10 Eylül 2012 Pazartesi

sezon öncesi antalya bşb

orhun ene - dodo dönemi sonrası kendine bir misyon edinen ve yeni mezun ncaa oyuncuları parlatmaya yönelik, ligde kalmaya oynayan, atletik hızlı oyunu benimseyen bir takım oldu antalya bşb. lige çıktıklarından bu yana sırasıyla orhun ene - altar tunçkol - ahmet kandemir - serdar apaydın ve tekrar altar tunçkol'la sezona başlıyorlar. 5 yıldır bulundukları lige 3 defa sezonu farklı coachlarla ve farklı yabancı kombinasyonlarıyla bitirmek zorunda kaldılar.

bu sene yine altar tunçkol'la yola çıkıyorlar. ligin en düşük bütçelerinden birine sahip olsalar da ( yaklaşık 1.1m dolar civarı sanıyorum ) 4 yabancıyla yola çıkabildiler. buna ek olarak hakan demirel gibi piyasası hala bulunan eski milli guardı ve 3 numaradan şut tehdidiyle iş yapabilecek reha öz'ü aldılar.

antalya bu kadroyla muhtemelen maç başına 70 civarı top kullanacaktır. tempolu ve ellerindeki guardlara uygun olarak hücum alanına hızlı gelerek eşleşmeler oturmadan sayı bulmaya yönelik hücumlar izleyeceğizdir. set hücumunda özellikle jordan theodore'nin yaratıcılığı ve kendine pozisyon yaratmasından, ron lewis'in ise skorerliğinden faydalanılacak setler görmemiz mümkün.

kadroya bi' bakalım

jordan theodore - hakan demirel
ron lewis - barış güney
reha öz - valentin pastal
greg mangano - gökhan karabıyık
xavier gibson - eren beyaz


öncelikle bu senenin en önemli çaylaklarından jordan theodore'yle başlayalım. muazzam bir yetenek. penetreleri çok estetik, ilk adımı çok hızlı. rakibinin yanından geçerken faulsüz durdurma imkanı yok denecek kadar az. ilk adımda geçemeyeceği çok az savunmacı var. fiziği 2 numara için yetmez ama 1 numarada sırıtmayacaktır. tüm bu iyi hücum özelliklerinin yanında savunmada gayretli bir isim. oyun kurucu meziyetleri açısından corey fisher'dan bi' tık yukarıda diyebilirim. belki eski antalya'lı aaron jackson kadar all-around bir oyuncu olmayacak, belki bo mccalebb kadar güçlü bir guard olamayacak ama 2-3 sene içinde euroleague'de adından söz ettirecek bir guard olacağı kesin.

jordan'ın şutundan çok emin olmamakla birlikte buna çok fazla yüzdesel olarak ihtiyaç duyulacağını da sanmıyorum. bursa'daki turnuvada kazandıkları mersin maçında 2 maç topunu da sorumluluk alarak, penetresine güvenerek sokmayı başardı.


jordan theodore'yi geçtikten sonra sırada ron lewis var. ron lewis gördüğüm kadarıyla çok fazla bencil olmayan, her top elimde olsun demeyen bir skorer. israil liginden gelen her skorere malik dixon yakıştırması yapmayacağımıza göre onun böyle bir özelliğinin olmaması da antalya açısından iyi. onun da şutu konusunda pek fikir sahibi olamadım ama açık alan basketbolunu iyi oynayabilen tüm sahayı geçerek sayı bulabilecek bir oyuncu.

bu iki oyuncunun arkasında ise hakan demirel var. altar hoca süreleri nasıl ayarlayacak bilmiyorum ama bu üçlü antalya için çok çok yeterli olacaktır. hakan'ın oynadığı bölümlerde hem jordan'ı hem de ron lewis'i 2 numarada kullanabilme şansına sahip olmaları büyük avantaj olacaktır.

hakan demirel ve jordan'ın bol bol besleyeceği isimlerin başında ise reha öz geliyor. köşelerden yüksek yüzdeyle şut sokan reha öz'ün bu sene yine patlama yapacağı maçlar olacaktır. hatta belki barış güney'in de.


antalya için düğümü çözen konu ise pota altı olacaktır. pivot için xavier gibson'ı, 4 numaraya da greg mangano'yu alarak türk rotasyonunu daha ucuza geçiştirdiler ama hazırlık turnuvasında gördüğümüz mangano pek iyi sinyaller vermedi. henüz hazır olmadığı belli ama şut mekaniği çok yavaş bir oyuncu. onun şutlarına çık(a)mayacak 4 numara pek yok bu ligde. onun dış şut yüzdesi ve ribaundlara katkısı çok önemli bu takım için.


5 numarada ise ligde yine çok fazla dominant olamayacak gibson tercihi var. gibson'u izleyen diğer arkadaşlar beğendi aslında birçok şeyi yapabilen ve muhtemelen istenilen şeyler için alınmış bir oyuncu. fena bir oyuncu olmadığı açık. yüzü dönük hücum edebiliyor, çok fazla atlet olmasa da ribaundlarda aktif ama ben daha fazla koş koş basketboluna uygun geleni gideni bloklayacak, savunmada tüm ribaundları çekecek bir isim bekliyordum.

antalya ligde kalmak adına şimdiden iyi birkaç adım atmış gözüküyor. onları yeri ve sıralaması için mangano'nun durumu çok önemli. şahsi fikrim işler ilk haftalarda pek iyi gitmezse mangano gider ve tecrübeli bir isimle yola devam ederler. ligi 12-14 arası bitirmelerini bekliyorum.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder