21 Eylül 2012 Cuma

tübad 1.gün - virtus bologna ve lokomotiv kuban



kuban ilginç bir takım geçen sene son iki senedir kazan ve khimki'nin yaptıklarını yapmak için yola çıktıkları çok belli. pashutin yine önemli bir şeyler deniyor hissediyorum. nick calathes ve yogev ohayon'u aynı takımda oynatmaya çalışmak bunun göstergesi. ohayon'un maccabi'yle olan sorunları hala halledilemediği için hazırlık kampında onu göremedik ama eğer o iş de halledilirse vay babayın kemiğine durumu olur. 2-3 rotasyonuna ise hepimizin bildiği iki muazzam şutör eklediler. jimmy baron ve simas jasaitis. yetmedi ohayon işi yatsa bile sergey bykov var ellerinde.

uzun rotasyonundan jeremiah massey'i kaybetseler de likhodey, aleks mariç ve ali traore'yle istediği oyunu oynamaya çalışıyor. yine yüksek bir takım yine p&r'leri potaya uzak oynayacak yine elinde hem post-up oynayacak hemde mobil oynayacak uzun rotasyonu olan bir pashutin takımı. bu defa farklılık topu skorerlerin eline değil oynatan guardların eline teslim edecek gibi. penetre üstü paslarla da simas ve baron'un şut tehdidini kullanacaklar. ayrıca dünden gördüğümüz kadarıyla buna nikita shalbalkin'i de eklemek lazım.


öncelikle kuban'la sezon öncesinde karşılaşmış olmak gayet olumlu bizim adımıza çünkü eurocup serüveninde valencia, spartak, bilbao, kızılyıldız gibi takımlarla en çok sıkıntı yaşatacak takımlardan biri. hatta en önemlisi.

kuban ve pashutin ilişkisine daha fazla girmeden maça bakalım.

- kuban ikili oyunları erken ve potaya uzak oynadığı için 5 numaraya double team getiremedik. pek hızlı bir takım olmadığımız için de bundan gayet iyi faydalandılar. hatta ali traore'yi de fazla kullanamadıklarını hesaba katalım. burada mariç'i iyi beslediler özellikle nick calathes'le. onun oyunda olduğu bölümlerde çok sıkıntı çektik.

- yardım savunmamız hala oturmamış. henry domercant adamını her defasında kaçırdı ve bu potamıza sayı olarak döndü ki bu da önemli eksilermizden savunma anlamında.

- işin hücum tarafında jamont'un olmadığı ve son periyot hawkins'in de olmadığı bölümleri iyi geçtik ki bunda da aslan payı ender'in oynatmaya yönelik penetreleriydi. hızlı geldiğimizde rahat sayı opsiyonları bulduk. domercant'ın skorer oyunu ve cenk'in onu son periyot dinlendirecek üçlükleri sokmasıyla da suni bir farkla da olsa maçı kazandık.

- ikili oyunları ( p&p ) çok fazla baseline'dan oynadık. burada yüzdesel anlamda sıkıntı çektik. çünkü dudley'in orta mesafesi daha çok yüksek posta tepeden yolladığı şutlar. buraya dikkat etmek lazım.

- macvan'da da hafif kıpırdanmalar vardı. şut anlamınad olmasa bile set hücumlarında hep doğru yerdeydi ve bunun meyvesini bol bol faul aldırarak bize getirdi.

takım olarak savunmada takımı pek beğenmedim. hücumda da hala organizasyon sorunlarımız var.




banvit bu hazırlık döneminde ilginç bir karakteristik özellik edindi. bu; her maçı maç sonuna kadar rakibi uyutarak geride götürmek ve maç sonu öldürücü hamleyi yapmak. bu tezi destekler nitelikte usta coach zeljko obradovic'in "maçın başında rakibi çözümlerim. onların en zayıf noktalarını alır fakat maçın sonuna kadar rakibimi uyandırmam. eğer bu taktiği hemen o an uygularsam muhtemelen rakip coach birkaç denemeden sonra bana karşılık verebilir. ama ben bu oyunumu maçın sonuna saklarsam işlerini bitiririm" demeci de vardır.

orhun ene iyi bir coach olmak yolunda ilerliyor. bakalım bu taktiği obradovic gibi rakibi gerçekten çözerek mi yapıyor yoksa başka sebepler mi buna yol açıyor. aslında benim banvit'i incelerken yazdığım şey olan "tempo meselesi" bu bağlamda incelenmeli. banvit tempoyu elinde tutarak en azından kendinden kaçmasına izin vermeden bunu başarıyor. rakibin kaçmasına bir türlü izin vermiyorlar. ama, işte aması var. bunu yapabildikleri takımlar olduğu gibi yapamadıkları takımlar da olacaktır. eğer banvit'in size bela olmamasını istiyorsanız onların oyununa düşmeden size yarayan tempoyu inatla yapmalısınız kısa vadede size pek yaramasa da.

önce bi' bologna'ya bakalım.

- virtus bologna'yı beğendiğimi söyleyerek başlayayım. avrupada sevdiğim oyunculardan olan, hayatında en az bir kere fener'i devirmiş, şutuna kurban olduğum mason rocca ve ortalama üstü italyan uzun anfelo gigli pota altına sahipler. 4 numarada ise geçen sene andre smith'in legabasket'te yaptıklarını aşacak bu senenin kazançlı transfer hamlelerinden steven smith var. geçen sene neden obra onu transfer etmiş bunu şimdi gösteriyor. banvit onu durduramadı. dış şut konusunda harika bir gün geçirdi smith.

- kısa rotasyonlarında ise guard kenny hasbrouck ve skorer ricky minard var. ikisi de o pozisyonlar için gayet düzgün hamleler. son iki sezonunu alicante ve ewe basket'te geçiren hasbrouck tip olarak bo'yu andırması bir yana oyun olarak partizan'ın yeni bo diye tanıttığı torey thomas'tan daha iyi oyuncu. ne yaptığını biliyor, açık alanda etkili, iyi bir bitirici. ricky minard ise unics'le eurocup kazanan, geçen sene de eurocup'ta azovmash ile çok iyi bir grup aşaması geçirmişti. krka'ya attığı 31 sayı ve 15.2 sayı ortalaması olan, kendi şutunu yaratan bir skorer. ki bologna oraya 1 oyuncu daha bakıyor o isim de ya jr bremer olacak yada alex acker.

bu bologna legabasket'te hayli can yakar ve muhtemelen ilk5'i zorlar. bu senenin sürpriz takımı olurlar.

- maça dönecek olursak da banvit bir türlü steven smith ve kenny hasbrouck'u durduramadı. onların hızına ayak uydurabilmek için bajramovic'in 5, simmons'un 4 olduğu 5'e bile döndüler. stimac'ı kenarda unnuttukların da ise fark hemen 5-7 aralığına fırladı. maç boyunca da bu senaryo işledi. burada orhun ene'nin dusan'ı 5 düşünmek yerine keith simmons'u 4'e çekerek uzun rotasyon tamamlaması dikkatlerden kaçmasın. marko tomas'ın 4 oynaması kadar cesur ve ilginç bir karar, simmons'a da helal olsun 1 de oynuyor 4 de.

- bologna 3 kısayla matteo imbro ( genç italya'nı tanju maç öncesi yazmıştı elemanı takibe almak lazım ), kenny ve ricky'le oynadığı bölümlerde hayli tehlikeli oldular. banvit ise serkan'ın tutuk olduğu günde erol can çinko'nun artık bilindik hale gelen yüksek yüzdeli şutlarıyla kurtuldu. erol can'ı sezon öncesi pek rotasyona yazmadık ama bu baskı ve her zamanki şutlarıyla bu sene o dk çalacak gibi.

- stimac her zamanki gibi fakat chuck davis hala dönmediği için rotasyonu tam oturtamıyorum. bajramovic'in şut özgürlüğü de nereye varacak soru işareti.

sonuç olarak banvit belki çok çok iyi değil ancak oyun karakteristiğini bulmuş ve bunu oturtmaya devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder