16 Eylül 2024 Pazartesi

bsl kadro değerlendirmesi #4

son bölümde ligin düşmeye en yakın üç kadrosuyla birlikteyiz. açıkçası kadro kalitesi olarak büyükçekmece en dipte görünüyor olsa da buraları oynama konusunda hayli tecrübeliler. yalova ise maddi olarak sezon ortası patlama ihtimali en yüksek takım gibi duruyor. mersin'in olası kötü gidişatta en çabuk değişiklik ve ekleme yapacak takım olduğunu düşünüyorum. 



büyükçekmece

markel starks - bora satır - ata kahraman

jermaine love-jones

yannick franke - erdi güraslan

evan bruinsma - yesukan onar

martynas sajus - emircan koşut 

her yıl şapkadan tavşan çıkartan, kazanması gerektiğinde herkesi yenebilen, gerekirse sisteme oyuncuyu, gerekirse de oyuncuyu sisteme uyduran buraların coachu özhan çıvgın ve onun çılgın büyükçekmecesindeyiz. 



geçtiğimiz her sezonda olduğu gibi yine düşmenin en büyük adaylarından biri olarak sezona giriyorlar. geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu kez daha da kötü kadro kurdular. markel starks düşük bütçeli bir takım için iyi bir sürükleyici skorer rolünü oynayacak point guard. dış şutu en vurucu yanı. skora gitmeyi bilir. liderlik kabiliyeti var. markel'de olmayan şeyi söyleyeyim. markel'in olduğu takımlar iyi ve doğru oyun oynayamıyor. topu istiyor, top onu istiyor. takım yavaşlıyor, set temposu düşüyor. top olması gerektiği yerde olamıyor. onun oyuna hükmedişinden pek hoşlanmıyorum ama hakkını yiyemem güçlü skorer. 

jermaine love ise onun başka bir versiyonu. o da topu istiyor. iyi pull-up atıcısı. kendini şut pozisyonuna kaçırmasını iyi biliyor. o da fiziksel olarak geniş ve güçlü. temas ve eşleşme seviyor. markel ve jermaine'in beraber oynayacakları bölümleri merakla bekliyorum. ikisi de birçok noktada buçuk oyuncular. tekraren ifade etmem gerekirse kendi şut aklı olan iki oyuncuya emanet backcourt. bu yaşlı bi' risk. 

yannick franke ise orada bir mücevher gibi parlıyor. ligde her takımda oynayabilecek kalitede ve her rotasyonu tamamlayacak olgunlukta. onun varlığı sezon boyunca takımın cebindeki en kıymetli kart. ve yine takımı ve ligi tanıyan evan bruinsma. ligde 4. çekmece'de 3.sezonu. ne vereceğini biliyorsunuz. 



gelelim yeni transfer eski dost sajus'a. gitgide miro bilan'a benzemeye başladı. tepesindeki açıklık, alçak posttaki dönüşler, bilekler, ayak oyunları...bu sene üçlük denemelerine başlarsa şaşırmayacağım. çok sevdiği ve bu seviyeler için bayıldığım bir topçu. o da bruinsma gibi hem takımı tanıyor hem de istikrarlı. özhan hoca pota altında geçen seneki atlet denemelerinden şimdilik vazgeçmişe benziyor. 

düşüncem bu takımın sezon içerisinde özellikle kısa pozisyonunda değişikliğe gideceği yönünde. özhan hoca geçen seneki röportajında jordan'la da başarılı oldum perez'le de olacağım demişti. haklı çıktı. farklı profilde oyunculara çözüm ve ortam hazırlamayı başarıyor. takımın başarı kıstası ve bütçesi belli olduğu için riski o bölgede tercih etmiş görünüyor ama ben bu ikilinin sorun yaratacağını düşünüyorum. ayrıca yerli rotasyonu ligin en kötüsü. beklentim ligden düşmeyecekleri yönünde ama bu olursa tamamen coach başarısı olacaktır ve tabii rakiplerin sezon içi yapacağı hamleler sonrası işleri daha da zorlaşabilir.



mersin

justin cobbs - kartal özmızrak

paco cruz - gerel simmons - berkay sinirlioğlu

canberk kuş - tevfik akdamar 

isaiah pineiro - emre tanışan

gabriel olaseni - evaldas kairys


mersin geçen sezon takımı bsl'ye taşıyan gerel, evaldas ve canberk'i kadroda tutarak sezona başladı. takımı paco cruz üzerine inşa etmeye çalıştılar. onun yanını fizikli sert kısalar tercih etmek istediler. justin cobbs kolej günlerinden bu yana takip ettiğim ve sevdiğim bir oyuncu. allen crabble ile tehlike saçan ikiliydiler. oyunu gerçekten bilen, tecrübesiyle oyunu kontrol eden, sert, potayı rahatsız edecek en önemlisi paco'nun skor liderliğini yaptığı takımda saha içi komuta lideri olabilecek bir oyuncu.



diğer yandan gerel da fiziksel olarak güçlü bir guard. dışarıdan oldukça iyi. temel olarak takımı biliyor oluşunu da eklersek paco ve cobbs'un back-up'ı için risk almak istemediler. belki burada üç ballhandlerla oynama şansını bile yaratabilirler. 

şimdi kadro yapılanmasında en ciddi sorun olabilecek bölgeye yani 3 numaraya geliyoruz. ilgilenenlerin söylediğine göre isaiah pineiro 4 numara için düşünülmüş ve takım sezona 6 yabancı başlayacakmış. burada emre tanışan'ın rotasyona dahil olacağını düşünmediğim için uzun rotasyonu tamamen yabancılardan oluşuyor. ellerinde de kartal dışında rotasyona dahil edecekleri başka yerli olmadığı için mersin'in hedefi 3 numarayı tamamen yerli geçmek olduğunu görüyoruz. rotasyonunda canberk kus ve tevfik akdamar var. tevfik kanat oynamayı biliyor ama neticede köşe şutları konusunda elleri hayli kısıtlı. bu yüzden pineiro'yu hücumda daha çok dışarıda kullanacaklarını düşünüyorum. 



kadronun diğer güçlü yanı gabriel olaseni. ligi bilen uzun. parayı paco ve olaseni'ye harcadılar. pota altını kairsy ve olaseni'yle güçlü geçtiklerini düşünüyorum. ellerinde her türlü oyunu oynayabilecekleri iki uzun mevcut.

bu kadronun sorunlarına dönmek istiyorum. ilk sorun kartal özmızrak. kartal'ın bu takımla alabileceği süreler belki üç top yönlendiricili, belki iki uzunlu rotasyonları deneme anlamına gelecek. eğer kartal o süreleri bulamazsa rotasyon esnekliği ciddi zarar görecek. ikinci sorun canberk ve tevfik'in mutlak suretle topsuz oyun ve ribaund katkısı vermesi gerekiyor. eğer bunu sağlayamazlarsa rotasyonda varlıkları sorun yaratabilir. üçüncü sorun ise cobbs dışında çok ciddi bir penetre silahı olmaması. 

şimdilik 6 yabancıyla sezona başlayacakları düşünülünce sezon ortasında gerel'dan çıkmaları, 4 numara almaları veyahut 7.yabancı olarak bir kısa daha alabilecekleri düşünüyorum. halehazırda büyükçekmece ile birlikte ciddi düşme adayları. 



yalova

travis mcconico - wes clark - kadir bayram

alonzo verge jr - boran güler

london johnson - çağatay özkan - ege özçelik

martin peterka - martin krampelj 

egemen güven - melih kapucu

yaz başı önce bütçe sorunu, sonra faruk beşok'la yolların ayrılmasıyla kadro kurulup kurulmayacağı merak konusuydu. sonunda önce hakan yavuz'un head coach oldu sonra kadroyu tamamladılar. 



yalova'ya travis'le başlamak istiyorum. geçen sene burgas'la harika bir sezon geçirdi. ana yönlendirici olarak, micic'i andıran fiziğiyle fark yarattı. topu eline aldığında müthiş işler yapıyor. hem oynatan hem oynayan. oyun görüşü ve pas zamanlaması harika. ayak çabukluğu konusunda sorun yaşamadığı için kısalarla eşleştiğinde fiziğiyle fark yaratıyor. yalova onu 3 numara olarak kullanmak istiyormuş. eğer öyleyse ellerindeki altını duvara çivi olarak çakma gafletinde bulunacaklar gibi duruyor. top hakimiyeti, oyun görüşü ve fiziksel avantajlarını onu topu yönlendiren olarak kullandıklarında fark yaratacak bir performansa dönüştürebilirler. ancak her ne olursa olsun travis mcconico iyi transfer.

yanında çılgın atıcı alonzo verge jr var. patt russell'ın sene ortası galatasaray'a geldiği halini anımsatıyor. eline her geleni atabildiği liglerden topun kıymetli olduğu ve topu paylaşacağı en az iki guardın yanına geliyor. oldukça çabuk ilk adımı var. kolay adam geçebiliyor. dripling üstü iyi şutlar sokuyor. tüm bunların karşısında ise tecrübesiz. çıkış yapabileceği bir takımda, rol olabileceği bir pozisyonda. 



uzun rotasyonunda isimleri ve pozisyonları aynı, oyun stilleri benzeyen iki oyuncuya birden gittiler. martin peterka çek milli takımının yıllardır değişmeyen oyuncularından biri. harika bir şutör. pick and pop oynamak için yaratılmış. martin krampelj ise oyun iq'su ve ayak fundementali daha zayıf ama atletizmi çok daha iyi hali. uçan martin bu sene bu sene close-out lar ve topsuz cutlarla potayı çok fazla rahatsız edecektir.



pota altında ise egemen güven ve melih kapucu var. egemen için bu rol çok kıymetli. lakin yine de yalova için pota altı soru işareti. burada martin krampelj'in 5 numara olarak oynatma niyetleri de olabilir. süre dağılımını görmek lazım. yok öyle olmayacaksa yalova'ya bir uzun lazım olacak.

açıkçası yalova daha iyi kadro kurabilirdi. yani çok kafa karışıklığı yaşadıklarını düşünüyorum. ayrıca london johnson'ın takıma katılıp katılmadığına dair net bir şeyler göremedim. eğer bütçe sorunu yaşamayacaklarsa ve sezon ortası hamle yapacak fırsatları olursa belki bir umutları olabilir. yoksa çekmece ile ligde kalma savaşına girip kazanmak kolay değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder