pivotu özelliklerinin hepsini taşıyor. ama işte burada en büyük sıkıntı ali ton'un bahsettiği, cantu'yu el oynama hayallerini bırakıp ukrayna'ya gitmesine yol açan mental sıkıntıları. eğer onları da edirne'de aşabilirlerse ki taraftarı bu konuda bayağı aktif bir takımdır olin big art büyük katkı sağlayacaktır.

artsiom parakhouski bu yaz yaptıklarını tbl'de yaparsa ki yapacaktır seneye onu eurocup'ı es geçip direkt el'de görebiliriz. art'ın gerisinde rotasyonda ise edirne'nin resmi damadı davud kamer ve levent bilgin var. davud kamer sadece spor olsun'un dışında basketbol oynarsa belli sürelerde yine katkı verecektir takıma.

.................

gökhan taştimur'un olin'in de geçen sezonlara göre tempoda biraz daha artış görebiliriz. buna müteakip biraz daha fazla sayı, biraz daha açık basketbol ve savunmada o sertlikten düşüş. ama geçen yıldan daha iyi bir takım olacağı aşikar. tahminim ligde gaziantep'le beraber sürpriz yapmaya en yatkın takım. playoff'u zorlayamaz ancak ligi ilk10'da bitirebilirler.

nemanja protic
mehmet yağmur
pertev öngüner
david jelinek
bekir yarangüme
berkay candan
sasa cuic
ismail çevik
levent bilgin
davud kamer
artsiom parakhouski

2 yorum:

  1. playoff'u zorlayamaz ancak ligi ilk10'da bitirebilirler.
    bu cümlene çok takıldım zira düşer dedikleri sezon play offa girdik , play off'a girer dedikleri sezonda kümeye oynadık :)

    YanıtlaSil
  2. nedenini şöyle açıklayayım eğer aliağa ve tofaş'ta ciddi sakatlık vs. durumlar olmazsa ben ilk8'le diğerleri arasında belli bir farkın oluşacağını düşünüyorum. burada olin'in ilk8 gediklisi bir görüntü çizeceğini düşünmüyorum sezon boyunca. tofaş ve aliağa'nın gerisinde ted ankara, eğer transfer yaparlarsa mersin yine transfer durumuna göre erdemir sıralanabilir. ama şu görüntü de olin ted'den sonra erdemir'in önünde mersin'le de kafa kafaya oynar.

    daha açık yazacak olursam hacettepe'nin ligde kalma gibi bir durumu yok. erdemir için çok iyimser oldum ama transfer gelmezse onların da işi sıkıntı. antalya - telekom - antep'ten daha şanslı gözüküyor ligde olin edirne. ama bunlar playoff için yetmez. 4 numaraya biraz para çıkartabilmiş olsalardı belki o zaman olurdu.

    YanıtlaSil