22 Mayıs 2013 Çarşamba

play-off şöleni galatasaray - karşıyaka

ufuk sarıca ve coachluk kariyeri hakkında fikirlerim belli. fritz'in değimiyle papıt şovun tillahi ancak hakkını vermek de lazım. öncelikle eleştirirken söylediklerimiz de unutulmasın. sezon başı http://sanlispurs.blogspot.com/2012/09/sezon-oncesi-pnar-karsyaka.html şunları yazarken aslında ufuk sarıca'nın aklındaki oyun planının karşıyaka gibi kulüplerde işe yarabileceğini ve başarılı olacağını söylemiştim. beklentimin bile üstüne çıktılar ancak asıl konu ufuk sarıca'nın da belli konularda kendini epey geliştirmesi oldu.

öncelikle madem rakibimiz artık kendileri karşıyaka nasıl geçilir neleri iyi neleri kötü yapıyorlar inceleyelim.

ufuk sarıca sezon başı eldeki imkanlar dahlinde çok iyi bir kadro kurmuştu. benim açıkçası tek soru işaretim olan dixon sezonun en iyi ismi oldu. onu özellikle sezon sonuna doğru çok akıllı ve doğru kullandılar. karşıyaka hücum setlerini özellikle onun zaaflarını minimize edecek şekilde kurguluyorlar.

- topu dixon getirse de hücum sahasında ilk organizasyonu ona bırakmıyorlar. önce top tepede 4 numaraya veriliyor sonra dixon'ın en iyi yaptığı iş olan screenlerden çıkabilme özelliğini ( ufak tefek ve çevik olması hasebiyle ) kullanarak 2-3 screen oyunuyla kısaları yeni pozisyonlarına alıyorlar. top dixon'a ulaştıktan sonra ise 5 numara pick'e geliyor ve hücum şekilleniyor. bunu yaparken özellikle 5 numara aminu'nun devrilmesi, 4 numara ümit'in şutu ve 2-3 numarada yine can veyahut diebler'in şutunu kullanıyorlar.

- eğer klasik bu hücum setleri işlemez ise de oyunu açmak için 2 silahları var. biri dixon'un dış şutları diğeri ise topu will thomas'a indirmek.

peki bu temel hücum organizasyonları nasıl engellenir?

öncelikle burada bizim aleyhimize olan durumlar var. 1.si dixon'ın topu almasını engellememiz bireysel savunmacılarımızla pek mümkün değil. çünkü bizim screenleri aşabilecek kısa oyuncularımız yokken bu adam tam tersi inanılmaz hızlı ve atik. bu yüzden onların 4 numaralarına baskı yapıp karşıyaka'yı 1e1'de değil baskılı savunmayla karşılamamız lazım. sürekli olmasa bile ikili sıkıştırmalar ikili oyunlarında ise yüksek show-up şart.

onları raydan çıkartabilmek için caner ve evren'e mesafe verip veya bu ikili oyundayken zone savunmayı tecih edebiliriz.

will thomas üzerinden oynarlarken de mutlaka ortayı iyi kapatmalıyız. ikili sıkıştırma zamanlamasını doğru ayarlarsak onu da rahatça durdurabiliriz.

bunlar daha mikro önlemlerdi. temel prensiplere geçersek de karşıyaka'nın ölmedikçe tekrar canlanan bir yapısı var. biraz ateş ve gazla çalışıyorlar. onları ipekçi'de de arena'da da öldürücü darbelerle bitirmeliyiz. tempoyu sadece rüzgar bize dönmüşken karşının gardı düşerken yükseltmeliyiz. diğer türlü tempoyu olabildiğince düşürmeli, çok net hızlı hücum şansı olmadan gaza basmamalıyız. adrenalin onların işine gelir çünkü kaliteyle bizi yenmeleri zor.

bu vurup geçme mevzusunda jamont gordon'a çok ihtiyacımız olacak. bizim patlayıcılık olarak milan macvan ve ender arslan'la beraber silahımız jamont. ancak jamont bu ikisinden farklı olarak patladığı 4-5dk'lık dönemde maçı bitiren bir adam. onun ipleri en doğru zamanda gevşetmeliyiz.

vakit olursa yine cumartesinden önce daha geniş bir inceleme yapabiliriz. yapamazsak da yazmış olalım seriyi ya 3-0 alırız ya 3-1 veririz. favori olmaktan başka sebebi de yok :(

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder