30 Eylül 2024 Pazartesi

galatasaray - vechta maç önü


galatasaray fiba champions league'de ilk maçı yarın alman rasta vechta ile oynayacak. sezonun ilk resmi maçı olması hasebiyle maçı ve ufaktan hazırlık dönemi galatasaray'ı değerlendirmek istedim.

ilk olarak galatasaray'la başlamak istiyorum. kadro planlaması hakkında daha önce görüşlerimi yazmıştım lakin hazırlık maçları sonrası açıkçası korku arttı. kısaların birbirlerini tamamlama noktasında ikna edici bir rotasyon olmadığını düşünüyordum ki hazırlık döneminde birbirlerinin ayağına basan otis - efianayi gördük. palmer topu çok fazla domine etmek zorunda kaldı. ki bu galatasaray'ın bence asıl istediği şey olmamalı. otis'in ikili oyunlar sonrasında ona alan vermeyen, şutunu savunan takımlara karşı pas ve oyun görüşü noktasında yetemediğini gördük. efianayi'nin topla yaratan olduğunda hücumların durağanlaştığı, bitirici noktaya geçtiğinde ise kötü tercihler sonrası oyundan kopmalar yaşadığını gördük. tüm bunlar bi yana angel delgado'nun ne oyun olarak ne de fiziksel yetenek olarak izundu'yu kesemeyecek durumda olduğunu gördük. 

hasılı kelam galatasaray'ı pek iyi bulmadım. delgado'yu short roll de ya da alçak postta kullanacak bir oyun hazırlığından ziyade onun perde sonrası kötü parmak hassasiyetinin yol açacağı top kayıplarını izleyebileceğimiz şekilde oynuyor gibiyiz. izundu ise en azından back-up görevini yapıyor, blumbergs maalesef onu bile yapamayacak kadar eksik bırakıyor takımı. takım sertlik ya da atletizm eksikliğini hissettiği an neredeyse dört numaraya samet veya göksenin'i atacak noktaya geliyor. 



galatasaray'ın burada takım içi liderinin bir general gibi oyunu yönetmesine ihtiyacı var ve bundan da önce bu generalin kim olduğunun ortaya çıkması gerekiyor. otis kaptan jack sparrow olacaksa olsun tabii ancak ne oyun ona gidiyor ne de o oyuna giriyor. burada galatasaray'ın ona ihtiyacı çok büyük. 

tüm bunlara rağmen maçların belli bölümlerinde savunma gayreti ve topa baskıyla rakibi hataya zorlayan, hareket etmeye başladığında rakibi boğan bir kısa rotasyonu bu. avrupa macerası yarın lig ise haftasonu başlıyor. sonuçta bunlar hazırlık dönemiydi artık gerçekleri görme vakti.

yarınki rakip ise geçen yılın bbl'de çıkış yapan takımlarından vechta. onlar coach ty harrelson ve takımın yarısı tommy kuhse'yi kaybederek sezona başlıyorlar. takımı neredeyse tamamen değiştirdiler ve yeniden başlıyorlar. en önemli transferleri grant sherfield ve brandon randolph. grant sherfield bu sene henüz resmi maça çıkmadı yarın maçta olup olmayacağını bilmiyoruz. 



vechta bu sezon oyun ve kadro olarak çok ürkütücü değil. ellerinde çabuk adımlı iki kısa point guard var. galatasaray için en büyük sorun justin robinson’ın perdelerine takılmak olabilir. ana yönlendirici oyken perdelerde alttan geçmemek lazım. diğer bir sorun jayden gardner’ın fiziksel eşleşmesi olabilir. jayden hücumda birebir yeteneği olan bir forvet olmasa da gücü ve savaşçılığıyla galatasaray forvetlerine sorun çıkarabilir. 

vechta hücumunun en önemli bireysel yeteneği brandon randolph. topla yaratabiliyor, kendi şutuna gidiyor. her mesafeden şutu var ve skor hissiyatı kuvvetli bir oyuncu. onun en büyük sorunu ise baskı savunmalarında tecrübesizlik kaynaklı zorlanması. kolay top kaybedebiliyor daha fenası anlamsız tercihler yapabiliyor. galatasaray savunmasının onu özel olarak korunmasız bırakması lazım. 

vechta savunmasının iki zaaf noktadı var. ilki topsuz cut savunması. özellikle forvetten topsuz cutları hiç takip edemiyorlar. yardım gelmesi gereken yerler henüz sezon başı olması hasebiyle pek işlevsel değil. galatasaray’in saldırı noktalarından birinin bu olması gerektiğine inanıyorum. diğer sorun ise gs’nin daha çok lehine çevirebileceği bir zayıflık. vechta uzunları çabuk ayaklara sahip değil. bu yüzden oyuncu profili sebebiyle perdelerde çok fazla yukarı çıkmıyorlar/çıkamıyorlar. bu noktada oynanacak pnr oyunlarında otis livingston’a şut alanı doğabilir. galatasaray'ın bunu mutlaka değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. sonuç olarak maçın kilidinin iki taraf için de guard savunması olacağını ve sonunda kalite farkıyla galatasaray'ın kazanacağını kanaatindeyim.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder