bsl takımlarının kadro planlarını ve oyuncu tercihleri özelinde sezon başı değerlendirmesi yapacağımız bu serimizde euroleague takımları hariç play-off yapabileceklerini düşündüğümüz 5 takımla başlıyoruz.
beşiktaş
kyle allman - berk uğurlu
jonah matthews - derek needham
kelan martin - yiğit arslan
dustin sleva - kerem konan
emmanuel terry - conor morgan
geçen sezon eurocup şampiyonu paris’in aldığı tek mağlubiyetin sahibi beşiktaşla başlıyoruz. coach alimpijevic’in tek maçlı serilerde rakibin yollarına yağ döktüğü beşiktaş’ta hücum tamamen jonah matthews’a kalmaktaydı. jonah bu konuda o kadar iyiydi ki beşiktaş’ın ne kadar kötü set offence sahip olduğunu bile gizledi. ağır set temposunun arasında needham’ın takım içi liderliği, matt mitchell’in müthiş özverisi ve jonah’ın superstarlığı dışında başka şeylere de ihtiyaç olduğu ortadaydı. ve tabi sezon boyunca matt ve kenan’la kotarılmaya çalışılan 4 numara, delgado’nun ikili oyun zaafiyeti ve needham’ın başta faul problemlerinden kaynaklı yedeklenme sorunu.
beşiktaş 5 numara sorununu direkt olarak atletizm odaklı çözmeye çalıştı. terry iyi bir atlet. dikey ve yanal hareketlilikte ihtiyaç duyulan bir profil. daha fazlasını vadedebilen uzunlar vardı piyasada ama onlar hem bütçe hem de kolay adaptasyon için terry’e gittiler sanıyorum. şimdilik conor’la yedekleyecekler gibi duruyor. planlama bu şekilde mi emin değilim. terry’nin iyi alan kapatıcı olmadığı, conor ve kerem konan’ın 5 fundemantaline sahip olmadığı noktada burada problem yaşabilirler.
4 numara için kerem konan’ın yanına dustin sleva ve conor morgan’ı da eklediler. uzun rotasyonunu çeşitlendirdiklerini görüyoruz. dustin strech 4 oynamayı biliyor. iyi bir şutör. conor ise daha fonksiyonlu. geçen sezonun birleştirici parçalarının yerine bu sezon daha soft oyuncular tercih edilmesi burada sorun yaratabilir.
3 numarada ise matt mitchell yerine geçen yılın avrupada en iyi kısa forvetlerinden biri olan kelan martin’i aldılar. burada ciddi bir tarz değişikliği mevcut. forvetten oyunu açabilecek, gerektiğinde jonah’ın topunu pay edebilecekleri bir skorer edindiler. mitchell gibi tutkal bir oyuncu kaybettikleri ise bir gerçek.
beşiktaş’ın geçen sene başka bir sorunu da allman’dı. allman sene ortası sorun çözmek için takıma alındı ama bu ekleme sonrası allman’lı rotasyonlarda işin savunma kısmında dişlilerin rayından çıktığını düşünüyorum. onun direksiyonda olduğu takımın sorun çözdüğünü de göremedik. bu sene o yüzden en azından benim beklentim allman kalacaksa bile 1 numaraya hamle geleceğiydi. hele ki needham’ın 2 numara oynayacağı söylentileri de varken bunun olmamış olması bence beşiktaş adına şimdilik kadro yapılanmasının en büyük sorunu.
sonuç olarak beşiktaş’ın hala ligin en iyi 3. takımı olarak görüyorum. alimpijevic’in varlığı bundan en büyük etken. lakin tekraren de olsa bu takım geçen sene bence kötü hücum ediyordu. bu sezon ise daha iyi hücum edebilmek adına iyi bitiriciler aldılar ama bu oyunculara yaratacak ekstra kısa alamadılar. hem savunmadan feragat edip hem de needham’a daha muhtaç kalmaları kadro planlaması açısından eksi yazar.
karşıyaka
kenan sipahi - fatts russell
erick mccollum - thomas akyazılı
damien jefferson - sean mcdermott - ege tırpancı
james webb - hakan sayılı - mert celep
jerry boutsiele - muhsin yaşar - mehmet efe demirel
bomba. yani öyle bir takım kurdular ki ortası yok. bu takım koşmak için yaratılmış. içeride rakiplere kabus gibi çökeceklerdir. hareketli kısaların top çalmaları, atlet uzunların top kesmeleri, bol geçiş hücumu erken şut kullanmaktan çekinmeyen şutörlerle bu takım içeride herkese 100 sayı atabilir. atmalı da. ancak geçen yıllarda olduğu gibi zor deplasmanlarda bu takımın kırılgan olamayacağını söylemek hayli zor. çünkü bu defa ayakları üstünde savunma yapabiliyor olmaları, kolay geçilmeyen savunma yaratabilmeleri gerekiyor. yarı sahada mccollum'un şutunun rakip savunmalar için en öncelikli hedef olmaktan çıkması gerekiyor. bu kadro bunu vadediyor mu? bencehayır.
fatts russell skor sezileri üst seviye bi adam. oyunun temeli skor üretebilmeye dayanıyor. karşıyaka burada kenan'la birlikte oynayabilecek bir guarda gittiğini görüyoruz. mccollum'da aynı şekilde kenan'la birlikte oynayabilen biri. peki russell - mccollumlu bölümler nasıl olacak? rakip guardların karşısında kalmak en büyük testleri olacak. hücumda topu yönlendirme konusunda russell'ı eğip bükmeleri lazım.
geçen sezon tüm avrupada alt seviye liglerde en beğendiğim oyunculardan biri olan damien jefferson'ı aldılar. hem seconder ballhandler, hem skorer hem de kanat oynamayı biliyor. transition offencede çok iyi bitirici, çabuk ivmeleniyor, winner şut sokmayı biliyor. 2 senedir özellikle dış şut konusunda kendini geliştirmeye devam ediyor. ancak hala ft konusunda sıkıntılı. yanına da sean mcdermott'u aldılar. ikisi de euroleague için aday oyuncu.
bi de euroleague'den indirme james webb var elimizde. karşıyaka bu topraklarda basketbol ekolü olan belki de tek takım. bir amaçtan öte bir varlık kazanımı onların ekolu. koşan ve coşan bir takım yaratıp herkese problem olmayı istiyorlar. kahraman kısalar ve atletik uzunlar. james webb de tam olarak karşıyaka uzunu. jerry için de benzer şeyleri söyleyebiliriz. oldukça yetenekli bir adam. hücumda yapamadığı şey çok az. skor opsiyonu olarak güvenilir liman. hem çabuk oyunlarda hem de yarı sahada verimli. savunması hiçbir zaman euroleague düzeyinde süre alabilecek duruma gelemedi. bu da onun en büyük handikabı.
kenan ve muhsin gibi ana rotasyon elemanı iki yerli ve thomas akyazılı, hakan sayılı gibi kenardan getirebilecekleri 2 türkle bence yerli konusunda sıkıntı yaşayamayacaklar. yine de maddi sorunları aşabilirlerse russell - mccollum ikilisinin artı eksilerine göre bir kısa daha alabilirler.
sonuç olarak içeride tempolu basketbolla herkesi yenebilecek bir karşıyaka var karşımızda. deplasmanfobisinin devam edebileceği savunma defektleri, yarısaha oyun aklı, maç içi istikrar gibi sorunlarda vadediyor.
kadro olarak ligi ilk 4 te bitireceklerini düşünüyorum. cl'de bu sene de işleri zor olacak. yarı finale çıkmaları başarı olacaktır.
galatasaray
otis livingston – will cummings
david efianayi – buğrahan tuncer
james palmer – göksenin köksal
sadık emir kabaca – robert blumbergs - karahan efeoğlu
angel delgado – ebuka izundu – samet geyik
galatasaray bu sezon kısalarının skor üretmesine öncelik veren bir kadro yapılanmasına gitti. hareketli ve şutör kısalara şut için alan-zaman, dripling başlangıcı için mesafe yaratabilecek iyi perde uzunları seçtiler. burada atletizm ve pnr offencede çabuk devrilme noktasından feragat ederken yerine ribaund ve sağlam perdeleme tercihi geldi. her iki uzun da pota altı civarında fiziğiyle fark yaratabilecek oyuncular. bu da galatasaray’ın bu sene ikili oyunları daha farklı setlerle oynayacağı anlamına gelebilir. ancak özellikle delgado konusunda p&r savunması çok ciddi soru işareti olacak kalacaktır. geçen sene beşiktaş’ın rakiplerinin ilk saldırı noktası hep delgado’nun ikili oyun savunması olmuştu.
4 numarada 4+3 kuralının bir tezahürü olarak sadık kabaca’yı ana rolde +25dk kullanabilecekleri bir rotasyon tercih edildi. blumbergs statik şutlarda oldukça yetkin ama oyunun diğer alanlarda vasat kalabilecek bir oyuncu. burada yine 5 numaraların çok fazla yukarılara çıkmayacağı bir senaryo öngörülerek dışarıda konumlanabilecek 4 tercihlerini görüyoruz. ancak yine atletizm, savunma ve topsuz oyun konusunda galatasaray’ın ciddi bir eksi yazacağını düşünüyorum.
otis’in oyunun en iyi yönü kesinlikle yaratıp bitirdiği şutlar. hem tepeden hem de dirseklerden bu oyunu harika oynuyor. sorunu ve çözümü aynı noktaya çıkıyor. driplingi kesip pull up şutlarla bitirmeyi seviyor. potaya daha korkusuzca gidebilir mi? ya da gitmeli mi? bbl’den daha sert uzunlara sahip bsl’de potaya atakları ne kadar bitirebilecek bu sezon içi cevabını bulacağımız bir soru.
genel görünüm itibariyle dışarıdan oynamayı seven ve kendi skoruna gitmeyi bilen kısaların dümende olduğu bir yapı kuruldu galatasaray’da. kısaların birbirini tamamladığı noktada şüphelerim var. ancakyetenek seti oldukça yüksek oyuncular. bence takımın seviyesini rakip potaya gidebilmek ve ikili oyunları savunabilmek belirleyecek. cl ve ligde son 4’ün başarı olacağını düşünüyorum.
bahçeşehir
jaylen smith - şehmus hazer - ömercan ilyasoğlu
cj massinburg - mateusz ponitka
axel boutille - göktuğ baş - egehan arna
tyler cavanaugh - marko simonovic
tai odiase - furkan haltalı
geçen sezon tony taylor'ın sakatlığı döneminde oyun olarak çok ciddi sorunlar vardı. yarısahada muhammed baygül ve scrubb ile oyunu yönlendirmeye çalıştılar. geçiş hücumlarında etkili oldukları bölümleri maç geneline yayamadılar ve bir çok maçta önde olmalarına rağmen oyunu tutamadılar.
ve tabi bundan ders alınarak yola çıkıldığı düşünülünce takımın direksiyonunu jaylen smith ve şehmus hazer'e vermek bana pek ikna edici gelmedi. onlara da öyle gelmemiş olacak ki oyun kontrolünden şüphe eden takım gibi madem oyun kurucuda sorunumuz var o zaman forvetten topu ponitka'ya verelime döndüler. yanlış demiyorum ancak ponitka kruno simon ya da blake schilb gibi az topla da verimli olabilen bir profil değil. topsuz oyunda ciddi düşüşler yaşıyor. topu domine etmesine izin verdiğiniz ölçüde verimli artıyor. umarım bahçeşehir geçen sene galatasaray'ın prepelic'le yaşadığı ne onunla ne de onsuz paradoksuna düşmez.
buna rağmen oldukça esnek yerli rotasyonu kurdular. 1 yerlinin sürekli oyunda kalacağı düşünülünce göktuğ ve şehmus'un birden fazla pozisyonu oynayabiliyor oluşu büyük avantaj. özellikle göktuğ'un 2 senedir gösterdiği gelişimi sürdürmesini izlemek keyifli olacak.
cj massinburg, axel boutille ve tyler cavanough katkılarından pek şüphe olmayan oyuncular. bu üçlünün yarısahada oldukça iyi bitirici oldukları bir gerçek. burada konu jaylen ve ponitka'nın yaratıcılığı büyük önem arzediyor. cj geçen yılı harika geçirdi. bir basamak daha yukarı atlamak için burada. hem radonjic hem de cj özelinde oyuncular için büyük bir test senesi olacak. ligin en pahalı 3. kadrosu. artık daha denk takımlarla eurocup oynayacaklar ve ligde playoff yapamadıkları senaryonun affı olacağını sanmıyorum.
beklentim ligde playoff yapacakları yönünde. limit ilk 6. eurocup gruplarından da 6. olarak olsa da çıkacaklarını düşünüyorum.
aliağa petkim
dewayne russell - meriç kuntker
brein tyree - wesley van beck - mustafa kurtuldum
jordan wright - yavuz gültekin
bryson williams - payton aldridge
jaime echeique - troy selim şav - kılıçarslan şenkaya
bu yaz en beğendiğim kadro yapılanması aliağa petkim oldu. dewayne russell orta ve küçük ölçekli takımlar için harika point guard. iyi bir yaratıcı, çabuk. özellikle uzun beslemeyi biliyor. perimeter gerisi şut kullanmaktan asla çekinmez. aliağa burada bence risk almadı ve alabileceği en iyi oyunculardan birini çekti.
combo guard olarak brein tyree. oostende senesi harika bir iş çıkardı. hem skor liderliği hem de oyun liderliği olarak kendini gösterdi. bu oyun onu bahçeşehir'e getirmişti ama sassari sezon başı buy-out ödemeyi göze alarak brein'i almışlardı. sezonu da iyi geçirdi. bu tiplemede oyuncular için legabasket iyi bir vitrin. bu yüzden aliağa'ya gelmesi beni çok şaşırttı. yani efianayi yerine galatasaray, allman yerine beşiktaş alsa olacak topçuydu.
ve wesley van beck. soyu tükenmekte olan screen şutörü. jaycee carroll, kyle kuric, ligimizin eskilerinden jon diebler. van beck şut mekaniği ve yüzde olarak harika bir oyuncu. ne yazık ki screen şutörleri euroleague’de -elit seviyede bu işi yapmadıktan sonra- son yıllarda pek tercih edilmiyor. oyunda tek yönlülük üst seviyede pek kaldırılabilir bir yük değil. van beck 28 yaşında. kariyerinin bir sonraki adımı neresi olur bilinmez ama bu işi gerçekten çok iyi yapıyor. aliağa kısa rotasyonunu düşündüğümüzde van beck'in varlığının çok kritik olduğu kanısındayım.
aliağa en büyük riski 3 numarada aldı ve louisiana st mezunu çaylak jordan wright'ı aldı. hem dripling üstü hem de statik şutlarda başarılı. fiziksel olarak avrupaya hazır. oyunu öğrenmesi ve adaptasyonu kolay olursa ciddi bir potansiyel barındırıyor.
forvette 3-4 oynayabilen ligin gediklisi, tecrübeli ve takım oyuncusu payton aldridge'i tutup yanına 4-5 oynayabilecek müthiş yetenekli, atlet bryson williams'ı eklediler. bryson transferi yine aliağa bütçesi bir takım için şaşırtıcı olduğunu söylemem lazım. onun bsl'de oynayamayacağı takım olduğunu düşünmüyorum. topla oyunu, bitiriciliği, yüksek tempoda atletizm, dışarıdan şutu. yani komple bir yetenek seti barındırıyor. 5 back-up'ı olarak da süre almasını bekliyorum.
son olarak jaime echeique. hücumda kolay bir oyuncu değil. topu havaya atalım bitirsin, sağ blokta topu verelim post oynasın diyebileceğin yetenekte değil. perde oyunlarında oyun kurucunun yetenekli ve jaime ile senkronize olması şart. çünkü jaime hem devrilirken hem de top kontrol ederken hep bitedirginlik içerisinde. es vermeden hareket ettiği nadir. ama 211 boyunda harika fiziğe sahip. savunmada işleri toparlayabilecek, ribaundları alabilecek ve eğer topu ona güvenle ulaştırırsanız %70 ile bitirebilecek bir uzun.
genel olarak kadro planlamasını ve isim isim kadroyu çok beğendiğimi söylemem lazım. türkrotasyonuna çok para harcamayıp tamamen yabancı odaklı bir kadroya gittiler. burada troyselim şav'ın 4 ve 5 rotasyonunda iyi oyuncularla oynayacak olması sebebiyle mustafa kurtuldum için iyi bir fırsat olabilir. ciddi süreler alabileceği bir rotasyon var.
aliağa için beklentim playoff yapmaları ve çok zor tarafta olmalarına rağmen cl elemelerini geçip gruplara kalmaları. bsl limit 7.
Eline sağlık sezon öncesi zihin açtı yazı. Sezon içi de kadro gelişimlerine göre yazarsan yahut burada olmayan takımları yazabilirsen yine keyifle okuruz. Teşekkürler
YanıtlaSilEmeğinize sağlık.
YanıtlaSilwesley van beck tek yönlü bir oyuncu değil. russell'ın kenarda olduğu dönemlerde ana yönlendirici wvb olacak. bahsettiğin diğer oyuncular gibi salt set şutörü gibi değerlendirmemek lazım
YanıtlaSilEllerine sağlık. Güzel yazı olmuş.
YanıtlaSil