30 Eylül 2012 Pazar

mantarlı kupa


cumhurbaşkanlığı adı hariç rixos cup finalinden farksız bir maçtı benim için. kupayı hakeden tarafın yani beşiktaş'ın kazanması dışında da çok bir önemi yoktu açıkçası. neyse maça dönelim.

öncelikle şamon gordon ve jordın farmır rezaletine rağmen seyhan hanım'la bizleri tanıştırdığı için sky türk'e teşekkürler :(

efes'le başlarsak ne oynadığını bilmeyen ve kararsız bir efes vardı parkede.

maçın başında doğruları yaparak hızlı hücumları gören ve bunu korkusuzca yapan bir efes varken ikinci yarı tamamen kalabalığın üstüne hücum eden bir efes vardı.

pota altında semih ve baraç'ın kurduğu üstünlüğe rağmen orayı besleyemeyen, daha sonraları içeri kapanan savunmaya hücum edemeyen efes'in doğruları maalesef pek yoktu.

mesela bunu açacak olursak beşiktaş hızlı tempoda hücum ederken, galatasaray düşük tempoda oynuyor. efes içinse bunların ikisi de söyleyemiyoruz daha da kötüsü vites artırıp/düşürme işi de yok.

mahmuti'nin konsferanslarda ders olarak verdiği p&r'ler ise hiç uygulanmıyor. pick sonrası akıllı savunmacı jamon ve farmar'ın karşısında kalarak hemen hemen etkisizleştirdiler bunu.

beşiktaş cephesinde ise işler daha tıkırında gibiydi.

dilimizde tüy bitene kadar söylediğimiz ve söylemeye devam edeceğimiz murat can güler'in underratedlığı yine gün yüzüne çıktı.

türkiye'nin en iyi guardına sahip olmaları bir yana dursun daha ucuza efes, fener ve galatasaray'a kafa tutacak kadar iyi türk rotasyonu kurdular. bazen 4 tane adam akıllı türk 7 kişilik yerli rotasyonundan daha faydalı olabiliyor.

oyuna dönersek;

- erman kunter oynamak istedikleri oyundan birer parça sundu bizlere. dasiç'i 3 gördük, christopher'ı skorer, tutku'yu maestro, murat can'ı ise her yerde.

- erman kunter'i takdir etmemek elde değil. efes'in transition hazırlıklarını bertaraf etti, zone ve hızlı kapanan savunmayla efes kısalarını duvara çarptırdı. mahmuti karşısında hamle üstünlüğünü hiç kaybetmedi. çünkü hep o hamle yaptı.

berbat hakemlere, 13 saniye 4 yabancıyla oynayan beşiktaş'a, mantarlı yorumlara ve şaman dinini bizlere hatırlatan melih gümüşbıçak'a değinmeden ödüllerimize geçelim.

mvp : tutku açık & murat can güler
hayal kırıklığı : kerem tunçeri
juri özel ödülü : seyhan şaşko



29 Eylül 2012 Cumartesi

31 dakikaya euroleague

euroleague elemeleri bittiğine göre aynaya bakabiliriz. ayna deyince birkaç tane ayna olabilir "akılda kalanı yansıtan aynalardan" sakınınız ahsdgjhkajdk

neyse büyük sürprizlerle dolu elemeler bitti ve yeni sponsoruyla mapooro cantu euroleague'e katılmaya hak kazanan son takım oldu. le mans'ın yarattığı infial hala bünyemi ve cebimi rahatsız etse de trinchieri'nin gülen yüzüne kurban :(


ilk olarak hayal kırıklığı yaratan bc donetsk ve unics kazan'dan bahsedelim. en iyi pota altına sahip iki takımdan biri dediğimiz bc donetsk de ivan, darius, d'or ve kaloyan'ın le mans maçında hepi topu 10 sayı atabilmiş olmasını kimin nasıl açıklayacağını bilemiyorum. olacak iş değil.

unics kazan da ise chuck eidson tataristan'da kan çıkmasına neden olacak gibi duruyor. gönül kırıyor, kalp sıkıştırıyor. allah korumuş gelmemiş buralara :( çok ama çok formsuz.

hayal kırıklıklarından sonra yeşeren filizlere geçelim. cantu ve trinchieri kaldıkları yerden devam ediyorlar. aradori'den zaten emindik de jerry smith ve alex tyus şimdilik beklentileri de aşmış durumda.

peri masalına 1 kala tökezleyen le mans da ise khalid el-amin hala 27 yaşında görünüyor. büyük adam, büyük topçu. ona yardımı ise bu peri masalında <3 victor cuthbert  ve joao batista yaptı. bu ikiliye sezon boyunca da dikkat.

yine daha önce kitaplarımızda bahsettiğimiz allan ray, pape sy, vojdan stojanovski, matt lojeski ve cantu'nun yeni amerikalıları yüzümüzü kara çıkartmadı. şimdi tekrardan le mans'a küfürlere dönüp kazan ve donetsk'in yanımıza gelmesini yorumlamaya geçebiliriz.

28 Eylül 2012 Cuma

euroleague - grup D

euroleague 2012-2013 sezonunun başlamasına kısa bi süre kalmışken (euroleague fantasy challenge'ın geri sayım saatinden anladığım kadarıyla 13 gün) ufaktan takımları-grupları değerlendirmek lazım. gruplardan kim çıkar, dikkat çekici noktalar neler, bir kilo demir mi ağırdır bir kilo pamuk mu vb. sorular hakkında düşüncemizi ifade edelim. regal barcelona, cska moskova, partizan, lietuvos rytas, brose basket ve beşiktaş'ın yer aldığı d grubundan başlayalım.

grubun net iki favorisi haliyle barcelona vs cska moskova. kuralar çekildikten sonra beşiktaş için ilk olarak barcelona ve cska'nın olması sebebiyle kötü kura oldu muhabbeti geçse de aksine olumlu gözüküyor. iki takım da beşiktaş karşısında mutlak favori ancak aynı zamanda gruptaki diğer takımlar için de öyle. cska ve barca'ya herkesin kaybedeceğini varsaysak, geriye kalan güçleri birbirine yakın bu denk takımlar arasındaki maçlar top 16'ya kalacak 3. ve 4. takımı belirleyecek. çok düşük ihtimal ama partizan içeride bu iki takıma da çelme takabilir. partizan deplasmanı avrupa'nın en zor deplasmanlarından biri. öleceklerse de bir partizan gibi ölmeyi tercih ediyorlar.

takımlara geçmeden evvel partizan ve brose basket değerlendirmesinin paezbloyd tarafından kaleme alındığını not düşeyim.

regal barcelona

kısalar: vıctor sada pg, sarunas jasıkevıcıus pg, marcelınho huertas pg / sg , alejandro abrınes sg , juan carlos navarro pg/sg , xavier rabaseda sg/sf , joe ıngles sg/sf , pete mıckeal sf

uzunlar: c. j.wallace pf- marko todorovıc pf-c , erazem lorbek pf-c , ante tomıc-c,  nathan jawai-c

barcelona geçtiğimizin sezonki takımdan chuck eidson, ndong, fran vazquez ve kosta perovic'le yolları ayırırken; insan azmanı bir kardeşimiz olan nathan jawai, real madrid kariyerinden beklenen çıkışı yapamayan ante tomic, yaşlı kurt sarunas jasikevicius gibi isimleri kadrosuna kattı. 92 doğumlu uzun marko todorovic ve 93 doğumlu sg alex abrines kadroya katılan diğer isimler.

kısalardan başlayalım; huertas, juan carlos navarro, jasikevicius'un beraber olduğu bir guard rotasyonu estetik yönden inanılmaz. hepsi pas üstadı, yemiş yutmuş adamlar. ancak biraz fazla yumuşak kalıyorlar. bu noktada bu sezon barca'nın yine sözleşme yenilediği victor sada'yı epey izleyecez gibi :( victor sada savunmada pis işleri yapar ancak kapasitesi bellidir. biraz da katalan olmasının ekmeğini yiyerek barcelona'daki yerini muhafaza ediyor. şahsen kendisini izlemekten sıkıldım. sada sayan > victor sada. yine cıvıttık iyi mi. neyse toparlarız. abrines henüz genç. geçen sene şans bulmaya başlayan xavi rabeseda yetersiz. keza joe ingles de öyle. şutuna güvenilmez. kadroda takım mühendisliği açısından bi hata var gibi görünüyor.saf kısa forvet olarak sadece 34 yaşındaki tecrübeli oyuncu pete mickael var. barcelona'nın akıbeti için sağlıklı kalmak zorunda  pete. olası bi sakatlığı barca'yı zor durumda bırakabilir.


uzunlara geçelim; ilk olarak bahsetmeye değer bulduğum kişi yeni katılan pivot nathan jawai. kilolu, ağır gözüken fiziğine rağmen nispeten atletik, ama tabi nispeten. ribaund mücadelesinde 2-3 kişi savurabilme özelliği var. tabi geri koşmada ağır bir arkadaşımız. bu hamle ile barcelona'nın tempo probleminin devam edeceği fikri pekişti bende. düşük skorlu, erken şut kullanmayan, set hücumunda navarro-huertas gibi yaratıcı oyuncularının önderliğinde skor üretmeyi tercih eden barcelona zaman zaman bu sistemde sıkıntı yaşıyordu. belli ki koç xavi pasqual herhangi bi değişikliğe gitmeyecek. sıkıcı bir barcelona izlemeye devam edeceğiz. san antonio spurs'e katılmasını beklediğimiz ancak barca'nın verdiği yüksek kontratla takımda tuttuğu erazem lorbek rotasyondaki en önemli isim. cj wallace'ı a da özel olarak antipatim var kusura bakmasın :( genç todorovic et mi balık mı bilmiyoruz. belki ne et ne de balıktır. ante tomic güzel hamle. kosta perovic'in ayrılması olumlu, bi şey vermiyordu. ndong'u da çok fazla olmasa da arayabilirler.

özetle; bu grupta 1 veya 2 olacaklardır. final 4'un güçlü adayılar. ancak coaching problemleri devam ediyor. xavi pasqual yetersiz kalıyor. bu sene acb şampiyonluğunu real madrid'e kaptırabilirler. sorunlarını çözememiş bir barcelona izlenimi var.


cska moskova:

kısalar: aaron jackson pg, mılos teodosıc pg /sg , drew nıcholas sg, anton ponkrashov g / f , ivan strebkov g, aleksey zozulın g, evgenıy voronov g, vladımır mıcov sf, sonny weems sf, dmıtrıy korshakov sf / pf

uzunlar: andrey vorontsevıch pf, zoran erceg pf / c , alexander gudumak pf / c , alexander sasha kaun c, dmitriy sokolov c, vıktor khryapa pf, nenad krstıc c

cska moskova'nın yolları geçtiğimiz sezonki takımdan minnesota'ya giden andrei kirilenko ve alexey shved, banvit'e gelen sammy mejia, galatasaray'a transfer olan jamont gordon, basketbolu bırakan saygıdeğer abimiz ramunas siskauskas, darius lavrinovic ile yolları ayrıldı. bilbao'dan aaron jackson, milano'dan drew nicholas, cantu'dan vladimir micov, beşiktaş'tan zoran erceg ve zalgiris'ten sonny weems gibi isimlerle gidenlerin yeri doldurulmaya çalışıldı.

kısalar: milos teodosic ile başlayalım ve arkadaşı biraz eleştirelim. yetenekli arkadaş eyvallah ama mental açıdan kendini geliştirmesi gerekiyor. baskı-stres altında doğru karar vermekte zorlanıyor. kritik maçlarda problem oluyor. yetenekli oyuncu olmak başka büyük oyuncu olmak başka. diamantidis, spanoulis, juan carlos navarro, bir zamanların jasikevicius'u ayarında görmüyorum. o seviyeye gelecek umudu vermediğini de söyleyeyim. takım yeni katılan aaron jackson geçtiğimiz sezon bilbao'da çok iyi bir sezon geçirmişti. doğru bir hamle olarak yorumlanabilir. bir zamanlar büyük skoreri ancak zaman içinde skorer oyuncu rolünden takım oyuncusu rolüne bürünen drew nicholas için kafamda soru işaretleri var. pasif halinden kurtulup biraz olsun eski günlerine dönmesi lazım. anton ponkrashov'un rolü ne olacak görmek lazım. özel bi oyuncu, bu sene ettore messina ne kadar kullanacak bakalım kendisini. bu sene de az oynarsa o'nun için en iyisi daha özgür olabileceği daha vasat bi takıma gitmek olmalı. aleksei zozulin daha çok euroleague dışındaki turnuvalarda kullanılmak üzere transfer edilmiş gibi duruyor. evgeny voronov keza. kısa forvet pozisyonuna yapılan hamleler son derece yerinde. sonny weems biraz istatistik topçusu izlenimi versede (ranking kasıyor fantasy challenge'da :s ) haksızlık etmemek lazım iyi adam. atletiktir, ribaund alır, iyi şut atar. biraz gölge savunması problemi var. cantu'dan gelen vladimir micov euroleague pazarının gözde isimlerinden biriydi geçen sene.

uzunlar: malum nenad kristic gibi pota altından çok kolay bitirebilen bir adam var.  sasha kaun'un sağlıklı kalabilmesi önemli. dışarıdan yüzdeli şut atabilen uzunlar bol. yeni transfer zoran erceg, biraz daha tecrübelenen vorontsevich, victor khryapa gibi arkadaşlar mevcut. takımın uzun rotasyonu kısa rotasyonuna göre daha az değişime uğradı. değişen çok fazla bi şey yok. güçlü bir pota altı olduğu muhakkak.



özetle; grupta 1. veya 2. olurlar, orası net. winner koç ettore messina yönetiminde giriyorlar sezona. en büyük transfer messina. kendisi efsanedir. nba'de son senesini lakers'ın koç ekibinde asistan olarak geçirmesi saçma bi karardı. efsaneyi tekrar parkede görecek olmak güzel. tabi iş çok kolay değil. takımda özellikle kısalar arasından roller nası paylaştırılacak kestirmek zor. biraz izleyip görmek lazım. aynştanlık yaparak, final 4'un ve şampiyonluğu güçlü adaylarından olduğunu belirtip cska bölümünü noktalayalım.


beşiktaş: 

kısalar: tutku açık pg, curtis jerrels pg, can akın pg / sg,  kartal özmızrak pg/sg, mehmet ali yatağan pg /sg, muratcan güler sg, patrick christopher sg/sf, serhat çetin sg / sf

uzunlar: cevher özer sf / pf, vladimir dasic sf / pf, damir markota pf, randal falker pf / c , barış hersek pf, gasper vidmar c

beşiktaş'ı az çok yazıp çizdik. paez sezon öncesi beşiktaş değerlendirmesi yapmış ve sonrasında rixos cup'taki beşiktaş izlenimlerimizi belirtmiştik. 3 kupalı beşiktaş geçtiğimiz sezona göre neredeyse %100 e yaklaşan bir değişim yaşadı.  erman kunter yönetiminde geçen seneden bambaşka bir oyun ve kadro yapısı ile mücadele edecekler. formatı bozmayalım ve kısalara geçelim:

kısalar: tutku açık gibi oyunu iyi okuyan, ikili oyunları etkili asist özelliği yüksek bi pg var. beşiktaş'ın yaptığı en güzel hamlelerden biri bana göre. delici guard curtis jerrels için bjk tekrar sıçrama yapması için iyi bir fırsat. ancak curtis'i de biliyoruz zaman zaman hatta çoğu zaman :( kontrolden çıkabiliyor. isim olarak kardeşinin altında olsa da ( sinan güler) ondan daha özel bir oyuncu olan muratcan güler hamlesi fena değil. erman hocanın cholet'den öğrencisi patrick christopher'ın transferi en güzel hamle olarak gözülüyor. sezon öncesi hazırlık maçlarında etkilitdi. serhat çetin var, savunmada her zaman çok iyi olmuştur ancak geçen sene ceza şutlarını da öyle kritik ve yüzdeli soktu ki biraz da kendini aştı. can akın, kartal özmızrak ve mehmet ali yatağan'dan ise bi şey beklememek lazım euroleague'de.




uzunlar: takımdaki pf bolluğu ancak vidmar dışında pivot oynayabilen oyuncu olmaması ciddi problem olarak gözüküyordu. en son atletik, ribaund özelliği alan ancak biraz boydan kaybeden randal falker'ı kadroya kattı beşiktaş. biraz olsun durum dengelendi. hareketli-mobil bir basketbol oynayacağını tahmin ettiğimiz beşiktaş için uygun. (hatta markota transferleri bu yüzden biraz şaşırtmıştı). kunter'in yıllardır cholet'den öğrencisiydi, çok yakından tanıdığı bir isim. sadece euroleague'de oynayabilecek bildiğim kadarıyla. biraz sakardır. serbest atışları sıkıntılıdır. uzunlar kategorisinde değerlendiriyorum ama bu pf bolluğu içinde dasic 3 numarada da oynayacaktır. milli takımdaki performansını buraya da yansıtabilecek mi bakalım. 88 doğumlu oyuncuyu yakından takip etmek lazım. cevher'in istikrarlı oynayabilmesi önemli. markota şutu olan bir uzun. ha bi de barış hersek var :( 

özetle; yüzde yüze yakın değişime rağmen iyi bir takım var beşiktaş'ta. tabi geçen sezonki gibi winner oyunculardan değil asker oyunculardan kurulu. eli yüzü düzgün bir takım hüviyeti var. erman kunter tecrübeli bir koç. top 16 yapma şansı var beşiktaş'ın. rytas-partizan ve brose basket ile 3. ve 4. sıra için mücadele edecekler.

lietuvos rytas

kısalar: janis blums pg / sg, nemanja nedovic pg /sg, dovydas redikas sg, renaldas seibutis sg, steponas babrauskas sg /sf , deividas dulkys sg /sf, simas buterlevicius sf, arturas jomantas sf, eimantas bendzius sf

uzunlar: mindaugas katelynas pf, vilmantas dilys pf, dejan ıvanov pf , predrag samardziski c, leon radoševic c 

rytas geçtiğimiz sezonun euroleague'e katılabilmek için playoff oynamış finalde galatasaray'a elenerek turnuva dışında kalmıştı. eurocup serüvenini spartak st. petersburg'u mağlup ederek 3. tamamladılar. avrupanın tecrübeli takımlarından biridir rytas. geçen sezondan genç jonas valanciunas'ı toronto raptors'a gönderdiler. aleksandar rasic, tyrice rice, robert lawrence gibi isimlerle yollar ayrıldı. 2010-2011 sezonunda gösterdiği performansla milano'nun yolunu tutan ancak orada beklenilen performansı gösteremeyen genç yıldız leon radosevic kadroya katıldı. dejan ivanov ve janis blums diğer dikkate değer eklemeler.

kısalar: janis blums tecrübeli ancak özel bir oyuncu değil. kadroda direk göze çarpan isim haliyle tanıdık bir isim olan renaldas seibutis 2010 2011 sezonunda olin edirne'de forma giymiş ve tabiri caizse ligi sallamıştı. geçtiğimiz sezonun rytas formasıyla eurocup'ın en iyi 5 ine seçildi. babrauskas sg pozisyonunun önemli oyuncusu. arturos jomantas ismi göze çarpıyor. savunması iyidir. 91'li nedovic, 92'li redikas, 90'lı bendzius ve 89'lu buterlevicius genç oyuncular. bana biraz dar bir rotasyon gibi geldi. bu gençlerden verim almaları gerekecek gibi. 





uzunlar: jonas valanciunas'ın kaybı iyi doldurulmuş gözüküyor. 90 doğumlu pivot leon radosevic pota altına yapılabilecek en güzel hamlelerden biri. 2010 2011 sezonunda euroleague sezonunda cibona grubunda hiç galibiyet alamazken parlayan iki isim vardı. biri bojan bogdanovic biri leon radosevic. geçtiğimiz sezon başı yaptığını transferlerle gündemi meşgul eden milano, leon radosevic'i de kadroya katmıştı. ancak orada aradığı süreleri bulamadı radosevic. boş bir sezon geçti onun için. bir seneliğine rytas'a kiralanmış. bir diğer yeni katılan isim dejan ivanov; 26 yaşındaki bulgar pf geçtiğimiz sezon legabasket'te 13 sayı 8 ribaund ortalaması tutturmuş bir isim. euroleague arenası farklı olur, bakalım bekleneni verebilecek mi. predrag samardziski soyadı ile güzel :( katelynas geçtiğimiz eurocup sezonunun başarılı oyuncularından. uzun rotasyonu kısa rotasyonuna göre biraz daha düzgün gözüküyor. 

özetle; 3. ve 4. sıra için mücadele edecek bir başka takım. sevgiler, melih şabanoglu. 



partizan ve brose basket için sözü sevgili paez'e bırakıyorum:


partizan


"yugo'ların en büyük coachlarından dule vujosevic'in tekrar işlerini eline aldığı bir partizan var bu sene. yani kadroya bakarak yorum yapılabilecek bir takım değil çünkü işin başında bir usta var. bakalım bu sene de çamurdan çimento yapabilecek mi?



öncelikle hazırlık maçlarında izlediğim kadarıyla söyleyeyim sistem adına 2010'da final four yapan takıma çok benziyorlar. oyuncu seçimleri, plan, rotasyonda bunu gösteriyor. bo mccalebb yerine torey thomas, lawrence roberts yerine drew gordon, aleks mariç yerine djordje gagiç. takımın temeli olan bu 3 oyuncuya benzer özellikli oyuncularla doldurulurken aleksander rasiç, jan vesely, dusan kecman gibi yardımcı rol oyuncularının yerlerine leo westermann, bogdan bogdanovic ve milosavljevıc var. fena halde benzerlikler taşıyan bir kadro ama bir farkla. şimdi o farka geçelim.

o fark oyuncu kalitesi. torey thomas bo mccalebb'in tırnağı dahi olamaz. oyun yapısı olarak benzeşiyorlar. pas özelliği ve uzunları besleme işinde iyi bir guard torey thomas ama işin skor üretme tarafında dule'nin son tel saçlarına kast edecek gibi. öncelikle çok korkak. bitirme amacıyla gitmiyor potaya. izlediğim kadarıyla onun pek skor üretebileceği kanısı oluşmadı bende.

oyun planları içerinde böyle bir guard gerekliydi kısmına okeyim ama çok daha iyilerini bulanlar bulmuş görüyoruz ( bobby brown - siena, jerry smith - cantu, kenny hasbrouck - bologna ) neyse oyun planı demişken dule'nin istediği işleyişi de yazalım. oyun planı tamamen pota altında gagiç'i beslemek ve ikinci şans toplarını toplamak üzerine kurulu. bu açıdan bu sene mariç'in 2010'da yaptığı şeyleri bu sene gagiç'ten de bekleyebiliriz. gagiç pota altında harika yer tutuyor, post-up oyunları muntazam, oyun bilgisi yüksek ara sıra orta mesafe de sokabilen bir uzun. 

ikinci şans topları için de adamımız drew gordon. onun hücum ribaundlarına çok ihtiyaç var. fakat onun da roberts'la kıyaslarsak daha topla haşir neşiri. pas dağıtımı ve top hakimiyeti ondan iyi fakat atletizmi ve blok özelliği ondan geride. dule'nin 4 numarada şut kullanabilen bir isimden ziyade potadan sekenleri toplayacak potaya gidebilen isim tercihi açısından mantıklı ama potansiyel açısından gordon'un top seviyesi nedir ne değildir pek çözemedim.

şimdi gelelim partizan'ın bu sene en önemli transferi leo westermann ve geçen yıldan yıldız isimlerine. leo takımın gagiç ve bogdan dahil potansiyel olarak parlak ismi. top ondayken sahayı müthiş görüyor, gerektiği zaman skor hamlesi yapabiliyor. adam saf bir yetenek. onun haricinde bogdan bogdanovic, dragan milosavljevic, marko cakarevic 3'lüsü var. can yakma, kalp kırma işi bu üçlüye ait. sanıyorum lucic, bertans ve andjusic de devam ediyor. hazırlık döneminde görmesem de deko'nun listesinde var. sakatlıkları olabilir.

sonuç olarak 2 amerikalısını pek beğenmesem de torey thomas'ı hiç beğenmesem de orada dule varken bu partizan'ı küçümseme gafletine kimse düşmesin. grupta en az brose basket, beşiktaş ve rytas kadar şansı var." 


brose basket bamberg

"almanya ligini domine eden brose basket'teyiz. brose basket 3 yıldır ligi domine ediyor. euroleague'de yıldan yıla daha ağırlığını koyan  bir organizasyon vardı. fakat bu sene kadro sil baştan oldu. daha doğrusu takımı yaratan isimler ayrıldılar. almanya liginin alex'i julius jenkins ewe basket'e, marcus slaughter real madrid'e, pj tucker ve brian roberts ise nba'den kaptıkları kontratın peşine gittiler. en büyük kayıplarından biri de caja laboral'e giden alman basketbolunun yeni yıldızı, yetenekli pivot tibor pleiss oldu. 

bu kadar zayıflayan kadroda tutabildikleri isimler ise gavel anton ve casey jacobsen oldu. bunun yanında guard mevkine eski oyuncuları john goldsberry ve skorer teddy gipson hamlesi geldi. goldsberry ve gipson'un jenkins'le tucker'ın yerlerini kapatamayacaklarını bilmek için müneccim olmaya gerek yok.

yine de kısalarda takımın skor yükünü gipson ve jacobsen çekecek gibi. hazırlık maçlarını izleyemediğim için çok fazla yoruma giremiyorum. 

uzun rotasyonunda ise tibor pleiss'in yerine aj ogilvy geldi. tam olarak birbirlerini karşılayan oyuncular diyebiliriz. ikisinin de oyun tarzını çok beğeniyorum ve bu sene her ikisinin de euroleague'de hatırı sayılır işler yapacağı kanısındayım. aj ogilvy'e gelecek olursak burak bıyıktay'ın onu beşiktaş'a getirdiği günden beri beğenirim. değişsen basketbolda önemli bir kavram olan mobil uzuna örnek, iyi bir bitirici. diğer pota altı hamleleri ise sharrod ford oldu. marcus'un müadili olarak da onu görebiliriz. onun da ne verebilecekleri şimdiden meçhul ama istatistiksel olarak beklentiye girilebilecek bir oyuncu.

tüm bu değişimlerde bir oyuncu fark yatabilir. o da nba'den geldiği günden beri kariyerini ve kontratını düşürmekle meşgul boki nachbar. sakatlıklar, sorunlar, nba'e dönme isteği derken ilk defa doğru dürüst bir sezon başı görüyor uzun süredir. eğer istediği ortam olursa yeniden doğabilir. 4 numara oynamak istemiyor oluşunda bir değişiklik oldu mu bilmiyorum ama 3-4 rotasyonunda kullanılacaktır yine. hazırlık döneminde de takımın en skorer ismi o olmuş. 




brose basket bamberg'in kadrosu geçtiğimiz yıllara oranla hayli zayıf. beşiktaş kadro olarak daha ağır basıyor denebilir. ama yine de brose basket 3-4 koltuğu için mücadele edecektir. "


25 Eylül 2012 Salı

unics kazan incelemesi


euroleague elemeleri öncesi arkadaşımız semih tuna sağolsun bizler için en büyük favori unics kazan'ı inceledi. şimdi söz semih'te. 
"Rixos Cup’ta Paez ve Deko yanılmıyorsam Türkiye takımlarını yorumlamıştı ve ben de seyrettiğim kadarıyla ve kadro üzerinden Unics Kazan hakkında bi değerlendirme yapayım...
Kazan, basketbolu kıyısından bile takip ediyor olsa geçen sezon taraflı tarafsız herkesin övgüsünü alan, Euroleague'de ilk sezonları olmasına rağmen bizden hem oyun olarak hemde derece olarak daha iyi işler yapan takımdı. Bu seneki kadrosundan Greer ve Domercant gibi kilidi çözebilecek 2 oyuncuyu kaybetti, yerlerine gelenlere baktığımda 11\12 sezonundaki başarının yakalanması biraz güç.
Şimdi bu sene oluşacak Kazan ile geçen sezonki farklara bakalım;
-Pashutin'in Kazan'ı geçen sezon iskeleti sağlam, kısaların skor yükünü çektiği, takımın sisteme bağlı kaldığı ancak işler sarpa sardığında durumu lehlerine çevirebilecek kısa rotasyonuna sahipti. (Lynn Greer-Domercant-Lyday-Samoylenko) Bu sezon ise işler biraz karışık Direksiyonu organizasyon dışı takımların gardı olan Chatman'a vermeleri bence pek doğru tercih değil. Chatman'ın başarılı olduğu takımların genelde özelliği açık alanı iyi koşmalarıdır. Ancak bu seneki uzun rotasyonunda bu modele uygun sadece Veremeenko ve ucundan kıyısından Kaimakoglu var. Onlardan daha fazla süre alabilecek Banic ve Vougioukas ise yarı saha basketbolunda basketbollarını büyüten isimler.
-Şütör gard olarak yıllardır takımda bulunan Lyday bu sene yine Rusya'da. Yıllardır Eurocup'ın gediklisi olan Kazan'ın en önemli skoreriydi, Eurocup tarihi ilk 5'ine seçildiğini de unutmamak gerek. Geçen sezon onun için 32 yaşında aşması gereken bi eşikti, bunu da başarıyla atlattı. Yalnız Terrell Lyday'ı takımdan bağımsız değerlendirmemek gerek, geçen sezonki iyi oyunun ardında Domercant'ın takımda bulunması ve ona kitlenen rakiplerin karşısında biraz daha boş olan bulup zaten doğuştan gelen skorerliğini en üst seviyede göstermesiydi. Lyday’ı 3 rotasyonuyla birleştirdiğimde ortaya iyi bir tablo çıkmıyor.
-Chuck Eidson bırakın Maccabi günlerini, Barcelona günlerini bile aratıyor. Artık savunmada tamamen kaybolmuş, isteksiz bir görüntü verdi. Bizim gibi point-forvet hastası oyuncuları sevenler için üzücü durum.Arkasında Kelly McCarty'i de artık 38'ine merdiven dayamış durumda. Dizleri günden güne eriyor, sakatlıklar onu eskisinden daha fazla etkiliyor. 3 numara rotasyonları dışarıdan bakıldığında isim olarak yakışıklı gözükse de parkeye yansıtma anlamında biraz sıkıntı çekeceklerini düşünüyorum.
-4-5 rotasyonuna yaptıkları takviyelerle yazın en çok konuşulan takımlarından oldular. Vougioukas, Banic, Kaimakoglu ve Vereemenko ile geri adım atacak gibi gözükmüyolar. Banic gibi her işi yapabilen bi uzunu Türkiye’de görmek iyi olurdu ama para anlamında yarışmak pek mümkün değil Ruslarla. Burda handikap şu, ellerinde mobil uzun olarak 2 isim var. Vou içeride sırtı dönük oyunuyla Prkacin’i andırsa da (paez’e selamlar) uzun süre parkede yer alacak isim değil, hem kondisyonu kaldıramaz, hem de zaten çabuk faul problemine girebilen birisi Yunan oyuncu. Vereemenko’yu eskiden beri çok beğenirim, biraz şutu olsa zaten Avrupa’da kalacağını sanmıyordum ama o da Mason Rocca’nın bi kaç kademe üstü. Yine de görünmeyen işleri yapar, savunmada olduğu kadar hücumda da sağlam pickleriyle arkadaşlarına koridor açar, 2’li oyunları iyi oynar. Kaimakoglu’nun bana antipatik gelen bi tarafı var ama yine de modern basketbola kadrodaki en uyan oyunculardan, Rixos’ta iyi performans verdi, bi de Banic geldikten sonra görmek lazım onun rolünü.
*Kazan’ı Euroleague elemelerinde en çok zorlayacak takım Perkins’li, Fischer’lı kadrosuyla BC Donetsk olacaktır, Banic’in yokluğu önemli, tabii Donetsk’in de o tarihe kadar ne kadar oturmuş bir takım olacağı da önemli. Ama yine de Euroleague için 1 numaralı aday gözüküyorlar. Girdikten sonra geçen sezonki kadar ilerleyebilirler mi, onu hiç sanmıyorum."

euroleague elemeleri

geçen sen bu zamanlarda bizler heyecandan titriyorduk. galatasaray'ın euroleague'e katılma hayali bile yetiyordu. hele ki bunu taşın suyunu çıkarır misali adım adım yapmamız daha da efsaneydi. şimdi ise dışarıdan izliyoruz bu elemeleri.

bu sene eleme sistemi değişti kısaca özetlemek gerekirse;

- artık elemelerden euroleague'e 2 değil 1 takım katılacak.
- elemeler cantu'nun evsahipliğinde yapılacak.
- elemeler için kazan, cantu gibi geçen sene euroleague oynayan takımlara ek olarak, çek şampiyonu cez nymburk, fransa finalisti le mans, almanya finalisti ulm basket, belçika şampiyonu oostende, bulgaristan şampiyonu lukoil akademic ve ukrayna şampiyonu bc donetsk katılıyor.
- elemeler 25 eylül'de başlıyor final ise 28 eylül'de.

turnuva şeması ise şu şekilde;

cez nymburk - oostende, cantu - lukoil
kazan - ulm, le mans - donetsk

yani cantu tarafı ve kazan tarafı olarak görebiliriz. kazan tarafı cantu tarafına göre oldukça zorlu. ulm ve le mans bir yana donetsk orada en büyük sorun. şimdi daha da uzatmadan maçlara ve takımlara geçelim.

cez nymburk

aslında buraların en sürpriz takımlarından biri olabilir nymburk. geçen sene de buradaydılar banvit ve khimki'yi eleyip finalde spirou'ya elenmişlerdi. o takımdan pavel pumprla obradorio'ya, lamayn wilson armia'ya, tre simmons da rusya'ya giderken petr benda ve aj abrams gibi 2 önemli oyuncularını kadro da tuttular.

kadroya katılan yeni isimlerdense en çok dikkat çekeni aubrey coleman. kısa bir tbl kariyeri de olan coleman geçen yılın legabasket'te dikkat çeken isimlerinden biriydi. onun yanına geçen yılı kavala'da geçiren guard mike taylor da geldi ve guard pozisyonunu 3 amerikalıyla geçmiş oldular. aj abrams, aubrey coleman ve mike taylor.

takımın uzun rotasyonu ise yunan tapoutos, çek uzun pavel houska ve petr benda'dan oluşuyor. hazırlık döneminde coleman, houska ve tapoutos takımın en hazır oyuncularıydı. bu oyunculara dikkat.

telenet oostende

geçen sene çekişmeli bir final serisinin sonunda spirou'yu 3-2'yle geçip belçika şampiyonu olan oostende'deyiz.. kadrosundan geçen yılın önemli iki ismi chris booker ve kennedy winston'ı gönderen yerlerine de mario stojic, wes wilkinson ve van den spiegel gibi tanıdığımız bildiğimiz oyunları aldılar.

takımın en önemli yıldızı shipp'in sakatlandığı dönemde bizim de gündemimize gelen matt lojeski. oyun kurucu olarak dusan djorcevic ve dusan katnic de devam ediyor. uzun rotasyonunda ise brent wright, bizim olin'in geçen sene yumuşak ve temiz şutörü wes wilkinson ve spiegel var.

lukoil academic

elemelerdeki en garip takımlardan biri de lukoil. pg thomas massamba, sg brandon heath, sf devin green, pf mohammed abukar ve pivot darrly watkins'i aldılar. isveç vatandaşı massamba hariç hepsi d-league kaçkını ve her sene başı nba kamplarında sürten isimler. bu oyunculara ek olarak todor stoykov var ellerinde.

kadro olarak bayağı sürpriz bir takım. neler yapabileceklerini kestirmek güç.

ulm basket

geçen yılın almanya finalisti ulm'da skorer isaiah swann g.antep bşb ile anlaştı. onun haricinde takımın önemli isimleri steven esterkamp ve john bryant takımda kaldılar. diğer amerikalılar nankivil ve mason-griffin de devam ediyor. swann yerine ise allan ray geldi bu sene takımın en önemli kozlarından biri olacaktır. oyun kurucu olaraksa lance jeter'i getirdiler. yaş ortalaması çok düşük ve sürprizlere açık bir takım ulm basket. ama ilk maçtan kazan'la oynamaları erken dönüş bileti anlamına geliyor.

allan ray dikkatle izlenmeli.

le mans

geçen sene fransa liginde finalde chalon'a kaybeden le mans o kadrosunun en önemli oyuncusu eski galatasaray'lı taylor rochestie ve skorer alex acker'ı kaybetti. yerlerine ise yine tanıdık bir yüz khalid el-amin, fransa ligini lider bitiren gravelines'ten pape sy, skorer victor cuthbert ve cam long geldi. takımın önemli isimlerinden joao paulo batista'yı da tuttular.

skor üretmede pek sıkıntı çekmeyecek bir takım hüviyetindeler ancak pota altında donetsk'e karşı koymaları zor gibi. pape sy hazılık maçlarında bayağı dikkat çekici performanslar sergilemiş.

bc donetsk

işte elemelerin isim olarak underdog kadro olaraksa ciddi favorilerinden ukrayna şampiyonu donetsk. yaz boyunca para harcamaktan çekinmediler. doron perkins, d'or fischer, darius songaila ve kaloyan ivanov. bu transferlerinin üstüne skorerleri ramel curry, ivan radenovic ve benim hala bir şeyler beklediğim vojdan stojanovski'yi kadroda tuttular.

fakat onlar adına en büyük kayıp tabii ki de sasa obradovic'in ayrılması oldu. sasa efsane olduğu kulüp alba berlin'in başına geçti. donetsk buna rağmen çıtayı yükseltti. harika bir pota altı oluşturdular. d'or fischer'ın takımdaki rolü az çok belli. darius songaila'da ne kadar bizde felaket performans sergilese de pota altında ondan iyi verim alınabilir. onun yedeğinde ise bu senenin kazanç transferlerinden kaloyan ivanov var ki muazzam transfer.

kısa rotasyonunda ise doron perkins ve ramel curry var. doron'u ukrayna'ya getirmek de büyük iş. bu ikiliyi beraber oynatmak da. vojdan ise arkalarında bekliyor. kazan'ın işi hiç kolay olmayacak.

bennet cantu

büyük bir değişime giden cantu'da vlad micov, shermadini, basile, sorunlu doron perkins gibi oyuncularla yollar ayrıldı. yerlerine yeni mezun amerikalılar geldi. tabii yılın ahmaklığına imza atan siena'nın bıraktığı pietro aradori + jakub kudlacek.

takımın yapı taşları ise jerry smith, pietro aradori, jakub kudlacek, manuchar markoishvili, jeff brooks, maarten leunen, marko skenic ve alex tyus olacak. italya süper kupasında siena'yı devirmeleri bir hayli önemli.

jerry smith, alex tyus ve pietro aradori'ye dikkat.

unics kazan

işte sıra geldi elemelerin favorisine. favoriler ama kolu kanadı kırık biraz. geçen sene khimki'nin düştüğü duruma düşmeleri hiç de sürpriz olmaz. en önemli transferleri marko banic sakat üstüne takımın kimyageri kelly mccarty de sakatlandı. eidson da çok formsuz...

kazan geçen yıldan coach pashutin ve domercant'ı kaybederek sezona başladı. bu iki ismin ayrılması büyük değişimlere yol açabilir orada. transferde bizim buralardan mire chatman, yunan diyarlarından kostas kaimakoglou ve  ian vougioukas, acb'den marko banic ve chuck eidson'ı alıp samoylenko, veremeenko, terrell lyday ve kelly mccarty'i tuttular.

işleri hiç de kolay değil. ulm - le mans - donetsk tarafından gelmeleri ciddi sıkıntı. üstüne üstlük sakatlık ve formsuzluk başlarına bela olabilir. vougioukas, kaimakoglou, lyday ve chatman'a büyük iş düşüyor. eidson da biraz kıpırdanırsa yine de en büyük favori onlar.

..............

takımları incelediğimize göre şimdi de tahminlere geçelim. finale kadar;



cez nymburk - oostende = cez nymburk
bennet cantu - lukoil academic = bennet cantu

unics kazan - ulm basket = unics kazan
le mans - bc donetsk = bc donetsk

cez nymburk - bennet cantu = bennet cantu
unics kazan - bc donetsk = her an her şey olabilir

bennet cantu - kazan or donetsk = hakeden kazansın :(





24 Eylül 2012 Pazartesi

karne


önce italya'da bornio'da sonra antalya rixos cup ve son olarak bandırma tübad turnuvasında görmüş olduğumuz galatasaray'ı ve hazırlık turnuvasını her yaz fanatik'te görmeye alıştığımız yıldızlı pekiyilerle bir de biz yapalım dedik. puanlar ve bu saçma fikir tabii ki deko'dan :(

engin atsür : 5

notumuz kıt ama engin'in de bu takımdaki rolü gereği ondan daha fazlasını beklemedik desem yalan olur. 1-2 maçta kıpırdanması vardı ancak genele vurduğumuzda vasat ve 1.opsiyon guardımız engin'dir diyebileceğimiz bir şey göremedik.

ender arslan : 5

2. banvit maçında yaptıklarını 1 sezon boyunca belli standartlarda yapabilmiş olsa şu an kimsenin onunla taşak geçmeye yüzü olmazdı ama ender böyle bir adam işte. hiçbir zaman güven vermediği gibi en iyi oynadığı maçta dahi o güveni sağlayamaz. istikrarı geçtim umarım ara sıra bu tür çılgınlıklar yapar da bize katkı sağlar. yine de hazırlık döneminde ağzımıza bir tutam bal çaldı.  5 puan onun hatrına.

jamont gordon : 5,5

hep 5-5 gitmesin diye yarım puan iltimas geçtik kendilerine. fakat bu puanı pg rolüyle değil boşluğu bulup potaya gitmesiyle aldı. o da engin ve ender gibi her maça çıkamadı. parmak ve kalça sakatlığıyla pek göremedik kendilerini. oyun kurucu olarak yaratıcılık ve alan görüşü çok zayıf umarım ondan beklentilerimizi farklılaştırırız ergin hoca da buna dahil.

şut, oyun okuma ve yaratıcılık da sınıfta kaldı. penetre, skor üretme ve doğru zaman da pas da ise yüzümüzü güldürdü.

göksenin köksal : 2

kampın açık ara en kötüsüydü. tanjevic'in süre vermemesini de bu şekilde biraz anlamış olduk. kendisine en güvenilen yer olan savunmada elini kolunu oynatmanın doğru savunma olduğunu düşünüyor. rakiplerine çalışmıyor, her oyuncuya aynı numara. hücumda feyk sonrası dipten penetreleri üzerine film çekilecek kadar dram barındırıyor, ( %80 oranında top kaybıyla biter mi arkadaş ) top hakimiyeti herhangi bir pivota göre daha iyi :( o kadar yani. köşelerden yine fena sokmadı ama bu haliyle cenk'i bile kesemez :(

henry domercant : 7

hücumda ne kadar büyük skorer olduğu açık, seçik, aşikar...savunmada ise henüz taşların yerine oturmaması ve rixos'da olmaması münasebetiyle biraz aksak timur kıvamındaydı. hızlı ayaklı 2numaralar karşısında "faul yapmaktan başka çaresi kalmadı" klişesine döndürdük olayı. fakat en üzücü ve sıkıcı mesele bandırma'nın lanetli parkesinde dudley'le diz dize çarpışmasıyla oluştu. diz sakatlığı nedeniyle min. 3 hafta yok. türkiye kupası kaçtı.

cenk akyol : 8

işte hazırlık döneminin yıldızı. beklentileri bayağı aştı. sadece soyadı gibi kabul edilen 3lükleriyle değil artık repartuarına iyiyden iyiye kattığı feyk sonrası penetre üstü denişik gözyaşı damlasıyla da sayı opsiyonu oldu. bu atışları o kadar yüzdeli atıyor ki yaşa ya cenk diyesi geliyor insanın. neyse savunmada yine aynı cenk :(

david hawkins : mvp

boss'a puan vermek ayıp olur diye o gaflete düşmedik mvp işte anlayın. yine her şeyi yaptı. parkede tek guard varken 2. guard oldu, domercant yokken skorer oldu, maç sonlarında winner oldu. ne zaman ne gerekirse gereken oldu. büyük oyuncu olmakla beraber takım kaptanlığını önemseyip takım için ortaya bir şeyler koydu.

milan macvan : 5,5

jamont'la beraber soru işareti oluşturan diğer yabancımız. hazırlık sürecinde 4 numaradan tam olarak ne bekliyoruz onu göremediğimiz için çok da fazla bir şeyler söylemek istemiyorum ama 2 nokta çok önemli.
1) macvan mutlaka dış şut sokmalı
2) milan macvan mutlaka dış şut sokmalı.

buna ek olarak macvan'ın yüz ifadesini çok olumlu buluyorum. sürekli bir şeyler yapmak istiyor ve takım içinde bunu paylaşıyor ayrıca yine olumlu bir ek olarak macvan-n'dong ikilisinin pota altında karartma yaşattığını ve ribaundlarda ezici üstünlük sağladığını belirtmek lazım. ayrıca macvan'ın üzerine çok hücum görememiş olsak da her şeyi yapabilen bir yapısı olmasından dolayı bir şekilde faydalanmayı bildik, orası güzel ama yetmez.

ersin dağlı : 7,5

işte istikrar adamı. işte ne yapacağını kestirebileceğiniz adam.
verilen süreyi en iyi şekilde değerlendirdi. orta mesafe, post-up oyunları, p&p hepsinden birer demet sundu bize. yalnız onun üzerinden oynanan pick & pop'lar üzerine bir şey söylemek lazım. genelde bu p&p daha baseline'dan oynandı burası sıkıntı çünkü dudley oralardan pek yüzdeli değil. daha tepeden oynasak bu oyunları daha verimli olacaktır.

ayrıca p&r'leri neden sadece kısalara alan açmak için kullanıyoruz onu hala anlamadım. tamam jamont, domercan ve hawkins varken bu oyun bize oldukça katkı sağlayacaktır ama ne n'dong'dan ne dudley'den ne de macvan'dan hiç yarar sağlayamıyoruz.

furkan aldemir : 6

furkan bildiğimiz furkan'dan 10 kilo kadar zayıf. ama hala sert ve hala hücum ribaundlarına saldırıyor. 1 defa orta mesafesini gördük heyecandan titredik. şimdilik ekstra bir durum yok onun özelinde.

boniface n'dong : 7

ne beklediğimiz belli. ortayı kapacatacak, kısaların yavaşlığından seken tüm topları ahdsjasd pardon adamları tokatlayacak. alan savunmasında kollarını açıp şov yapacak. ribaund vermeyecek, kimseye ezilmeyecek. umarım arada da ergin hoca ona uygun ikili oyunları çizer.

ergin ataman : 4

hazırlık turnuvası boyunca bizim takım çok fazla öğrenen yada bir şeyleri uygulayan bir takım değil de kazanan bir takım olma çabasını gösterdi bize. kazanmak önemseniyordu en kıytırık maçta bile. burası bir mesaj. ama bu mesajın bir de alt metni var ki ne yalan söyleyeyim çok fazla bir şey göremedik hele hele hücum organizasyonu anlamında.

pota altında double-team'ler çalışılmış ve güzel. domercant'ın şutları için belli bir düzenek kurulmuş ama başka bir şey var mı ben çok net göremedim.



22 Eylül 2012 Cumartesi

euroleague kadrolar


fc barcelona regal

vıctor sada pg
sarunas jasıkevıcıus pg
marcelınho huertas pg / sg
alejandro abrınes sg
juan carlos navarro pg/sg
xavier rabaseda sg/sf
joe ıngles sg/sf
pete mıckeal sf
c. j.wallace pf
marko todorovıc pf/c
erazem lorbek pf/c
ante tomıc c
nathan jawaı c

koç: xavi pascual

cska moscow

aaron jackson pg
aleksey zozulın g
ivan strebkov g
drew nıcholas sg
evgenıy voronov g
mılos teodosıc pg /sg
anton ponkrashov g / f
vladımır mıcov sf
sonny weems sf
dmıtrıy korshakov sf / pf
vıktor khryapa pf
andrey vorontsevıch pf
zoran erzeg pf / c
alexander gudumak pf / c
alexander kaun c
dmitriy sokolov c
nenad krstıc c

koç: ettore messina

partizan


leo westermann pg
torey thomas pg
danilo andjusıc g
bogdan bogdanovıc sg
dragan milosavljevıc sf
marko cakarevic sf
davis bertans sf / pf
vladımır lucic sf / pf
branıslav dzekıc pf
drew gordon pf
dejan musli c
djordje gagic c
nemanja besovıc c


koç: dusko vujosecic

lietuvos rytas

janis blums pg / sg
nemanja nedovic pg /sg
dovydas redikas sg
renaldas seibutis sg
steponas babrauskas sg /sf
deividas dulkys sg /sf
simas buterlevicius sf
arturas jomantas sf
eimantas bendzius sf
mindaugas katelynas pf
vilmantas dilys pf
dejan ıvanov pf / c
predrag samardziski c
leon radoševic c


koç: aleksandar dzikic

brose baskets bamberg

anton gavel pg
john goldsberry pg
daniel schmidt pg
sergerio teddy gipson pg / sg
karsten tadda sg
casey jacobsen sg/ sf
bostjan nachbar sf/pf
johannes richter pf / c
sharrod ford pf / c
maik zirbes c
philipp neumann c
aj ogilvy c

koç: chris fleming

beşiktaş

tutku açık pg
curtis jerrels pg
can akın pg / sg
kartal özmızrak pg/sg
mehmet ali yatağan pg /sg
muratcan güler sg
patrick christopher sg/sf
serhat çetin sg / sf
cevher özer sf / pf
vladimir dasic sf / pf
damir markota pf
barış hersek pf
randal falker pf / c
gasper vidmar c


koç: erman kunter

maccabi electra

tomer bar even pg
yogev ohayon pg
ricky hickman pg
moran roth pg
sylven landesberg sg
david logan sg
devin smith sg/sf
itay segev sf
guy pnini sf
lior eliyahu pf
nik caner-medley sf /pf
giorgi shermadini c
idan zalmanson c
shawn james c


koç: david blatt

siena

bobby brown pg
alexandre rasic pg / sg
daniel hackett pg / sg
matt janning pg / sg
marcelus kemp sg / sf
marco carraretto sf
david moss sf
tomas ress pf
viktor sanikidze pf
kristjan kangur sf / pf
benjamin eze c
mario kasun c
luca lechthaler c

koç: luca banchi

unicaja malaga

marcus williams pg
earl calloway pg
txemi urtasun pg / sg
zoran dragic sg / sf
krunoslav simon sg / sf
sergi vidal sg / sf
c. jiménez sf
augusto lima pf
james gist pf
fran vázquez pf / c
luka zoric c 
kosta perovic c

koç: jasmin repesa

alba berlin

vule avdalovic pg
heiko schaffartzik pg / sg
dashaun wood pg / sg
dashaun wood pg / sg
sebastian fülle sg
joey ney sg
nihad djedovic sg / sf
david herwig sf
zach morley sf / pf
steven monse sf / pf
can-jonathan kleiner pf
sven schultze pf / c
deon thompson pf / c
albert miralles pf / c
nathan peavy pf / c
yassin idbihi c

koç: sasa obradovic

asseco prokom

jerel blassingame pg
lukasz koszarek pg
frank robinson sg
piotr pamula sg
tomasz snieg sg
mateusz ponitka sg
drew viney sf
piotr szczotka sf
krzystof rosyzk sf
julian khazzouh pf
robert witka pf
rasid mahalbasic pf / c
adam hrycaniuk c


koç: kestutis kemzura

elan chalon-sur-saone

ulysse adjagba pg
steed tchicamboud pg
marcus denmon pg / sg
yakuba ouattara g
nicolas lang sg
vincent grier swingman
jordan aboudou sg / sf
blake schilb sf
vincent gaillard sf
ilian evtimov sf / pf
joffrey lauvergne pf
clint capela pf
shelden williams pf / c
michel jean baptiste adolphe c

koç: gregor beugnot

panathinaikos

dimitris diamantidis pg
vassilis xanthopoulos pg
roco leni ukic pg / sg
derwin kitchen pg / sg
michael bramos sg / sf
charis giannopoulos sg / sf
jonas maciulis sf
nestoras kommatos sf
andy panko sf
stephane lasme pf
kostas tsartsaris pf / c
stephane lasme pf /c
hilton armstrong c
sofoklis schortsanitis c
gaios skordilis c

koç: argiris pedoulakis

real madrid

sergio rodriguez pg
dontaye draper pg
sergio llull pg / sg
jaycee carroll sg
martynas pocius sg / sf
rudy fernandez sg / sf
carlos suárez sf
nikola mirotic sf / pf
marcus slaughter pf
felipe reyes pf / c
mirza begic c
guillermo hernangomez c

koç: pablo laso

fenerbahce ülker

bo mccalebb pg
barış ermiş pg
jr bremer pg/sg
can maxim mutaf sg
ömer onan sg
romain sato sg / sf
bojan bogdanovic sg / sf
emir preldzic sf
ilkan karaman pf
mike batiste pf / c
david andersen pf / c
oğuz savaş c
kaya peker c


koç: simone pianigiani

bc khimki moscow 
petteri koponen pg
dmitry khvostov pg
zoran planinic pg / sg / sf
vitaly fridzon sg
egor vyaltsev sg
egor vyaltsev sg
sergey monya sg / sf
k.c. rivers sg / sf
benjamin-pavel dudu sf
james augustine pf
matthew nielsen pf
kresimir loncar pf / c
paul davis pf / c
anton pushkov c
alexey zhukanenko c


koç: rimas kurtinaitis

union olimpija ljubljana

dominic waters pg
jan mocnik pg
luka rupnik pg
sasu salin pg / sg
teemu rannikko pg / sg
klemen prepelic sg
jaka blazic sg
dino muric sg / sf
dylan page sf / pf
drazen bubnic pf
aron baynes pf / c
emir sulejmanovic pf / c
alen omic c

koç: saso filipovski

olympiacos

acie law pg
vasilis spanoulis pg / sg
vangelis mantzaris pg / sg
kostas sloukas pg / sg
dimitris katsivelis pg / sg
martynas gecevicius sg
stratos perperoglou sf
kostas papanikolaou sf
george printezis pf
pero antic pf
kyle hines pf / c
joey dorsey c
dimitris mavroeidis c


koç: georgios bartzokas

caja laboral 

thomas heurtel pg
taylor rochestie pg
carlos cabezas pg
brad oleson sg
fabien causeur sg
fernando san emeterio sg / sf
andrés nocioni sf
nemanja bjelica sf / pf
milko bjelica pf / c
maciej lampe pf / c
unai calbarro c
tibor pleiss c

koç: dusko ivanovic

anadolu efes

kerem tunçeri pg
jordan farmar pg
doğuş balbay pg
jamon gordon pg / sg
sasha vujacic sg / sf
sinan güler sg / sf
birkan batuk sf
dusko savanovic pf
kerem gönlüm pf
gökhan şirin pf
ermal kuqo pf / c
estaban batista ? c
semih erden c
stanko barac c


koç: oktay mahmuti

zalgiris kaunas

marko popovic pg /sg
adas juškevicius pg / sg
oliver lafayette pg / sg
rimantas kaukenas sg
vytenis lipkevicius sf
tremmell darden sf
mindaugas kuzminskas sf
tadas klimavicius sf / pf
mario delas pf
kšištof lavrinovic pf / c
jeff foote c
darjuš lavrinovic c
robertas javtokas c

koç: joan plaza

emporio armani milano

jacopo giachetti pg
omar cook pg
rok stipcevic pg
keith langford pg / sg
gianluca basile pg / sg / sf
malik hairston sg / sf
nicolò melli sf
alessandro gentile sg / sf
antonios fotsis pf
richard hendrix pf / c
ioannis bourousis c
david chiotti c

koç: sergio scariolo

cedevita zagreb 

vlado ilievski pg
roko rogic pg
marques green pg
jakov mustapic g *
bracey wright pg / sg
marko car sg
karlo lebo sg *
marko tomas sg / sf
marino bazdaric sg / sf
mickael gelabale sf
luka babic sf
predrag suput sf / pf
filip bundovic pf *
ivan buva c
luksa andric c
miro bilan c
goran suton c


koç: bozidar maljkovic

*94'lü arkadaşlar

not: maksat kadrolar elimizin altında bulunsun. elemelerden gelecek son takımın kadrosu eklenecektir. bu post gönderildikten sonra gerçekleşen transferler olursa keza değişiklikler yapılır. eksik-yanlış varsa uyaran arkadaşlara şimdidien teşekkürler.

tbl roster

aliağa petkim

branislav ratkovica
ahmet erdoğan
melih yıldız
buğrahan tuncer
taquan dean
ersin görkem
preston shumpert
orhan hacıyeva
eren ocaktürk
marcus arnold
torin francis

coach: burak bıyıktay

anadolu efes

kerem tunçeri  
jordan farmar  
jamon gordon  
doğuş balbay
cedi osman
tayfun erülkü
sinan güler
sasha vujacic
birkan batuk
gökhan şirin
dusko savanovic
kerem gönlüm
semih erden
ermal kuqo
stanko baraç
esteban batista ( şüpheli )

coach: oktay mahmuti

antalya bşb

jordan theodore
hakan demirel
berkay gülek
ron lewis
barış güney
reha öz
seray yıldırım
valentin pastal
greg mangano ( şüpheli )
gökhan karabıyık
eren beyaz
xavier gibson

coach: altar tunçkol

banvit

kalin lucas
şafak edge
erol can çinko
serkan erdoğan
sammy mejia
erkan veyseloğlu
keith simmons
chuck davis
izzet türkyılmaz
kenan bajramovic
vladimir stimac
dusan cantekin

coach: orhun ene

beşiktaş

tutku açık
can akın
curtis jerrels
kartal özmızrak
murat can güler
patrick christopher
serhat şetin
mehmet ali yatağan
vladimir dasiç
cevher özer
barış hersek
damir markota
gasper vidmar
adem ören ( şüpheli )

coach: erman kunter

erdemir

alper özcan
erbil eroğlu
gerrod henderson
melih mahmutoğlu
sean marshall
can özcan
barış özcan
jure balazic
nusret yıldırım
emre bayav
asım pars

coach: hakan demir

fenerbahçe ülker

bo mccalebb
barış ermiş
can maxim mutaf
ömer onan
romain sato
emir preldzic
bojan bogdanovic
metecan birsen
ilkan karaman
david andersen
kaya peker
mike batiste
oğuz savaş

coach: simone pianigiani

galatasaray mp

ender arslan
engin atsür
can korkmaz
jamont gordon
göksenin köksal
henry domercant
cenk akyol
david hawkins
erwin dudley
milan macvan
furkan aldemir
sertaç şanlı
boniface n'dong

coach: ergin ataman

hacettepe üniversitesi

courtney eldridge
onur altınmakas
muhammed baygül
cameron bennerman
özgür adıgüzel
polat kaya
ogün sevinç
michael glover
önder külçebaş
ali ışık
hüseyin beşok

coach: alp bayramoğlu

mersin bşb

david holston
hakan köseoğlu
altan erol
jp prince
deniz gençyürek
hakan erol
fatih eravcı
ali karadeniz
omar sneed
mutlu demir

coach: mete babaoğlu

olin edirne

nemanja protic
mehmet yağmur
pertev öngüner
david jelinek
bekir yarangüme
berkay candan
ismail çevik
sasa cuic ( şüpheli )
levent bilgin
davud kamer
artsiom parakhouski

coach: gökhan taştimur

pınar karşıyaka

bobby dixon
soner şentürk
onur kentli
evren büker
jon diebler
caner topaloğlu
will thomas
ümit sonkol
bora hun paçun
alade aminu

coach: ufuk sarıca

royal halı gaziantep bşb

andre collins
erden eryüz
yunus çankaya
isaiah swann
murat göktaş
mutlu akpınar
caner ercan
mesut ademoğlu
ahmet kaplan
vernon macklin
charles rhodes

coach: deniz doğan

ted kolejliler

berent kavaklıoğlu
ben woodside
caner erdeniz
murat kaya
kirk penney
erdal bibo
gökhan yazıcıoğlu
vanja plisniç
nedim yücel
jovo stanojevic
nezih özbakır

coach: ercüment sunter

tofaş

kenan sipahi
can altıntığ
ibrahim yıldırım
steve burtt
uğur dokuyan
inanç koç
austin nichols
samet geyik
josh heytvelt
doğan şenli
tomislav ruzic
chinemelu elonu

coach: ahmet çakı

türk telekom

dee brown
uğur can öğüt
rahim rızvanoğlu
cedrick banks
alper saruhan
ceyhun altay
hazer avcı
miha zupan
polat kocaoğlu
mustafa baki görür
drago palazic

coach: koray eş

21 Eylül 2012 Cuma

sezon öncesi ankara tarafı | türk telekom - hacettepe |

ankara taraflarında işler çok karışık. ted-telekom birlikteliğinin olumlu sonuçlanmamasıyla birlikte türk telekom da lige 4 yabancı alarak başladı. belki ilerleyen dönemde yeni hamleler ( yerli ) ve yeni bir coach da görebiliriz.

kadro açısından banko düşer derken onları yine yeniden kıçı kurtarmış da görebiliriz. eski galatasaray'lı dee "one man fastbreak" brown ve memleketlisi şikago'lu skorer cedrick banks'le guard rotasyonunu, son ülker seszonun genç yıldız adayı drago pasalic ve karşıyaka'lıların merakla izmir'e bekledikleri miha zupan'la da uzun rotasyonunu geçtiler. dee brown'un bask-up'ında uğur can öğüt olduğunu da göz önünde bulundurursak telekom'un nasıl bir tempoyla oynayacağı da ortaya çıkar.

skorerleri cedrick banks ise fransa dışına hiç çıkmamış bir skorer. derrick obasohan sendromu yaşamazsa iyi işler yapacaktır. hakeza miha zupan'ın da dış şutuyla beraber skor üretimi yapacak bir oyuncu. bu ikili üzerinden skor katkısı almaları gerek. fakat türk rotasyonunda uğur can öğüt, alper saruhan ve geçen sezonun son döneminde çıkış yakalayan ceyhun altay hariç diğer oyuncuların ne vereceği çok meşhul. polat kocaoğlu hariç :)

türk telekom sonunda ciddi biçimde küme düşme adayı. hatta antalya mangano'yu şutlayıp iyi bir pf alabilirse en yakın aday. allah sonlarını ve türk basketbolunun sonunu hayır eylesin.


ankara'nın diğer tarafında ise küme düşmesi şimdiden kesin gibi olan hacettepe var. takımın devri konusunda yaz boyunca çalıştılar ama olmadı, sponsor denediler olmadı. şimdi de parasız kadro kurdular ve ligde kalmaya çalışacaklar ama tabii ki olmayacak.

michael glover'ın skorerliği dışında orada ne görürüz çok bilemiyorum. izlersek yine ele alabiliriz onları ama çok yazacak bir şey yok orada.

yabancı rotasyonunda geçen seneden kalan courtney eldridge, michael glover ve cameron binnerman türk rotasyonunda ise reis hüseyin beşok, bizim altyapı çıkışlı muhammed baygül ( iyi şutördür ), ogün sevinç, efes çıkışlı ali ışık, tırabıl'ın en beğendiği basketbolcu önder külçebaş, onur altınmakas ve özgür adıgüzel'le polat kaya var. ikinci lig kalitesinin biraz üstünde türk ve yabancı rotasyonu var. michael glover'ı çıkart trabzon'dan iyi değiller. reyiz playoff hedefliyoruz demiş ama muhtemelen o belki üniversite buna inanır da az biraz para verir diye söylemiştir.

tbl incelemeleri de böylece bitti. ligde ilk 5'in galatasaray, anadolu efes, fenerbahçe ülker, banvit ve beşiktaş'ın aralarında değişerek orayı kapatacaklarını ve alttaki takımlara hatırı sayılır bir fark yaratacağını düşünüyorum. bu 5'liyi ise pınar karşıyaka, tofaş ve aliağa petkim takip edecektir. buradaki takımlardan birinin yaşayacağı sıkıntı da ise takviye ve değişikliklere göre ted, mersin, olin, antep, erdemir belki üste çıkabilir ama şu şartlarda zordan çok daha zor. bu 5 takımında kendi arasında değişimleri olacaktır. son 3 adayım ise türk telekom, antalya bşb ve hacettepe. yine burada da antalya ve telekom'un takviyelerine göre değişimler olabilir ama şimdilik düşmeye en yakın 3 takım bunlar.


tübad 1.gün - virtus bologna ve lokomotiv kuban



kuban ilginç bir takım geçen sene son iki senedir kazan ve khimki'nin yaptıklarını yapmak için yola çıktıkları çok belli. pashutin yine önemli bir şeyler deniyor hissediyorum. nick calathes ve yogev ohayon'u aynı takımda oynatmaya çalışmak bunun göstergesi. ohayon'un maccabi'yle olan sorunları hala halledilemediği için hazırlık kampında onu göremedik ama eğer o iş de halledilirse vay babayın kemiğine durumu olur. 2-3 rotasyonuna ise hepimizin bildiği iki muazzam şutör eklediler. jimmy baron ve simas jasaitis. yetmedi ohayon işi yatsa bile sergey bykov var ellerinde.

uzun rotasyonundan jeremiah massey'i kaybetseler de likhodey, aleks mariç ve ali traore'yle istediği oyunu oynamaya çalışıyor. yine yüksek bir takım yine p&r'leri potaya uzak oynayacak yine elinde hem post-up oynayacak hemde mobil oynayacak uzun rotasyonu olan bir pashutin takımı. bu defa farklılık topu skorerlerin eline değil oynatan guardların eline teslim edecek gibi. penetre üstü paslarla da simas ve baron'un şut tehdidini kullanacaklar. ayrıca dünden gördüğümüz kadarıyla buna nikita shalbalkin'i de eklemek lazım.


öncelikle kuban'la sezon öncesinde karşılaşmış olmak gayet olumlu bizim adımıza çünkü eurocup serüveninde valencia, spartak, bilbao, kızılyıldız gibi takımlarla en çok sıkıntı yaşatacak takımlardan biri. hatta en önemlisi.

kuban ve pashutin ilişkisine daha fazla girmeden maça bakalım.

- kuban ikili oyunları erken ve potaya uzak oynadığı için 5 numaraya double team getiremedik. pek hızlı bir takım olmadığımız için de bundan gayet iyi faydalandılar. hatta ali traore'yi de fazla kullanamadıklarını hesaba katalım. burada mariç'i iyi beslediler özellikle nick calathes'le. onun oyunda olduğu bölümlerde çok sıkıntı çektik.

- yardım savunmamız hala oturmamış. henry domercant adamını her defasında kaçırdı ve bu potamıza sayı olarak döndü ki bu da önemli eksilermizden savunma anlamında.

- işin hücum tarafında jamont'un olmadığı ve son periyot hawkins'in de olmadığı bölümleri iyi geçtik ki bunda da aslan payı ender'in oynatmaya yönelik penetreleriydi. hızlı geldiğimizde rahat sayı opsiyonları bulduk. domercant'ın skorer oyunu ve cenk'in onu son periyot dinlendirecek üçlükleri sokmasıyla da suni bir farkla da olsa maçı kazandık.

- ikili oyunları ( p&p ) çok fazla baseline'dan oynadık. burada yüzdesel anlamda sıkıntı çektik. çünkü dudley'in orta mesafesi daha çok yüksek posta tepeden yolladığı şutlar. buraya dikkat etmek lazım.

- macvan'da da hafif kıpırdanmalar vardı. şut anlamınad olmasa bile set hücumlarında hep doğru yerdeydi ve bunun meyvesini bol bol faul aldırarak bize getirdi.

takım olarak savunmada takımı pek beğenmedim. hücumda da hala organizasyon sorunlarımız var.




banvit bu hazırlık döneminde ilginç bir karakteristik özellik edindi. bu; her maçı maç sonuna kadar rakibi uyutarak geride götürmek ve maç sonu öldürücü hamleyi yapmak. bu tezi destekler nitelikte usta coach zeljko obradovic'in "maçın başında rakibi çözümlerim. onların en zayıf noktalarını alır fakat maçın sonuna kadar rakibimi uyandırmam. eğer bu taktiği hemen o an uygularsam muhtemelen rakip coach birkaç denemeden sonra bana karşılık verebilir. ama ben bu oyunumu maçın sonuna saklarsam işlerini bitiririm" demeci de vardır.

orhun ene iyi bir coach olmak yolunda ilerliyor. bakalım bu taktiği obradovic gibi rakibi gerçekten çözerek mi yapıyor yoksa başka sebepler mi buna yol açıyor. aslında benim banvit'i incelerken yazdığım şey olan "tempo meselesi" bu bağlamda incelenmeli. banvit tempoyu elinde tutarak en azından kendinden kaçmasına izin vermeden bunu başarıyor. rakibin kaçmasına bir türlü izin vermiyorlar. ama, işte aması var. bunu yapabildikleri takımlar olduğu gibi yapamadıkları takımlar da olacaktır. eğer banvit'in size bela olmamasını istiyorsanız onların oyununa düşmeden size yarayan tempoyu inatla yapmalısınız kısa vadede size pek yaramasa da.

önce bi' bologna'ya bakalım.

- virtus bologna'yı beğendiğimi söyleyerek başlayayım. avrupada sevdiğim oyunculardan olan, hayatında en az bir kere fener'i devirmiş, şutuna kurban olduğum mason rocca ve ortalama üstü italyan uzun anfelo gigli pota altına sahipler. 4 numarada ise geçen sene andre smith'in legabasket'te yaptıklarını aşacak bu senenin kazançlı transfer hamlelerinden steven smith var. geçen sene neden obra onu transfer etmiş bunu şimdi gösteriyor. banvit onu durduramadı. dış şut konusunda harika bir gün geçirdi smith.

- kısa rotasyonlarında ise guard kenny hasbrouck ve skorer ricky minard var. ikisi de o pozisyonlar için gayet düzgün hamleler. son iki sezonunu alicante ve ewe basket'te geçiren hasbrouck tip olarak bo'yu andırması bir yana oyun olarak partizan'ın yeni bo diye tanıttığı torey thomas'tan daha iyi oyuncu. ne yaptığını biliyor, açık alanda etkili, iyi bir bitirici. ricky minard ise unics'le eurocup kazanan, geçen sene de eurocup'ta azovmash ile çok iyi bir grup aşaması geçirmişti. krka'ya attığı 31 sayı ve 15.2 sayı ortalaması olan, kendi şutunu yaratan bir skorer. ki bologna oraya 1 oyuncu daha bakıyor o isim de ya jr bremer olacak yada alex acker.

bu bologna legabasket'te hayli can yakar ve muhtemelen ilk5'i zorlar. bu senenin sürpriz takımı olurlar.

- maça dönecek olursak da banvit bir türlü steven smith ve kenny hasbrouck'u durduramadı. onların hızına ayak uydurabilmek için bajramovic'in 5, simmons'un 4 olduğu 5'e bile döndüler. stimac'ı kenarda unnuttukların da ise fark hemen 5-7 aralığına fırladı. maç boyunca da bu senaryo işledi. burada orhun ene'nin dusan'ı 5 düşünmek yerine keith simmons'u 4'e çekerek uzun rotasyon tamamlaması dikkatlerden kaçmasın. marko tomas'ın 4 oynaması kadar cesur ve ilginç bir karar, simmons'a da helal olsun 1 de oynuyor 4 de.

- bologna 3 kısayla matteo imbro ( genç italya'nı tanju maç öncesi yazmıştı elemanı takibe almak lazım ), kenny ve ricky'le oynadığı bölümlerde hayli tehlikeli oldular. banvit ise serkan'ın tutuk olduğu günde erol can çinko'nun artık bilindik hale gelen yüksek yüzdeli şutlarıyla kurtuldu. erol can'ı sezon öncesi pek rotasyona yazmadık ama bu baskı ve her zamanki şutlarıyla bu sene o dk çalacak gibi.

- stimac her zamanki gibi fakat chuck davis hala dönmediği için rotasyonu tam oturtamıyorum. bajramovic'in şut özgürlüğü de nereye varacak soru işareti.

sonuç olarak banvit belki çok çok iyi değil ancak oyun karakteristiğini bulmuş ve bunu oturtmaya devam ediyor.

sezon öncesi; mersin bşb - ted kolejliler - gaziantep bşb

11 takımdan sonrası yazamadık işler girdi araya şimdi de başka yazılar bekler o yüzden tbl incelememizi sıkıştırılmış halde sunmamız gerekiyor. hızlıca başlıyoruz.

mersin bşb



kadro ve bütçe olarak iyi takımlardan biri ama playoff potasında değiller. en azından ben öyle görmüyorum. mete babaoğlu'nun kenar yönetiminde ve 5 numaralı pozisyonda çok ciddi sıkıntı yaşayacaklar gibime geliyor sezon boyunca.

bu sene 3 yabancıyla yola çıktılar artı devşirmelerin hası ali karadeniz. david holston, omar sneed ve jp prince gibi daha önce tbl tecrübesi olan pozisyonlarında etkili yabancıları seçtiler. türk rotasyonuna ise bu yaz sıçrama yapmasını beklediğim altan erol'u kattılar.

david holston gibi tek başına takım olabilecek bir guardın yanına tamamlayıcı skorer olarak eski antalya'lı tayshaun prince'in kuzeni jp prince bence çok mantıklı bir hamle. guard rotasyonuna hakan köseoğlu, forvete hakan erol. altan'ın atletizmi ve yan parça rolüne uygun bir kısa rotasyonu fakat dar olduğu bir gerçek.

uzun rotasyonu ise daha da ilginç. ligin kalbur üstü 2 uzun forvetine sahipler. sneed ilginç bir oyuncu çok yüzdeli oynayabilen güçlü bir oyuncu. yanında ise ali karadeniz var. müthiş skorer, hücumda her şeyi yapar. 4 numarayı bu kadar iyi geçmişken klasik pivot olarak sadece mutlu demir var. içerden oynamayı seven ve 5 oynayabileceğini düşündükleri iki forvet + mutlu'yla bir sezon uzun rotasyonu nasıl geçiştirilir bilemiyorum.

tahminim sezon içi mutlaka burada bir değişiklik olacaktır. ya staffta yada kadroya eklemede. 10-14 arası bir yer edinirler ligde kendilerine.

ted kolejliler



ilk sözüm müstehak. telekom'un sponsor ayağına ercüment sunter'e takımı emanet ettiler şimdi de sponsorluk işleri yatmış. penney, nedim ve jovo'nun kontratlarıyla nasıl baş edecekler görelim. sezon içi ödeme sıkıntıları ve işler kötü gittikçe suyu ısınan sunter görmemiz hiç de sürpriz olmaz.

kadrosunda el tecrübeli ben woodside ( ki kendisini çok fazla tutmam o seviyede ), muazzam şutör ve bitirici kirk penney ( acb kariyeri anlatır ), izmir'in sahibi küçük prkacin :) jovo reyiz ve boşnak uzun plisnic.

1 numara için woodside'ı dinlendirme görevi kariyerinin çalkantılarına engel olamayan, milli takımdan takım arkadaşları parayı bavulla taşırken o ted'i 1.lige çıkarmaya çalışıyordu. şimdi nispeten daha hakettiği yerde. bu ikili o rotasyonu kaldırırlar.

2-3 rotasyonu ise tam bir seri katil mekanı. murat kaya, erdal bibo, kirk penney...cesur bir hamle daha sunter'den. oyun disiplininde pek savunma disiplini aramayacakları için mantıklı olabilir. fena şut tehdidi orası ayrı. ki kirk penney sayı kralı olursa bülent kayacan dahil kimse şaşırmaz.

uzun rotasyonu ise oyun planı bunun üzerine işlenecekse ( hazırlık döneminde hiç izlemedim ) gayet iyi görünüyor 3 isim özelinde. öncelikle ümit sonkol'un ankara şubesi nedim yücel var. ribaundlar ona emanet. boyalı alanın hakimi jovo reyiz var. post-up dersine devam eder bu sene de. plisnic'in de en azından dış şut katkısıyla iyi işler yapabilirler. plisnic iki pozisyonu da yedekleyebilirse çok ciddi sıkıntı yaşamazlar.

ligde playoff'u 8 kişilik rotasyonla kovalamaları mümkün ama 8 kişilik rotasyonla ve sunter'le sadece kovalamakla kalırlar. o iş olmaz.

gaziantep bşb



işte geldik olin'den sonra sürpriz adayıma. deniz hoca bütçe ve piyasa itibariyle ilginç ve kendi açılarından çok doğru bir transfer politikası izledi. andre collins ve isaiah swann gibi pozisyonlarında fark yaratabilecek iki ismi kaptılar. andre collins geçen sene legabasket'in en iyi guard performanslarından birini sergilerken isaiah swann da ulm'un almanya'daki "peri masalı"nı inşa ediyordu.

diğer yabancılarını ise türklerin en pahalı olduğu yere pota altına yaptılar. birbirlerini yedekleyebilecek charles rhodes ve vernon macklin'i alıp kendileri için önem arz eden ikinci şans toplarını toparlamak ve pota altında ezilmemenin hesabını yaptılar.

türk rotasyonunu ise ellerindeki oyunculara ek olarak erdemir'in türk rotasyonunu sömürdüler. birbirlerini tanıyan ve katkı verebilecek yunus çankaya, mutlu akpınar ve caner ercan'ı aldılar. yunus ve mutlu'yu 2-3 rotasyonuna eklemek müthiş hamle onlar adına. hem dış şut hemde mutlu sayesinde hareketlilik ve sertlik katabilirler. üstüne 2 sene öncenin patlama yapan dış şut sokan 4 numarası caner ercan. daha fazlasını ummamışlardır.

sayı olarak andre collins ve isaiah swann'ın sürükleyeceği bu takımı izlemek keyifli olacaktır diye bekliyorum. eğer işler "peri masalı" kıvamına dönerse 8-10 bandında yoksa da 10-14 bandında giderler. düşmezler diye tahmin ediyorum.

17 Eylül 2012 Pazartesi

RIXOS CUP NOTLARI


Antalya'da düzenlenen Rixos cup'ta ligin 5 önemli takımından 4'ünü izleme fırsatı bulduk. sezon öncesi bu takımların durumu hakkında veriler elde etmiş olduk. maksat beyin fırtınası olsun, fikri olarak ilerleme kaydedelim diyerek turnuva hakkında 3-5 bi şey karalama ihtiyacı hissettik. takımların pozitif yönlerini ve negatif yönlerini yazma işini paylaşmak suretiyle paez'le bi tarafımızdan format uydurduk. çok akıllı işi değil (konuların birbirine çakışma ihtimali vs) kabul lakin bizde çok akıllı adamlar değiliz :( neyse sözü daha fazla uzatmayıp yazıya geçelim. olduğu kadar. (açık renkli +'lı bölümler bana koyu renkli -'li bölümler paez'e aittir). 

bir de yazı öncesi rixos cup'ı banvit'in şampiyon, anadolu efes'in ikinci, galatasarayın üçüncü, beşiktaş'ın dördüncü kapattığını belirtelim.

galatasaray mp:




+ savunma konsantrasyonu üst düzeyde bir galatasaray gördük. yenilen sayılar sırasıyla 61-55-71-77 . 71 sayı yenilen anadolu efes maçında'da farmar ve özellikle vujacic'in yüksek yüzdeli üçlük sokması etkili olmuştu. yine de bir nebze bu şutlara izin verilmesi de söz konusu. 77 sayı yediğimiz beşiktaş maçını ise turrnuvada 4 günde oynadığımız 4. maç olmasına ve direncin biraz düşmesine bağlıyorum. savunmada pek fazla sıkıntı yaşamayacağımızı görmüş olduk bu sene. tabi pek fazla sıkıntı yaşamayacak olmamız hiç sıkıntı yaşamayacağımız anlamına gelmiyor. savunmamızı delmek için yapılabilecek ve bizim de sıkıntı yaşayabileceğimiz noktalar var. takımın artılarını sayarken bu topa girmiyorum ve genel karakter olarak savunmamızın pozitif olduğunu söylerek maddeyi sonlandırıyorum. 

+ david hawkins. geçtiğimizin sezonun yıldızı, beşiktaş'ın başarısındaki başrol oyuncusu hawkins, galatasaray kariyerine de üst düzey performansla başladı. hem savunmada hem hücumda kilit isim. çok büyük karakter. yeni takımında da taraftarını mest etmeye erken başladı. 

+ savunmada ndong'un ortayı kapatıp, potayı koruyabilmesi takım yapımızda savunmada yaşanabilecek sorunu bi nebze olsun bertaraf etme fırsatı veriyor bize. kalın bir takım olmamız sebebiyle hızlı oyuncular tarafından çabuk geçilebilme ihtimalimiz yüksek. bu noktada uzun boyu ve kollarıyla bonifas endong potaya kolay gidilmesini engellemek için caydırıcı unsur oluyor. 

+ potansiyelimiz oldukça yüksek. bu hazırlık turnuvasında kullanmadığımız, kullanmayı tercih etmediğimiz şeyler var. macvan'ın harketli top almasını sağlamak, dışardan boş şut atabileceği setler çizmek gibi. pek tercih etmedik. 

+ daha bu takıma domercant girecek sevgili can diyerek osman şenher abimizi analım :)


 savunmada hazırlık kampının 1 numaraları maddesi sanırım double-team olmuş. özellikle post-up'da topu alan uzuna ters taraftan forvetten çok çabuk yardımı getiriyoruz. bu yüzden topun alçak posta inmesine çok zorluk çıkartmıyoruz. 2 gündür bu tuzak bayağı bayağı işledi. iyi çalışılmış bir ders.

- ikili sıkıştırmalara ek olarak savunma prensiplerine zone ve yardım savunmasını da mutlaka eklemek lazım. size olarak zaten gayet kalın bir takımız. burada 1e1'de geçilme durumu 1 ve 4 numaralarda hız faktörüyle oluyor. banvit maçında kalin ve izzet bu konuda jamont'la ersin'i bayağı hırpaladı ve yardım savunması henüz oturmamış bunu 4-5 defa yedik. ayrıca n'dong da takıma katıldığına göre artık zone savunma silahımızı da ceketin cebine koymalıyız.

- hücumda çok durağan ve sıradan oynuyoruz. hücum da organizasyon işi tırt. burada jamont'un bu olay için pek yaratıcı ve oyun görüşü sağlam tam bir pg olmaması da etkili. çok fazla 1e1 üzerinden oynuyoruz. hatta tek plan bu gibi. macvan'ın tepeden penetre üstü pasları olmasa oyunu pek açabileceğimiz set görüntüsü göremedim ben. ki macvan üzerinden de hiç hücum edemedik. ona uygun şut imkanı sağlayamadık. p&r oynamayı denemiyoruz hadi bu neyse de en büyük silahlarımızdan biri olacak olan dudley'in orta mesafesi için pick'ler dahi kuramadık.

- coachun bol bol hızlı hücum denemesi yapacağın söyleminden ve zaten kısır hücumlardan dolayı kolay basket bulmak için fastbreakleri değerlendirmeye çalışıyoruz ama bir hız problemimizin olduğu açık. bu yüzden hızlı hücumları koşarak değil pasla yapmamız daha doğru olacak gibi.

şimdilik oyun kurucu bölgesindeki yaratıcılık ve lider vasıf eksikliği, 4 numaraya hazırlanmış organize hücum eksiklikleri göze çarpıyor. henry domercant ve ender arslan döndükten sonra tübad'da daha net görürüz takımı.

kadro yapılanması açısından da bir-iki kelam etmek lazım. sezon öncesi kazanç transferi olarak gördüğüm ve tutku'yla değişmesine mantıklı baktığım engin atsür transferi ve yine arroyo'ya bu yaşta 2m dolar verip ona uygun olan yani arroyo'nun 30dk oynayacağı geçen yılın beşiktaş'ına çok benzer bir takım yaratmaktansa jamont gordon veyahut onun gibi genç ve daha farklı fransiyonlarda başarılı guard tercihi de yine mantıklı gelmişti.

şimdi rixos cup ışığında bu guard mevzusuna tekrar bakmak lazım. ever engin piyasa şartlarında kaçırılmayacak bir guarddı hala da iyi ki alındı diyorum ama keşke tutku her şeye rağmen takımda tutulsaydı. onun kendine güveni, pasör özellikleri, takımı avucunun içinde tutması ve her ölü noktayı görmesine şu an çok ihtiyacımız var.

jamont gordon konusu ise daha karmaşık. jamont gordon doğru bir transfer ama şu oyunda biz carlos arroyo'yu arıyoruz. yarı saha hücumunda yaratıcılığına, transition hücumlarda ikinci paslarda, karar anlarında ve maç toplarında tecrübesine ihtiyaç duyuyoruz. açıkçası ben ergin ataman'ın röportajından pek bu oyunu anlamamıştım belki hazırlık dönemi olduğundan belki de domercant'ın eksikliğinden bilemiyorum ama jamont bu tempoda fark yaratamaz. skor yaratır, boşluğu bulunca affetmez ama yaratıcılık konusunda çok eksik kalırız.

bir de 4 numara mevzusu var. ilkan karaman'ın beklenmeyen gidişi ve bu süreçte cevher özer'in gönderilmesiyle uzun rotasyonunda 4 numarada bir eksiklik yaşadığımız aşikar. aslında bu eksiklik bana dış şuttan kaynaklı geliyor ama ilkan da olmuş olsa bu sorunu yine yaşayacaktık. hatta şimdi macvan'ın daha rahat form tutma şansı var süre açısından. burada cevher'i beşiktaş'ta izlemiş olmanın verdiği pişmanlık da var tabii ki ama insan keşke ilkan mevzusu daha önce patlasaydı da cevher'i ataman istememeye istemeye de olsa takımda tutsaydı. bu sayede hem uzun rotasyonunda eksik kalmamış hemde dış şut sokmada sorun yaşamayacak bir oyuncu bulundurmuş olurduk.

burada macvan'a tekrar bir parantez açmak lazım. macvan klasik tabirle bir ceza şutörü değildir. erceg veya shumpert gibi pozisyonlarını aldığında yüzdeli atabilen şutunda bir istikrar olan uzun değil macvan. macvan daha çok patlayıcı bir şutör. gününde olduğunda yada eli ısındığında 6/7'de atabilir 1/7'de. burada önemli olan ona daha rahat şut imkanı sağlamaktır.

macvan'ı rixos cup'da sadece feyk üstüne penetre edip dengesiz şut kullanırken gördük. bu ciddi bir tehdit yaratacaktır ilerleyen dönemde ama henüz macvan'ın üzerine set inşa etmediğimiz gözüküyor. ne şutuna ne de yüzü dönük hareketlerine bir hazırlığımız şimdilik yok. hatta pick'leri macvan üzerinden yapıp onu p&p'larla kullanmak da iyi bir fikir olabilir. ama dediğim gibi henüz hazırlık aşamasındayız ve eksiklerimiz bayağı çok özellikle hücum anlamında.

rixos cup'ın ilk günü dediğim şeyi tekrar edeyim. macvan mutlaka dış şut sokmalı yoksa işimiz var.



anadolu efes:





+ oktay mahmuti'nin temel oyun karakterinden farklı bi şekilde oynayan anadolu efes izledik. tabi biraz da kadroda bazı oyuncuların olmayışı buna sebepti. dusko savanovic, kerem gönlüm ve semih erden'in olmayışı hücumda farklı şekilde skor üretme opsiyonlarına itti anadolu efes'i. mahmuti'den alışkın olduğumuz p&r hücumlarını göremedik. bu noktada pozitif olarak algılanabilecek nokta şu: bu sene anadolu efes kadrosunun tam olarak mahmuti'nin anlayışına uygun olmadığını biliyoruz. ancak başarı için mahmuti de biraz değişmek zorunda ve farklı opsiyonları olumlu bi şekilde kullanması gerek. bu hazırlık turnuvasında yukarıda saydığım kilit isimlerin olmaması fırsat yarattı, bi deneyim oldu.

+ sasha vujacic özellikle galatasaray maçı olmak üzere iyi bi turnuva geçirdi. geçen sezonun en çok eleştirilen isimlerinden biriydi. düzen içinde kalmayı başardı. mahmuti imkanı olsa vujacic yerine 3 numarada başka bi oyuncu tercih eder ama dediğim gibi kadroyla oynama lüksü yok. haliyle maksimum verimi alması lazım vujacic'ten. 

+ kerem tunçeri-jordan farmar-jamon gordon guard rotasyonu üst düzey. geçtiğimiz sezon tunçeri'nin üzerine çok büyük yük biniyordu. jordan farmar delici ve frene basmayan ( kontrol dışına da çıkmayan) oyunuyla fark yaratıp, dış atışlarda da başarı sağladı. bu sezon efes'in en parlak yeri olacak bu rotasyon.

+ geçtiğimiz sezon kendine güvenini neredeyse tamamen kaybedip amatör basketbolcu gibi oynayan stanko barac toparlanmış gözüktü. amiyane tabirle biraz kalas bi arkadaşımız olsa da caja laboral günlerinde takımın önemli parçalarından biriydi barac. en azından geçtiğimiz sezonki kadar kötü olmayacağının sinyalini verdi. 


anadolu efes ve mahmuti'nin aklındaki en büyük soru sistemi sonuna kadar korumak mı yoksa yıldız oyunculara biraz iltimas tanımak mı?


açıdan yaklaşmak lazım bu soruya.

- eğer efes katı bir sistem takımı olacaksa sasha vujacic ve baraç'ı bugün göndersinler. farmar'ı da heba etmesinler. heba etmesinler derken farmar gibi her şeyi yapabilecek bir oyuncu elinizdeyken ona biraz esneklik tanıyıp ondan faydalanmanız lazım. illa top dolaşacak herkesin eline değecek derseniz farmar'ın yaptığı işi yapabilecek başka oyuncular da bulabilirdiniz piyasada çok daha ucuza. onu sadece kritik anlarda çık sorumluluk al diyerek almadınız herhalde.

- farmar özel bir oyuncu. ona frene bas, seti oynat derseniz maç başına en az 4-5 fastbreakten olursunuz. ona topu illa dolaştır setten taviz verme derseniz onun boşluğu bulup potaya gitme özelliğinden faydalanamazsınız. unutmayalım ki farmar bir jj değil. jordan farmar klasik nba kaçkını da değil. onu iyi değerlendirmek lazım.

- ayrıca sasha vujacic ve stanko baraç meselesi de var. bu oyuncuları el mecbur takımda tuttuğunuza göre bunlardan faydalanmak da lazım. faydalanmak derken sistem takımı kurarken hele mahmuti istikrarsız, savunmada yetersiz, basketbol zekası düşük oyuncuyla çalışmak istemez bunu anlarım ama bu seneyi aklındaki sisteme geçiş senesi olarak görüp baraç ve vujacic gibi hücumda özel yetenekleri olan oyunculardan mesela baraç'ın orta mesafesi ve yakın atışlarından, sasha'nın şut yüzdesinden faydalanacağını düşünüyorum. yok onlara burada istenmediğini hissettirir ve onları dışlarsa efes'in sene boyunca en büyük karın ağrısı bu ikili olacaktır.

- efes adına hem kağıt üstünde hem de sahada göze çarpan en büyük sorun 3 numara. ellerinde saf sf diyebileceğimiz tek oyuncu birkan batuk. onun back-up'ında sasha-jamon-sinan kullanılabilir gibi duruyor ama hiçbiri euroleague'de 33 maç oynayacak bir takımın 3 numarası olamaz. savunmada ciddi size ve güç problemi yaşarlar. bu açıdan oraya mutlaka en azından el için bir transfer gelmeli. yoksa bir ayak hep aksak kalacaktır.

- semih'in rolü. semih bu takımın farmar'la beraber en önemli ismi. onun performansına çok bel bağlayacaklardır. baraç ve ermal'in max 15dk oynayacağını düşünerek mutlaka ve mutlaka 20-25dk saha içinde sorun çıkarmadan kalmalı.



beşiktaş






+ 2011-2012 sezonun 3 kupalı takımı beşiktaş malum bu sezon yüzde yüze yakın bir değişim yaşadı. bu değişim tabi ki soru işaretlerini de beraberin de getiriyordu. beklediğimden çok daha derli toplu bi beşiktaş izledik rixos cup'ta. göze de sempatik gelen bi yapıda olduğunu da söylemek lazım. erman kunter eldeki bütçeyle iyi bir takım kurdu. henüz milli takımdan dönen serhat çetin ve yeni transferler markota ve dasic kadroda yoktu. ne verirler bilinmez tabi. biraz soru işaretleri olsa da izleyip görmek lazım arkadaşları.

+ patrick christopher doğru bir transfer olduğu gösterdi. yeni takımına çabuk uyum sağladı. bunda türkiye'ye yabancı olmaması (2010-2011 sezonunda antalya'daydı) ve geçtiğimiz sezon cholet'de erman kunter'in öğrencisi olması. koç tanıdığı bildiği potansiylelli bir ismi beşiktaş'a getirerek çok doğru bi iş yapmış tekrar gördük.

+ cevher özer'in performansı son derece etkileyiciydi. patrick christopher ile birlikte beşiktaş'ın en iyisiydi. 


beşiktaş göze hoş gelen bir oyun oynadı rixos cup'da fakat yine de efes-ülker ve galatasaray'ın gerisinde görülüyor bunun sebepleri neler?

beşiktaş dar bir kadroyla mücadele etti rixos'da. tutku-patrick ve cevher'in performansları onlar adına çok memnun edici. takıma serhat, dasiç ve markota hala katılmadılar onların katılımı da onlara güç katacaktır.

fakat göze hoş gelen set hücumunda hareketli oynamaya çalışan beşiktaş'ta ciddi problem yaratacak hususlar var.

- 5 numarada nicel olarak eksikler. vidmar'ın türk olamaması halinde oraya bir takviye gelmeyecek ve vidmar'ı markota ve hersek yedekleyecek. markota şutu olan bir uzundur muhtemelen coach onu hareketli hücumlarda 5 kullanmak istiyor ama tutmayabilir.

- burada yine mobil uzun kavramı biraz havada kalıyor. vidmar ve markota bu tanıma pek uymuyor. tutku onları yine besler ama oraya daha net bir mobil uzun gelebilirdi.

- jerrels'ın rolü de sıkıntılı gibi. ben takımın lideri olacaktır diyordum ama jerrels takıma en yabancı oyuncu şuan. onun hakkında twitter'da beşiktaş'lı bir arkadaş hürol yöney onun için çok doğru bir analiz yaptı bugün. "jerrells'da en büyük sorun ilk karar verdiği harekete savunma izin vermezse diğer seçeneklerde çok ağır düşünüp takımın temposunu boğması. bu da tercihlerde istikrarsızlığa ve takım için için iki ucu keskin bıçak olmasına neden oluyor." jerrels hakkında muazzam analiz.

- beşiktaş'ta yine dasiç sonrası cevher'in konumu da ilginç olacak. ellerinde 4 tane pf orjinli oyuncu var. dasiç, cevher, barış ve markota. burada takım inşasında bir sorun var gibi. her ne kadar erman kunter elinde birçok pozisyonda oynayabilecek oyuncular arasa da elde tek pivot 4 uzun forvet var.

- beşiktaş iyi basketbol oynamayı vadediyor. takımın krize düşme ihtimalini minimize etmeyi amaçlıyorlar. burada geçen yılın galatasaray'ını örnek alalım. bir arada oynayan ve istikrarlı bir takım görüntüsü vermişti galatasaray fakat shipp'in sakatlığı ve rehavetle gelen düşüş playoff serisinde takımı patlatmıştı. mahmuti ataman'a karşı bir türlü üstünlük sağlayamıyordu. bunun da en büyük sebeplerinden biri basının da çok kaşıdığı şekilde takımı tek başına geri döndürecek yıldız-winner oyuncu eksikliği. bu beşiktaş'ta da böyle bir sorun ortaya çıkabilir. jerrels bu isim olmayabilir ama dasiç yetenek olarak bu isim fakat onun sezon için kontrolü de hayli zor olabilir. en olmadı bu işi patrick christopher'ın patlayıcılığıyla aşmaya çalışırlar.


banvit:





+ yeni transfer stimac'la başlamak lazım. turnuvayı şampiyon kapatan banvit'in en etkili ismiydi. başlarda biraz adaptasyon problemi yaşasa da atlatmasını bildi. hem sayı hem de ribaund katkısıyla oldukça dominant bi görüntü sergiledi. 

+ son 1-2 yılın en çok üzerine yüklenilen genç oyuncu izzet türkyılmaz olumlu bi turnuva geçirdi. izzet'e olan antipatinin kaynağı zamanında haketmeden milli takıma seçilmesi. bu durumun izzet'in de üzerinde baskı yarattığı kanaatindeyim. ancak rixos cup'ta iyi izlenim verdi genç izo. tabi hala çok yolu var.

+ serkan erdoğan kral adam :(



banvit ilginç bir takım. bunu rixos cup'ta da gördük. maçın hiçbir anında oyuna hükmetmemelerine rağmen bir şekilde maç sonunda oyuna ortak olup kazanabiliyorlar. bu karakter onlar için umut verici.

banvit için söylenecek güzel sözlerin yanı sıra çok cesur olduklarını da belirtmek lazım.

- kalin lucas'ı 2 maçta pek göremediğimizden oyun kurmada ciddi sıkıntı yaşadılar. sammy mejia oraya geçti ama bizim jamont'ta yaşadığımız sıkıntının 3 mislini yaşadılar. kalin onların oyunu için olmazsa olmaz. onun olmadığı anları şafak'la nasıl geçirecekler benim açımdan büyük sorun.

- sammy mejia hazır değil. genel de 1 oynadığı için de olabilir tabii ki ama bildiğimiz mejia performansının çok çok uzağındaydı. şut sokamadı pek atletizmiyle fark yaratamadı. onun kötü günü olmamalı banvit için. en azından standart bir performans ortaya koymalı.

- stimac'ın yedeklenme sorunu. kağıt üzerinde 10-15dk oynamaları için dusan-kenan ve izzet görünüyor orada ama dusan olmayacak sanki orada. kenan bajramovic'de kevgire döner rakip pivotlar karşısında. izzet 5 oynar ama çok idareten. orası sıkıntı.

- tempo meselesi. banvit tempoyla sürekli oynayan bir takım. zaten maçın sürekli içinde kalmaları, rakibi uyutup maç sonunda maçın içinde olabilmeleri bu sayede. burada temposuyla oynayabilecekleri takımlara diş geçirebilirler ama ama mesela galatasaray'a bunu yapamadılar. tempoyu hep galatasaray elinde tuttu. bunda kalin'in yokluğu da etkindi tabii.