30 Ağustos 2012 Perşembe

sezon öncesi bandırma banvit


yılın underdog etiketi bu sefer beşiktaş'tan çok banvit'e yakışıyor. aslında banvit'ten önce beşiktaş'ı yazmak gerekti ama dün dasiç haberleri üzerine rafa kalktı o iş.

banvit şuan tepeye oynayan takımlar içinde en oturmuş yapı. bu sene yaptıkları hamlelerle de ilk defa ciddi bir şekilde kadronun üzerine çıkmayı başardılar. belki barış ermiş gibi yapı taşı bir oyuncuyu kaybettiler ancak o rolü gelişimi daha açık 2 oyuncuya paylaştırarak hedefleri oyuncuya endeksli şekilde büyüttüler. burada hem kalin lucas'ın el standartlarında elit guard hemde şafak edge'nin milli takım oyunculuğuna evrilmesini hedefleyerek sadece takımın kazanmasını değil oyuncunun da önünü açmayı amaçlayan bir yapı söz konusu.

dodo'yla beraber antalya'yı eurocup takımı yapmaya çalışırken başlanan sistemli büyüme rol modelli takım kurma işi menderes türel'in seçimi kaybetmesiyle hava civa olurken orhun ene'nin de yolu bu işi yapmak için yaratılmış ilçe ve organizasyon kesişmişti. banvit-ene ilişkisi hatalara, eksikliklere rağmen an itibariyle hala işleyen bir çark. orhun ene saha içinde taktik savaşını hiç kazanamamış olsa da inandıkları ve doğru hedefleriyle bu takımı yönetmeyi fazlasıyla hakediyor.

işte orhun ene'nin yaptığı enfes hamleler;

- barış ermiş'in misyonunun dolduğu sezona kalin lucas ve şafak edge ikilisiyle çıkabiliyor olması. özellikle geçen sene kalin lucas'ı getirebilmiş olmaları ve üstüne tutabilmiş olmaları gerçekten büyük iş.

- birçok el takımının almak isteyeceği sammy mejia'yı ikna edip transfer sezonun hemen başında bu işi bitirebilmeleri.

- chuck davis gibi underrated'ın kralı bir topçuyu 4. sezon üst üste bandırma'da tutabilmek.

- lance williams'ın yerini eurocup standartlarında bir oyuncuyla değil daha da büyüyecek ve henüz zirve yapmamış ligi bilen ve geçen seneye damga vurmuş bir isimle yapmış olmaları.

- daha iyisini aradıkları ama bulamayınca organizasyonu ve oyun yapısını bilen kenan bajramovic'le tekrar anlaşmaları.

şimdi de kadroya bakınalım...

kalin lucas - şafak edge - ibrahim yıldırım

kalin lucas avrupaya olympiacos'la başlamamış olsa şuan olympiacos'un yada partizan'a transfer olmuştu. yarım senelik o kötü tecrübenin izlerini atabilmek müthiş bir fırsat banvit kendisi adına. çok yetenekli ve gelişimini hala tamamlamamış bir oyuncu. takım onunla oynarken hücum organizasyonu açısından çeşitlilik sağlayacaktır. hele ki ellerinde serkan erdoğan, chuck davis ve stimac gibi kendi şutlarını çok yüzdeli kullanan 3 oyuncu varken.

bu açıdan kalin lucas'ın varlığı sammy meija gibi sadece skordan ibaret olmayan 1 numaraya yardım eden, pasör özelliği olan akıllı oyuncuyla daha da önem kazanıyor. boşluğu bulduğu zaman bunu skora çevirebilen, set hücumunu oturtamadıkları zaman doğaçlama pozisyon yaratabilen, 1e1'de geçemeyeceği savunmacı olmayan kalin lucas bu sene banvit'in sha içi lideri olacaktır.

şafak edge ise geçen seneyi bir tbl takımını taşıyarak geçirse de hala genç yaş kategorilerinde gösterdiği liderlik ve starlık vasıflarını pek gösteremedi. bunun altında üst kategoriye geçişte yaşanan sıkıntılar ve gelişim konusu etkili olmuş gibi. yine de şafak hala umut beslenen ve geleceğin milli takım için en önemli isimlerinden biri. bu sene banvit'te back-up guard olarak ciddi arenalarda ciddi süreler alacak olması onun açısından da çok önemli.

takımın 3. guardı ise fb ülker'in de istediği ibrahim yıldırım. ibrahim'i hepimiz zamanında efes pilsen'in 1m dolar teklif etmesiyle hatırlıyoruz. geçen seneyi bandırma kırmızı'da şafak'a göre daha iyi geçirdi. bandırma'nın 1 numaraları skor opsiyonu olan ibrahim bu özelliğini kenardan gelip 1-2 rotasyonunda banvit'te kendini göstermeye çalışacak. onun için de çok önemli bir sezon. artık nerede olacağına karar verecek sezonlara geldi.

serkan erdoğan - sammy mejia

rotasyonda 15dk oynayacak tbl'nin en keskin şutörü serkan erdoğan'ı kim istemez? belki mahmuti. türk pasaportlu böyle bir oyuncuya sahip olmak gerçekten ayrıcalık olabilir. bunu avantaja çevirebilmek ise ona uygun setleri oynamaktan geçiyor. yani serkan erdoğan tek başına bir işe yaramayabilir onu kullanması bilen coach asıl mesele.

sammy mejia. aslında hem geçen sene hemde bu sene takımda kalmış olsa mahmuti'nin istediği oyunculardan biriydi mejia. cholet performansı sonrası yeniden yapılanan cska'da bir türlü süre bulamadı. kiralık işi de olmayınca tüm sezonu atıl durumda geçirdi.

1-2-3 numaralı pozisyonları oynayabilen, oyunun her alanında katkı verebilen, hem hızlı oynanan koş-koş basketbolunda hem de daha dengeli yarı saha hücumu oynanan oyunları oynayabilmesi büyük avantaj. sayı bulma konusunda hiç sıkıntı yaşayacak bir oyuncu değil. istenirse bu senenin modası olmasını beklediğim geçen sene mahmuti'nin ve pao'nun oynadığı çift guardlı sistemlerde ikinci guard olarak düşünülebilecek ve bunu oynayabilecek bir oyuncu.


erkan veyseloğlu - keith simmons

erkan veyseloğlu nam-ı diğer tük ginobili ahaha şaka şaka. uzun kolları, solak olması ve ara ara çıkıp can yakan şutları sokmasıyla meşhur. banvit için gerekli bir oyuncu tabii ama onun yerine altan erol'u düşünebilirlerdi bu sezon başı ama denemediler. fatih cantitiz yetişene kadar oranın sahibi.

keith simmons ise yine banvit'te 4. yılına giren adını en az duyacağımız oyuncu. ama adını duymamamız onun faydalı oyununu gölgelemesin. takımın ne vereceği belli en önemli parçalarından biri. tbl'de 3 numara kıtlığı yaşanırken banvit'te o fark yaratıyordu. şut sokar, potaya gider, savunma yapar, gereksiz şut kullanmaz, takım için oynar.


chuck davis - izzet'can türkyılmaz - kenan bajramovic

tbl'nin en underrated adamı chuck davis. - ama biraz ince, - savunmada zayıf kalıyor, - 3 sokamıyor el'de oynayamaz... bre bre bre. tamam zaten bunları da yapsa barcelona erazem lorbek için kulübün anahtarını vermezdi. şaka bir yana elbette eksiklikleri var ama yapabildiği işleri kusursuza yakın yapabilen ve 4 numarada 3 sayı çizgisinin dışına çıkmadan eşleşme problemi yaratabilen ender oyunculardan biri.

ayakları ince evet ama ayrıca hızlı da. orta mesafesi ve yüzü dönük hücumu durdurulamaz seviyede. yani işin özü eurocup seviyesinde çok çok iyi bir oyuncu.

izzet ise orhun ene'nin geçen sene büyük bir hata yaparak milli takımın 12 kişilik kadrosuna alarak yıprattığı ve bence gelişimini mental açıdan zora soktuğu bir oyuncu. fizik olarak fucka benzetmesi yapmazsak tırabıl üzülür o yüzden yapalım. özel bir oyuncu izlenimi verdiği de doğru ama bu oyuncunun artık gerçekçi hedeflerle yoğrulması gerek. draft edilmek veya nba'e gitmek değil mesele nasıl bir oyuncu olacağı, ne oynayacağı önemli. ismet badem'in laflarını dinlemeden kendine bir rol biçilmesi taraftarıyım. belki böylelikle iyi bir oyuncu kazanılabilir.

sezon başı kamp programı açıklandığında dusan-stimac-chuck-izzet dışında pota altı için tufan önen ve cenk şekeroğlu ismi vardı ve kenan bajramovic'in kalmayacağı söylenmişti. burada ciddi bir zaafiyet oluşacağı açıktı. hem 4 hem de 5 rotasyonunda izzet ve dusan'ı yedekleyecek herhangi bir oyuncu yoktu. izzet'i 5'e çekip 4 numarayı tufan'la geçirmek de pek mantıklı değildi zaten.

bu pozisyon için banvit'in oyuncu aradığı ve birkaç isimle görüştüğü söylendi ama anlaşma olmayınca doğru bir karar verilerek kenan bajramovic kadroda tutuldu. aslında bajramovic'in de takım bulamaması bunda etkili olmuş olabilir. ama kenan gibi hem 4 hemde 5 oynayabilen, dış şut sokabilen, iki pozisyonda da fiziksel dezavantaj yaşamayan bir oyuncu banvit için gerekliydi. takımı ve sistemi bilen bir isim olması da cabası.

vladimir stimac - dusan cantekin

işte ligin en iyi pivotu ve yıllardır bir oynasa da görsek pivotundan oluşan rotasyon. stimac açık ara geçen senenin en iyi pivotuydu ligde. 15sayı-10rb yapmak kolay iş değildir. üstüne bu yaz sırbistan milli takımını da seçildi. kariyer basamaklarını tek tek çıkıyor. ona 2 yıllık imza attırmak banvit organizasyonu için güzel olay. bu sene eurocup'ın gümüş 5'ine seçilmemesi büyük sürpriz olur. en kötü ihtimalle yine 13sayı-8rb ortalamaları tutturacaktır.

stimac'ın sırtı dönük hücumu ve hücum ribaudları en büyük kozlarından olacaktır banvit'in. muhtemelen min. 25dk parkede göreceğiz zaten.

dusan ise açıkçası ilkan ve izzet'ten önce draft edilmesini beklediğim isimdi bu sene draftlarda. ha çok daha iyi oyuncu olduğu için değil tabii ki tamamen pozisyon ve boyutuyla alakalı bir durum. fakat draft işi olmadı. dusan'da kariyerini kurtarmak için harika bir kapı buldu.

yaşından başlayarak birçok soru işareti var dusan konusunda. en önemlisi ise hala göz önünde baz alınacak bir performansı olmaması. 2.22 boyuyla beraber efes'te bir türlü üst yapıya çıkamaması ve 22 yaşında olması...

...........

aslında genel olarak gördüğümüz banvit de dusan'dan farksız. oturmuş bir yapı ama ne vereceği çok muamma, potansiyel olarak yıllardır merakla beklenen oyunculardan kurulu, olursa patlamayı yaparlarsa inanılmaz bir potansiyele sahip ama elde patlama ihtimali de hiç azımsanmayacak bir kadro.

geçen seneye göre hücum anlamında daha geniş seçenekler sunabilen. yabancı oyuncu konusunda cliff hammonds gibi bir hataya düşmeyen, yıllardır süre gelen iyi savunma ve istikrarlı takım hüviyetini de kaybetmezse bu senenin underdog etiketli takımı olacaktır banvit. ligde yarı final yine başarı sayılacaktır ama bu kadro eurocup'ta çok rahat son8'i görebilecek kadro. hatta daha fazlası.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder