14 Ekim 2012 Pazar

jamont gordon meselesi

jamont gordon'ın takıma adaptasyon problemi malum. bu mevzu hakkında arkadaşamız semih tuna yı blogumuzda konuk ettik. kendisine teşekkür ediyor ve sunumu kısa tutup yazıyı sizlerle paylaşıyorum.

***

87 doğumlu, cska’dan gelen amerikalı kısamız jamont gordon şu ana kadar bekleneni veremedi geyiğine girmeyeceğim, ortaya gelen sıkıntılı süreci zaten basketbolun ucundan kıyısından izleyen herkes biliyor. ortada 2 ayaklı bir durum var. ergin hoca’nın beklentileri ve kendisinden alabileceklerimiz…

madde 1: ergin hoca’nın bekledikleri; ergin hoca ile yaptığım görüşmede hoca gordon hakkında şöyle sözler sarfetmişti:

jamont gordon son 2 sezon cska moskova’nın kadrosunda yaklaşık 17-18 dakika oynayan, ancak benchten gelen oyuncu rolündeydi. ordan önce de cibona zagreb ile euroleague’in en değerli oyuncularından birisiydi, 20’den fazla sayı ortalaması tutturmuştu. şimdi onun yeniden farklı bir takım lider pozisyonuna geçmesi için bir süreye ihtiyacı var. henüz onu tamamlayamadı. henüz sistemi tam olarak algılayamadı. bir de sakatlıklar girdi işin içerisine. pek verimli bir sezon öncesi geçiremedi.”

oyun yapısına uyuyor mu soruma ise hoca;

"şimdi bizim elimizde engin ve ender var. ikisi de point-guard oynatacağımız oyuncular. onun için biz diğer gardı biraz daha skorer, 1-2 oynatabileceğimiz combo guard olarak tercih ettik. bu da bir tercih meselesiydi. takımı daha çok oynatan bir gardı da tercih edebilirdik. ender ve engin’e çok güvendiğimiz için böyle bir oyuncuyu tercih ettik. zaman içinde belli olacak, aceleci olmamak lazım. sonuçta gordon’un da yetenekleri belli, geçen sezon takımı euroleague şampiyonu olamadı ama ligin en büyük takım takımından geliyor. ama sezon başı hazırlık maçlarında tam bir point guard görüntüsü vermedi."

şimdi hocanın kafasında da soru işaretleri dolu olduğunu şu 2 satırdaki konuşmalardan anlayabiliriz:
-biz onu kombo olarak düşündük.
-ama sezon başı hazırlık maçlarında tam bir point-guard görüntüsü vermedi.

madde 2: ondan alabileceklerimiz

jamont gordon cska’da geçirdiği zamandan beri 2 numara olarak oynuyor. cibona’da oynadığı oyun da ‘skor yapan oyuncu kurucu’ rolüydü. ergin hoca şu an yeni bir takım olduğumuz için daha çok yarı saha hücumlarına öncelik veriyoruz demişti. hoca ona hala inanıyor, sisteme adapte etmek için uğraşacak ama şu oyun gordon’a uygun değil. hazırlık maçları, tk ve antalya maçında gördüğümüz üzere gordon 1 numara olarak süre aldığında set temposunu düşüren, birebirden sonra boş adamı iyi bulsa da oyunu okuma konusunda vasat bir guard.

işin psikolojik yönünde ise; jamont gordon şu yıldızlarla donatılmış kadroda aksayan dişlinin o olduğunu biliyor ve yararlı olacağı 2 numaraya geçtiğinde bile henüz istediği oyunu oynayamıyor. verdiği pasları isteyerek değil, sanki zorunluluk olarak atıyor. ergin hoca bunun bir strateji olduğunu, ender ve engin’e güvenerek yola çıktıklarını söylüyor. ancak bu ne kadar doğru bir strateji ?

engin atsür sezona belki de şu ana kadar oynadığı takımların hepsinden hazır girdi, ama ne kadar sağlıklı kalabilecek? ender arslan’ın dizginlenmiş olduğunu görüyoruz ama kariyeri boyunca lakabı ‘istikrarsızlık’ olan adamın sezon içi dalgalanma yaşamayacağını nasıl garanti edebiliyoruz? şu anda büyük bir kumar oynanıyor. arroyo dedikodularının içi boş değil ve bence zaman kaybetmeden onu takıma kazandırmak gerek. çünkü gordon sorunsalı, tarihin en ‘pahalı’ kadrosu kurulmuşken büyük bir problem teşkil ediyor.

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder