14 Eylül 2024 Cumartesi

bsl kadro değerlendirmesi #3

serimizin bu bölümünde ligimizin müthiş sosyal medya ve içeriklerinden bahsetmek istiyorum. avrupanın en önemli ve en pahalı liglerinden biri olan bsl ve avrupanın en pahalı 2.ligi olan tbl'nin hala canlı istatistiklerine, takım kadrolarına ulaşmak uzaya çıkmak kadar zor. bu ligi seven, bu ligleri takip eden insanlara bunu reva görmeyin artık sayın başkan.



darüşşafaka

tyree appleby - silas melson

omari moore - enes taşkıran 

both gach - tolga kay 

tres tinkle - yiğit onan

ege demir - ege arar - tarık sezgün



josh king. yıllardır topla yaratan kısa sevdalısı ludwigsburg benchinde. topun hızlı dolaştığı, üç kısanın da gerekirse kendi şutunu yaratabildiği, şut süresini oldukça kısa tutmaya gayret eden, rakipten korkmayan bir takımın yaratıcılarındandı. şimdi onun için başarılı sayılabileceği konfor alanından çıkıp uzun soluklu bir proje hedefleyen daçka'ya yolculuğuna bakalım.

geçen sezon jayvon graves, desure buiu, silas melson bir önceki senenin hubb, dunn, will cerry'nin devamıydı. amaç aynıydı. coach king yarı sahaya geldiğinde topla hareketli kısalar istiyor. bunu yaparken de gününü görmüş topçudan ziyade aç oyuncular istiyor. belki de eline düşenleri tahtaya yazıyor bilmiyoruz. 

tyree appleby tam bir köy kahvaltısı. topla çabuk, sahayı koşmayı seviyor, delici. ikili oyun savunmasında rakibin karşısına ışık hızıyla yetişebiliyor. baskı yapıyor, turnover yaratıyor. şut sorunu yok. yanında ise silas melson. tyree'nin ilk opsiyon olarak geçiş hücumu kontrolünden sonra topu emanet edeceği adam. perde ve çevre kontrolü iyi. tyree'nin aksine o daha çok perimeter gerisi skora gitmeyi seviyor. top yine dönüyor ve bu kez rakibin aklını alacak bir isolation skoreri omari moore. muhteşem bir yetenek. uzun adımlar, uzun kollar. potaya gitmek istediğinde rakipten hem 20 cm öne adımlayabiliyor. 



böyle üç ballhandlerın yanına both gach'i eklediler. both ilginç bir adam. gollum gibi. o da topla oynayabiliyor. o da koşmayı seviyor. oldukça atlet. oyunun her yerinde var. oyunda var olması için çok fazla top kullanmaya ihtiyacı yok. eğer bu takım koşacaksa en önce o olur. koşmadığını görüyorsanız da backdoor'u iyi kapatmanız gerekir. silas melson dışındaki üç oyuncu da bu sezon sıçrama yapabilecek aç oyuncular. birbirlerini tamamlama noktasında ciddi bir sorun görünmüyor ama yine de bu üç adamın toplamda yalnızca iki avrupa sezonunun olduğu belirtmemiz gerek. en büyük risk bu. 

tres tinkle 3,5 numara diyebileceğimiz bir oyuncu. bu seneki yüzdelerine bakmayın çok iyi bir şutör. beyaz olduğuna bakmayın iyi bir atlet. tipine bakıp anlayacağımız tek şey. iyi bir takım oyuncusu olduğu ki bu da doğru. mücadele etmekten kaçan biri değil. hem köşe şutörü hemde strech 4 oyunlarına uygun olduğunu düşünüyorum. both gach'i 4 numarada da düşünüyorlar mı bilmiyorum. belki kısaldıklarında deneyebilirler. oradaki süre dağılımını ve rolleri ancak daçka'yı izledikten sonra görebiliriz. tahminin  tres'in 4 numaradan süre daha fazla süre alacağı. 



gelelim yiğit onan'a geçen sene gaziantep'te iyi istatistikler yapsa da oyunda kendini çok fazla gösterme çabası içinde. bazen takımdan koptuğunu görüyorsunuz. her an atletizmini kullanmak istiyor. daha fazla ayaklarının yerde kaldığı, daha fazla kafasını kaldırıp oyuna katılması gerektiğini düşünüyorum. umarım tres tinkle gibi bir profesyonelin yanında oyununu daha da geliştirir. 

uzun rotasyonunda normalde daniel akin'i almışlardı. ancak ondan vazgeçip ege demir'i kiradılar. ege tofaş'ta süre bulamayacaktı. bu onun için çok iyi olmuş. ege demir, ege arar ve tarık sezgün şimdilik daçka'nın uzun rotasyonu. ellerinde yalnızca 5 yabancı var. muhtemelen ege arar'ın fiziksel yeterliliği ve ege demir'in oyununa göre orada tasarruf geliştireceklerdir. 

sonuç olarak daçka'nın rakipler için tehlikeli bir takım olduğunu düşünüyorum. daha çok tempo, daha çabuk ve çok şut yaratabilecekleri bir kadro. rotasyon dar. bazı bölgelerde sadece nicel olarak değil nitelik olarak da ciddi eksiklikleri var. playoff için şu aşamada kadroları yetersiz olmakla birlikte belki gleague'den getirebilecekleri iki oyuncuyla birlikte ciddi bir potansiyel yakalayabilirler.



manisa

yunus emre sonsırma - mehmet yağmur

saben lee - hugo besson 

leon harun apaydın - cengizhan ivedi

jamorko pickett - fabian white jr

martynas echodas - ahmet safa yılmaz

bu sezon tüm avrupada en şaşırdığım transfer hamlesiydi saben lee'nin manisa'ya imzası. kulübün belediye ile yaşadığı sıkıntılar, bütçenin belli olmayışı vs derken bu ligin beden eğiticilerinden ozan bulkaz'ı aldılar ve cl'de oynayacaklarını ilan ettiler. manisa için geçen sezon merkezefendi'de olduğu gibi bir menajerlik projesi görüyor olabiliriz. buna daha sonra geleceğiz.

saben lee harika bir kariyer. 100'ün üzerinde nba maçı oynamış geçen sene 24 maça çıkmış bir isim. saben lee çok yönlü bir oyuncu. profil olarak nba'in beklentilerin hep 1 puan altında kalmış öğrenci izlenimi veriyor. avrupa içinse geleceği çok parlak bir kariyer sahibi olabilir. iyi atletizm, çok yönlü pozisyon bilgisi, potaya ataklar, fiziksel temas, çok yönlü skorer kimlik. saben lee'nin şut mekaniğini beğenmek pek mümkün değil. bunun nba kariyerini de etkilediğini düşünüyorum lakin manisa'da daha fazla denemeyle en azından gleague yüzdelerini yakalayacağını düşünüyorum. saben lee her ne kadar harika transfer olsa da ben onun buraya sezon bitirme amacıyla falan geldiğini düşünmüyorum. eğer çok afaki şeyler olmazsa sezon içi bile iyi bir transfer yapabilir. 



manisa'nın saben lee'yi doğru teşhisle konumlandırdığı bir rotasyon kurulduğunu düşünüyorum. en azından yunus emre sonsırma'nın en iyi yaptığı şey olan topu getirme ve hugo besson'ın da topu yere vurabilen gerektiğinde direksiyona geçebilecek bir oyuncu olduğundan yola çıkarak olabildiğince saben lee'yi korumaya almak istediklerini görüyoruz. 

manisa'nın diğer vizyon transferi ise martynas echodas. geçen sene rytas'ta 12 sayı 7 ribaund ortalamaları yapan martynas eğer saben lee koşmaya karar verirse onun en iyi ekürisi olacaktır. top kontrolü ve parmak hassasiyeti iyi, atletizmi iyi. bence tüm bunlar ışığında martynas'ın iyi bir sezon geçirmesini bekliyorum. 


fabian white jr hem dışarıdan hem de içeriden oynayabilen bir uzun. güçlü üst fiziğiyle pota altında çarpışarak sayı bulabilir. jamorko pickett ise daha çok topu yere vurarak hücum eden bir forvet. tabii burada anlamadığım şey -fabian white beş numarada da kullanamayacaklarsa- eğer 5 yabancı onların yaptığı bir seçimse neden bunun ikisini uzun forvet pozisyonu için kullandıkları. yok bu bir zorunluluk ise ve bütçe bittiyse neden neden neden?

şöyle ki bu takımda çok ciddi bir atıcı problemi yaşanabilir. her ne kadar saben lee ve hugo besson top yönlendirici ve yaratan skor opsiyonları olsalar da jamorko ve fabian'ın aynı anda sahada olmayacaklarını düşünürsek takımın çok fazla aynı oyunları tekrar etmesi gerekecektir. sorun olacak kısım ise şu; eğer doğru bir spacing yaratamazsanız saben lee değil tüm lee'ler gelse her şeyi yapamayacaktır. bu takımın iyi bir atıcı kısa forvete ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. mümkünse mehmet yağmur'un yaşını da düşünürsek belki bir pg daha. 

manisa'nın nihai kadrosunun bu olup olmadığından emin olamadığım için nihai bir beklenti söyleyemiyorum. yine de bu takım küme düşmez. manisa düşse ozan bulkaz düşürmez. 




merkezefendi 

isaiah reese - arca tülüoğlu

ben mclemore - noah thomasson

vrenz bleijenbergh - muhaymin mustafa - berke akgündüz

ja'von franklin - ayberk olmaz

simi shittu - ismail karabilen


son iki yıldır euroleague takımlarına ciddi bir gelişim projesi olarak hizmet veren merkezefendi takımı bu sezona yine benzer misyonla çıkıyor. geçen seneki kadar potansiyelli olmasa da yine sıçrama yapabilecek oyunculara gittiler. fakat bu kez bir nebze uyum sorunu seziyorum. 

isaiah reese geçen yıl parma'da skorer cj bryce ve daha çok bitirici kanat bj johnson ve devirilen uzun solomon richard'la iyi iş çıkarttı. kolay bir oyunları vardı. bu yüzden point guard olarak oyun aklı ve karar mekanizması çok fazla göze batmadı. fakat burada maç başı 4 top kaybı yapıp geçen seneki nate mason'ın liderliğini gösteremeyince insanları bir şüphe kaplayacak. ben isaiah reese'i daha serbest top kullanabileceği bir rolde görmek isterdim. 



merkezefendi ise o role ben mclemore'yi koydu. 2013 nba darftının 7.sırası. geçen sezon para varmış gibi saçan aek'dan kaçıp justin anderson sonrası breogan'da hiç de fena işler yapmadı. savunması zor bir oyuncu. ancak üzerindeki tecavüz suçlaması, geçen sezon ispanya'da alkollü iken polisten kaçması gibi sorunlu eylemleri var. bu yüzden onun da sezon boyunca oyuna konsatre olup olmayacağını görmek lazım. 

oyunun üçünçü kritik ayağı simi shittu. yeteri kadar mobil, yeteri kadar atlet, yeteri kadar agresif. saydığım özelliklerin hiçbirisinde üst seviye değil. aslında bu lig için kolay adapte olabilecek pivot özelliklerine sahip. gerisi biraz onun devrilmelerini besleyebilecek kısalara kalıyor. arkasında ise ja'von franklin olacak. ja'von 201 cm boyunda undersized bir oyuncu. geçen sezon büyük çoğunlukla 5 numarada oynadı. en azından benim izlediklerimde. iki pozisyonu da oynayabiliyor. simi den çok daha atlet ve çok daha mobil. dikey yönlü hareketliliği, hücum ribaundlarına saldırıları, çok hızlı devrilebilmesi avantaj noktaları. onun için en büyük sorun savunma sertliği ve bitirici noktada portföy genişliği olacak. 



kadro planlamasında birden çok pozisyonu oynayan yabancılara gidildiğini görüyoruz. bunun en güzel örneği ise geçen sezonun büyük projelerinden olan ancak, patlama yapan diğer starların gölgesinde kalan özel yetenek vrenz bleijenbergh. istese 5 pozisyonu oynayabilecek bir adam. inanılmaz bir fiziksel yetenek. onun yine hem 4 hem de 3'ten süre alacağını düşünüyorum ve bsl'nin ona uygun olmadığını menajeri ne zaman anlayacak o zamanı bekleyelim.

noah thomasson ncaa'de bildiğim bir oyuncu değildi. çok kısa izleme şansım oldu. büyük kalçalarıyla vura vura içeriye dalışlarını ve aniden çıkardığı sol şutlarını izlemek için vaktimiz olacak. 

merkezefendi'nin elinde 6 yabancı ve arca tülüoğlu, muhaymin mustaaf ve ayberk olmaz rotasyonu var. ben yerli seviyesi olarak yeterli görüyorum açıkçası bu rotasyonu. eğer noah'ın adaptasyonu, mclemore'un sadece top oynaması ve reese'in oyun kurucu olarak sınıf atlaması gerçekleşirse playoff iddialısı olabilirler. ben yine de her halukarda o 7.yabancıyı getireceklerini düşünüyorum. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder