7 Eylül 2012 Cuma

sezon öncesi aliağa petkim


beşiktaş'ta sahaya inmek zorunda kaldığı sezon ve sonraki devam sezonunda koş-koş basketbolunu benimseyip savunmayı hayli 2.plana iten bir yapıdaydı burak bıyıktay. aliağa'ya geçtiğinde de buna benzer bir takım bekliyordum. sezon başı itibariyle bu gerçekleşse de sezon ortasından itibaren hayli oturaklı, ne oynadığını bilen bir aliağa vardı parkede. bunun da ödülünü alıp bu sezon da aliağa'da kaldı ve bütçeyi daha da yukarılara çekip eurochallenge'da mücadale edecek bir kadro kurulmaya başlandı.

burak hoca'nın alamet-i farikası olarak gördüğüm beyaz ncaa uzunu bulma yetisini bu sene de bekliyordum ancak bu olmadı. burada biraz hayal kırıklığı yaşadım ama bana kalırsa kadro kurulma ve hazırlık aşamasında en büyük hayal kırıklığını burak hoca yaşamıştır.

öncelikle muhtemelen burak hoca ryan toolson ve ratkovica'yı gözden çıkarabileceği kısa oyuncuların peşine düştü. burada 1 numara için eski galatasaraylı yeni caja laboral'li  bu yaz bosman olmuş taylor rochestie 2 numara için de toolson'dan daha fazla skor üretebilme mekanizmaları daha geniş taquan dean'i gözüne kestirdi. dean işi oldu ama rochestie olmayınca el mecbur bosman başka guard aramaktansa ratkovica'yla devam edildi.

sezon biter bitmez ilk iş ümit sonkol'u kaybeden aliağa aslında bunu göz almış gibiydi. orhan hacıyeva'yı elde tutan, cevher ve shumpert'la ilgilenebilecek düzeyde bütçesi olan bir kulüp. fakat burak bıyıktay'ın kendine göre gayet haklı bana göre bu sene bariz hatalar doğurabileceği için bir hatasına dikkat çekmek istiyorum.

burak bıyıktay beşiktaş sezonlarından bu yana türk pivotlarına para saçacağına oraya 2 tane yabancı pivot alırım aynı paraya diyerek gayet mantıklı bir rota çiziyor. fakat ne yazık ki ilk beşiktaş deneyimi de dahil 2. pivotlarından hiç yararlanamadı. sırf geçen sezon qvale'nin yanına 3 tane yabancı eklemesi yapıldı. yani daha ucuza daha iyi rotasyon derken daha pahalıya mal oldu hep.

bu sene de bence en büyük yanlışı orada yaptlar. transferin ilk 2 hamlesini pivot bölgesine çok erken bir dönemde yapmaları ve bu isimlerin de hani kaçırılmayacak oyuncular olmamasıyla biraz pişmanlık içerebilir. mesela biraz bekleseler cemal nalga boşa çıkacaktı. yine emre bayav ve mutlu demir ihtimalleri vardı. buradan gelmek istediğim nokta şu; burak hoca'nın mantığı çok doğru ama piyasayı daha iyi okumak lazım. aldığı oyuncular doğru mantıkla ligde fark yaratacak bir pota altına sahip olamayabilir. buraya harcanan 2 kontenjan yüzüne de bana göre 1 ve 3 numaradaki eksiklikler dolmayacaktır ve al sana hatalı yapılanma.

bunların hepsini söylediğim şey elbet kağıt üstünde. bugün aliağa'yı izleyemedim ama izleyen arkadaşların söylediği de torin francis ve marcus arnold'la pota altı sertliği yakalayamadıkları yönünde. ki torin francis'in tbl kariyerini biliyoruz. hiç de olumlu fikirlerim yok açıkçası onun ismi üzerinde. ki bu ikili ribaundlarda etkin olacaktır, potaya yakın atışlarda sayı bulacaktır ancak takımın genel yapısına bakınca savunmanın aksayacağını tahmin etmek zor değil. burada işin anahtarı savunma olacaktır.

neyse biz gelelim kadroya.

branislav ratkovica - ahmet erdoğan - buğrahan tuncer
taquan dean - melih yıldız
ersin görkem
preston shumpert - orhan hacıyeva
torin francis - marcus arnold

işte buradan bakınca bahsettiğim şey daha da belirginleşiyor. elde belki 4 tane pg oynayabilecek oyuncu var ama eurochallange düzeyinde bunu ratko'yu kim yedekler soru işareti. 4 numarada rotasyon çok sağlam hem shumpert hem de orhan 3'ü yedekler diyoruz ama ersin'den başka saf sf'si olmayan bir takım. belki 5 numarada bir türk back-up düşünülüp 3'e yabancı gelebilirdi ama bu düşünülmedi pek.

ratkovica rüştünü ispat emiş bir oyun kurucu. saf oyun kurucu desek yeridir. işini yapar. çok beklentilere girmeye gerek yok akarı kokarı olmayan ne vereceğini bildiğimiz bir adam. onun yedeklenmesinde ise ksk'da yıllardır istediği süreleri pek bulamayan yada şöyle ifade edeyim ummuduğu çıkışı yakalayamayan istikrarsız ama atmaay başlarsa çok can yakabilecek ahmet erdoğan var. yine geçen sene şaşırtıcı bir şekilde beşiktaş altyapısından koparılan ve yatırım yapılabilecek yetenekte buğrahan var.


2 numaranın tek sahibi ise taquan dean. çok öenmli bir skorer. kendi şutunu yaratabilen, potaya gidebilen bunlara ek olarak da çok iyi bir şutör. muhtemelen coach toolson gibi bombardıman üçlükçünün yerine biraz daha topla haşir neşir potaya gidebilen bir skorer düşündü. dean back-up'ında ise erdemir'den gelen melih yıldız var. melih'te nbeklentiler umarım savunma yapmasından iler igitmez çünkü ondan fazlasını yapabildiği hala gösteremedi.

şimdi de ersin görkem'in mekanındayız. aliağa'nın ersin-ümit-hakan'a verdiği paralara ligde takım kurulur geyiğimiz vardı. bu sene bunu shumpert-orhan-ersin olarak değiştirdiler ama anadolu takımları içinde o paraları verebilen ender takımlardan biri olduğunu da söylemek lazım. ersin'i geçen sezon beşiktaş'ın elinden almışlardı. ersin de o bildik katkısını verdi. ligin hala en iyi türk şutörlerinden biri. reha öz, erdal bibo ve ersin görkem. aynı familyanın şutörleri; çok can yakarlar çoğu zaman da saha içinde kaybolurlar.



4 numaraları rotasyon ise ligin bile bayağı üstünde. geçen sene galatasaray mp'nin yine en skorer isimlerinden olan, el oynayan türk pasaportlu preston shumpert ve küçük ersan ilyasova bu yaz avrupa basketbol şampiyonasının double-double azerisi orhan hacıyeva. ikisi de iyi şutör ikisi de iki forveti de yedekler. geçen sezon shumpert tüm sezon boyunca %47'yle üçlük sokmuştu bu yaz da orhan %42'yle sokuyor. rakiplerin işi burada cidden zor.


5 numarayı yazının başında anlatmaya çalıştık doğru mantık yanlış zaman ve tercihler demiştim. arnold'u izlemeden pek yorum yapmayayım onun hakkında ama işin savunma kısmında sorun varsa bu ikili hiçbir işe yaramayabilir.

netice olarak kadro ve bütçe açısından ilk 8 için en büyük adaylardan ksk ve tofaş'ın ardına. ancak hem 10 kişilik rotasyon kurulması takım ec'de oynayacağı halde hem de pota altındaki soru işaretleri onların bu seneki ciddi zorluktaki 6-14 arasını daha da çekişmeli hale getirecek. tahminim ligi 8-10 arası bitirirler. sıraya göre de 8. eurochallenge'da da ümidimi kesmiyorum top16 olabilir.

1 yorum: