2 Eylül 2012 Pazar

sezon öncesi beşiktaş

müsrif olarak başladıkları sezona underdog olarak devam eden daha sonra favori olarak final serisine çıkan ve şampiyon olan beşiktaş bütçesinin daha da kısarak euorleague oynamaya hazırlanıyor. hedef yine beklentileri aşmak ama bu defa işler daha zor.

işler zor çünkü; galatasaray'ı incelerken askerden çok kumandan var demiştik, beşiktaş'ta ise tam tersi ellerinde hale hazırda 4 yabancı da dahil hepsi asker oyunculardan kurulu bir rotasyon var. imkanlar kısıtlı şimdilik kısıtlı gibi ama olursa vidmar'ın pasaport durumuna göre 1-2 hamle daha olanakları var. 

erman kunter tahtanın başına savunma yazarak işe başlayan bir coach. eldeki kadro da bu minvalde. fakat özellikle işin hücum kısmında şu kadroyla sıkışmamaları imkansız. 

coachun oynatmak istediği basketbolda yarı saha basketbolundan ziyade daha hızlı ve daha fazla kolay sayı imkanı bulunabilecek transition hücumları kusursuz oynayan bir basketbol vardı aslında. bunun için de cem akdağ gibi bu işin piri bir coach ile çalışmak istedi ama beşiktaş yönetimi bu olaya onay vermedi. sayı konusuna nasıl bir çözüm bulacaklar cidden merak ediyorum.

buraya kadar olan bölümü vladimir dasiç hamlesinden önce yazmıştım. dasiç'le beraber ise birçok şeyin üstü çizildi ve oynanacak oyun biraz netleşmeye başladı. öncelikle takımın pozisyonlar arası geçiş olanağı arttı. zaten coach da bunu istiyor muhtemelen. özellikle hücumda daha hareketli oynamayı planlıyor bu açıdan markota'yı 5 numaraya çekebilir. dasiç gibi hücumda yelpazesi çok geniş, özel bir oyuncuyu kadroya katarak sayı konusunda biraz olsun rahatlamak istediler.

ellerinde cevher, dasiç, barış hersek, markota ve vidmar'dan oluşan pota altı mevcut. burada en büyük sorun hareketli oyun için çok da atletik olmayan uzunların tercih edilmesi. yani bol bol geçiş hücumlarının, p&r ve p&p'ların uygulanacağı hücum setlerine uygun mudur bilemiyorum.


gasper vidmar'a özel bir paragraf açmak lazım. ligin en iyi show-up yapan uzunu. bu açıdan savunmada rakip guarda baskı unsurunu çok güzel uygulayabilirler. rakibin hücum organizasyonlarını sekteye uğratmalar kolay. hücumda da tutku'yla vidmar için özel setler uygulanabilir. potaya yakın oynanabilecek p&r'leri görmek lazım. yine pick konusunda hücum faulleri hariç vidmar özel bir oyuncu. fakat devrilme özelliği pek olmadığı için bu ikili oyunlarda daha çok tutku'nun yaratıcılığı önem kazanacak.

kısa oyuncularda da muhtemelen geçen yıl mahmuti'nin denediği çift guardlı yerleşimi görebiliriz. can-tutku-curtis ve kartal'lı bir guard rotasyonu var. buna ek olarak curtis'i 2 numarada skorer combo olarak kullanıp daha isolation odaklı oyunlarda oynanabilir. kenardan oyuna hareketlilik getirebilecek partick christopher, atletik özellikleriyle murat can ve köşelerden çok yüzdeli şutlar sokan serhat çetin rotasyonun diğer elemanları.


burada curtis jerrels beşiktaş için en önemli oyunculardan biri olacak. belki de en önemlisi. austin toros çıkışlı olması münasebetiyle biraz sempatimiz olsa da o sempatiyi fenerbahçe forması giyerek nötrledi. şimdi partizan'da yarım kalan çıkışını devam ettirmek için euroleague vitrininde kendisine süre ve sorumluluk verebilecek en iyi takıma kapağı attı.

aslında onun ihtiyacı olan da zaten süreden ziyade sorumluluk. bunu beşiktaş'ta fazlasıyla bulacaktır. peki bunu başarabilir mi? işte burada biraz soru işaretleri yok değil. curtis'in istediği 1 göz iken beşiktaş dürbün verecek ona. hem skor isteyecek hem de mental olarak takım liderliği yapmasını.

curtis'in avrupa kariyeri hayli kısa olduğu için belli riskler taşıyor. bu tam tersi şekilde de yorumlanabilir. curtis iyi sayılabilecek bir çaylak sezonun ardından fb ülker ve murcia'da boşa harcanmış bir yıl geçirdi. yeniden adım atacağı euroleague arenasında potansiyelini gösterip harika bir sezon geçirebilir ve patlama yapmaya odaklı oyun sitiliyle belki bo mccalebb olmasa da geçen seneki acie law, geçmişten terrell mcintyre, omar cook performansları gösterebilir.

yine diğer taraftan elde patlama olasılığı da yok değil. geçen yıl yaşadığı sakatlık ve elde veri olarak alınan sadece 10-11 partizan sezonu olduğu için bir tırsaklık da yok değil. yine de işin özünde curtis kısa fb ülker kariyerinde de ona uygun oyunda müthiş işler başarabilen bir oyuncu. öncelikle delici ve savunma çözücü bir oyuncu. şutu pek iyi olmasa da potaya giderek skor üretebiliyor. hızlı ve güçlü. çok fazla bireysel oyunu sevmesi en kusurlu özelliği. bu konuda saç baş yoldurabilir.

tutku açık takımda olduğu için bunu daha rahatlıkla söyleyebiliyorum murat can, serhat ve patrick'li rotasyona da dahil olup özellikle tutku açık'lı 5'de 2 numara da düşünülebilir duruma göre. görülen o ki takımın en önemli skor opsiyonu o olacak ve sorumluluk alması beklenecek.


tutku açık gibi tbl'nin yaşına rağmen hala en iyi iki guardından biri ( kerem tunçeri ) ve murat can güler gibi ömer onan'dan sonra ligin en iyi savunma&kolay sayı kombinasyonuna sahip oyuncusu ve yine iyi pozisyon şutörlerinden serhat çetin'e sahipler. burada rotasyonda 2-3 numara oynayacak yabancı seçimleri ise benim antalya'dayken çok beğendiğim geçen yıl erman kunter'in cholet'ten öğrencisi patrick christopher oldu. kenardan gelip skor katkısı vermesi muhtemel. ancak euroleague için yabancı seçimleri dasiç de dahil çok parlak ve çok garantici olduğu söylenemez. hayli riskli bir yapı olduğu açık.

sorunlu dasiç, ne vereceği euroleague arenasında meçhul christopher, omuz sakatlıklarıyla meşhur ve hep 4 numara oynamış markota, fb ülker'de 5 dk'da 3 faul alarak oyundan çıkan ve bir daha parkeye çıkmayan vidmar ve yukarıda uzun uzun anlattığımız curtis. potansiyelleri çok yüksek ama olmuş hallerini hala göremediğimiz oyuncu topluluğu.



curtis'in hemen ardından vladimir dasiç'i de listeye yazmak lazım. yetenekleri hakkında pek soru işaretleri yok. 4 numara için çok iyi fundamentala sahip olduğunu belirtmek lazım. şutu da çok temiz. gerekirse bu pozisyonlar arası geçişlerin bol yaşanacağı rotasyonda 3 numara da oynar. fakat eleman hakkında yıllardır söylenen hatta real madrid ve roma'dan kovulmasına da yol açan sorunlu kişilik yakıştırması var. 

türk rotasyonu ise daha tecrübeli ve oturaklı desek yanlış olmaz. tutku ve cevher geçen yıl galatasaray'da el arenasında hiç de fena sayılmayacak bir sezon geçirdiler. murat can güler en sonunda hakettiği yere gelebildi. serhat'ın geçen sene ki şampiyonluktaki payı belli. burada vidmar'ın da türk olabilme ihtimalini de göz ardı etmeyelim.

erman kunter'in oynatacağı basketbolun bir model değişiğini geçen yıl mahmut'yle beraber galatasaray oynamıştı. muhtemelen erman kunter de önce savunmada sertlik, sonra transition hücum denemeleri daha sonra da hareketli oyuncularla bol bol miss match yakalamaya çalışmak olacaktır oyun düzeni.

ellerinde curtis, christopher ve dasiç gibi daha düzen dışı skorerler, tutku, serhat, cevher, markota ve vidmar gibi düzen oyuncuları barındıran ve çok çok ilginç bir rotasyon mevcut. ligde yarı final başarı, el'de ise ben top16 yapacaklarına inanıyorum. tam isteyecekleri gibi bir gruba sahipler.

son olarak oyuncu rotasyonunu yazıp bitirelim;

tutku açık, curtis jerrels, can akın, kartal özmızrak
murat can güler, patrick christopher, serhat çetin
vladimir dasiç, cevher özer, barış hersek
gasper vidmar, damir markota




5 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. israile karşı Vladimir Dasic 8/13 isabetle 20 sayı 8 ribaunt 5 asist ile oynamış. erceg gibi küllerinden doğar inşallah. beşiktaş garip ama bence iyi de bir kadro kurdu. ama bu kadroya bir oyun kurucu daha lazım. can'ın durumu belli değil, jerrels klasik bir oyun kurucu değil, sırf tutku'yla bu iş gitmez. arroyo için kesenin ağzını açmak lazım.

    YanıtlaSil
  3. dasiç konusunda şöyle bir ekleme yapayım erceg süre bulamadığı için oly'de kaybolmuştu. istediği süreleri alınca kendini gösterdi. dasiç'in sorunu ise daha çok mental. ama yetenek olarak dasiç erceg'ten daha iyi daha komple bir oyuncu.
    bjk'nin pg'ye ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. çift guardı 40dk oynarlarsa ancak sıkıntı olabilir. yoksa her türlü can akın ve kartal yedekler orayı. hazırlık maçlarında bir izlemek lazım takımı. özellikle 5 numaraya bakmak lazım asıl sıkıntı orada.

    YanıtlaSil
  4. can nasıl ve ne zaman dönecek belli değil. tutkununun sağlığına dua etmemiz gerekecek. 5 numara konusunda da haklı olabilirsin. vidmar ve markota sakatlık geçmişi kabarık oyuncular. 5 numaraya takviye gerekebilir. bu arada yanda carlton myers fotoğrafını görünce aklıma istanbulda düzenlenen 96 eurostars organizasyonu geldi. abdi ipekçide izlemiştim. mükemmel bir organizasyondu. carlton myers'ı ısınırken izlemek bile müthişti. 20-25 üçlükten sadece bir tanesini kaçırmıştı yanlış hatırlamıyorsam. harika bir şutördü. rivers, mcrea, naumoski, drobnjak, miliç, zdovc, kutluay, orhun ene...

    YanıtlaSil
  5. ben 1 numarada senin kadar karamsar derğilim. tutku her türlü 20dk'ları çıkarır. curtis de sağlıklı kaldığı sürece 25-27 bandında gidebilir. can akın ve kartal'ın durumlarına göre değişir bu rotasyonun nasıl şekilleneceği. ki hem çift guard hem de klasik 1-2 şeklinde yeterli rotasyonları var.

    YanıtlaSil