19 Nisan 2013 Cuma

spurs lakers serisi - karne

82 maçlık uzun ve yorucu normal sezon sona erdi. büyük hayal kırıklıklarıyla sezonu geçiren, playoff potasına zar zor giren, tam girdik derken kobe'nin sakatlığıyla sarsılan los angeles lakers ilk turda san antonio spurs'ün rakibi oldu. bu eşleşmeyle ilgili vakit dar olsa da bi kaç şey karalamakta fayda var diyerek yazıya başladık. kolay gele.

san antonio spurs batı konferansını 2. sırada kapatırken kapanışı biraz kötü yaptı. son 10 maçta 7 mağlubiyet geldi. tabi bu mağlubiyetlerin sebepleri ginobili'nin yokluğu, tony parker'ın sakatlığının etkisini üzerinden atamaması, duncan'ın dinlendirildiği maçlara denk geliyor. bunlar varsa normal karşılanabilir diye düşünülebilir lakin nisan ayındaki ritm kaybı biraz fazla nahoş. makina düzeninde işleyen spurs'ü playoff'ta tekrar göreceğiz umarım ancak lakers serisinin ilk maçını hatta ilk 2 maçını kazanmak şart. yoksa biraz kafalar karışabilir, özgüven kaybı oluşabilir. istemeyiz böyle bi şey.

ilk turda houston eşleşmesini tercih ederdim spurs için. houston pota altına rahatça üstünlük kurulabilirdi, duncan daha az yıpranırdı. şimdi gasol-howard ikilisine karşı işler biraz daha zor. pau gasol uykuda geçirdiği sezonun son bölümünde toparladı. 2 senedir uykuda olsa da ne kadar elit bir uzun olduğunu biliyoruz. dwight howard ile beraber tehlike spurs için. spurs lakers'ın birazdan bahsedeceğim (çoğu kişinin de zaten artık ezbere bildiği) zaaflarını değerlendirip turu geçecektir ancak kobe'siz de olsa lakers'ı tercih etmezdim playoff ilk turunda. tiago splitter demedik hiç. önemli bir sınav olacak bu seri onun için. yazının sonunda formatı bozup, spurs-lakers eşleşmesini yazdıktan sonra, oyuncular sezonu nasıl geçirmiş teker teker değerlendirme niyetim var.

lakers'ın kısa rotasyonundaki sıkıntılar malum. kobe gelecek sezonn ortasına kadar yok. nash sezon sozunu sakat geçirdi. playoff ilk maçına yetişmesi mümkünmüş galiba. steve blake-darius morris-jodie meeks-metta world peace-earl clark. antawn jamison bolca 3 numara oynamak zorunda kaldı sezon içinde.. nash dönmezse steve blake pg pozisyonunda 35-43 dk oynayacak ve onu zannediyorum bu sezon çok az süre alan darius morris veya jodie meeks yedekleyecek. metta world peace lakers bi şeyler yapacaksa kilit adam. özellikle köşe ve çaprazdan üçlük performansının düzeyi lakers'ın spurs'e direnme niyeti varsa önemli. dengesiz, orospu çocuğu bir arkadaşımız :( . nasreddin hoca da sevmez kendisini. steve nash tony parker'ın savunmasında bolca sıkıntı yaşayacaktır. hele bir de tam hazır olmazsa.

hack a dwight; suyunu çıkarmadan, hakkaten katkı alacak şekilde uygulamak lazım. popovich sever bu hack işini. oyunun zevkini bozan pis bi şeydir düşüncesi genel kanaat ama pek katılmıyorum. sadece shaq'a yapıldığında üzülürdüm eskiden. shaq dışında herkese yapılabilir :(

transition savunması ligin en kötü takımı los angeles lakers. san antonio spurs tempoyu yükselten, hızlı gelip erken atış bulmayı seven bir ekip.  tempoyu artırıp lakers'ı abondone etmek mümkün. lakers'ın ikili oyun savunması da evlere şenlik ki san antonio spurs'ün en iyi yaptığı şeylerden biri ikili oyunlar. ribaundlara max düzeyde konsantre olması lazım spurs'ün. eşleşmede spurs'ün en zayıf yanı bu olabilir.

tony parker son sakatlığını dışarda tutarsak harika bi sezon geçirdi. lakers serisinde en azından yüzde 75'i ile oynamasını bekliyoruz. manu ginobili ağabeyimiz nisan ayını sakat geçirmişti ancak normal sezonun son maçı olan minnesota maçında parkelere döndü. belki lakers serisinin başında tam hazır olmayacak ama dönmesi güzel.

tracy mcgrady hamlesine ayrı bir postta güzelleme yapmak lazım esasen, onu trouble'a devredip işin saha içi boyutu hakkında bi kaç şey söyleyeyim. stephen jackson daha güvenilir bir opsiyondu belki. geçtiğimiz sezon okc serisinde ayakta kalmış ve takdir toplamıştı. kendisiyle ilgili güzel anılarımız oldu. ancak bu sezon bolca kişisel hayatında problem yaşadı s jax. gregg pop 3 numara rotasyonunda kawhi leonard'ın yaptığı çıkışa güvendi, 38 üstü dakikaları rahat kaldıracağını gördü ve ginobili'nin sakatlık-formsuzluk durumlarında kritik anlarda tracy mc grady'nin oyun kurucu özelliklerinden faydalanabileceğini düşündüğü için bu riski almış olsa gerek. gelişi bendeki heyecanı direk 2'ye katladı. t mac arkadaş. t mac. hoşgeldin tekrar.



tahiminimizi yapalım; san antonio'nun seriyi 4-1 veya 4-2 kazanacağını düşünüyorum. gerçi hata ettik, bu işin raconunda tek bi şey söylemek var, tedbirli davranalım son kararım 4-2 olsun.

***

şimdi şanlı spurs'ün elemanları nasıl sezon geçirmiş kabaca irdeleyelim, notlarını verelim.



tim duncan: 10

ağabeyimize yine bol bol sevgi, saygı, hürmet ne kadar güzel özellik varsa iletelim. son 5 yılındaki en iyi performansını izletti 36 yaşına rağmen. hücumda yaptıkları bi kenara, savunmada inanılmaz aktif bir performans sergiledi. nice genç-koç yiğidi yere serdi. ödül için bi çok isim geçiyor (marc gasol-noah-tony allen-ibaka vs) ancak bu sezon bu ödülü tim duncan hepsinden fazla haketti. muhtemelen akil adamlar tim'e layık görmeyecek. belki orhan gencebay teslim eder duncan'ın hakkını. en son espn yazarları tercihlerini yapmış ve marc stein dışında duncan'a oy veren çıkmamış. ayıp.


tony parker: 9,5

fransız kardeşimiz nefis bi sezon geçirdi. 12 yıllık nba kariyerinde 2008-2009 sezonundan sonra en yüksek sayı ortalamasını yakaladı (20.3). 2011-2012 sezonundaki kariyer asist ortalamasını 0.1 eksikle devam ettirdi (7.6). saha içi isabet yüzdesi de 2005-2006 sezonundan sonraki en iyi oran %52. malum spurs'ün oyun sistemi parker üzerine kurulu ve parker ne kadar iyiyse sistem o kadar iyi işliyor. hücum performansını yanı sıra oyunun zayıf yanı olan savunma konusunda zaman zaman iyi performanslarını izledik parker'ın.

manu ginobili: 7,5

ginobili'nin sakatlık geçmişi malum. nisan ayına kadar iyi idare etti, ancak talihsiz bir sakatlık yeni kendisini buldu ve 3 hafta parkelerden uzak kaldı. sezon içinde bolca iyi performansını izledik ginobili'nin. ancak mart ayını pek iyi geçirmemişti oyun olarak. şut ritmini bulmada sıkıntı yaşadı, yaptığı top kayıpları sıkıntı oldu takım için. zaten oyunun en zayıf yönü şu top kayıpları. san antonio spurs ginobili'nin yokluğunu normal sezonda telafi edebilecek bi takım ancak iş playoff'a geldi mi ginobili her zaman duncan ve parker'dan sonra bu takımın temel direği. hatta el yakan anlarda parker'dan da kıymetli. sezonun son maçında 12 dk parkede kaldı. lakers serisinin 3. 4. maçına doğru yüzde 60'ını bulsun. ve sağlıklı bi şekilde şampiyonluk yolunda performansını artırarak devam etsin.

kawhi leonard: 8.5

kuvay kardeşimin sezon başı hücumunu geliştirmesi gerektiğinden bolca bahsettik. öğrenmeye açık yapısı ile de bunu yapabileceğine inanıyorduk. nba'e adım atmadan evvel en zayıf noktası olarak gösterilen şutunu çaylak sezonunda nası geliştirdiği malumdu. televizyonunu yeni açanlar için temel özelliklerinden bi bahsedelim; müthiş savıunmacı. ribaundcu. uzun kollarıyla top çalma mahareti yüksektir ki clutch anlarda top çalma yüzdesi de üst seviyede. atlet. köşeden üçlükleri can yakar. müthiş bir takım oyuncusu. ancak bunların üzerine eklemesi lazım diyorduk ki geç de olsa sezon sonuna doğru beklentilerimizi karşıladı. ball handling'i güven verdi. kendi şutunu yarattığını gördük zaman zaman. set hücumunda tepeden içeri penetreleri ile kendi bitirdiği veya uzunu beslediği pozisyonlar oldu. bunlar güzel şeyler. ileriki yıllarda all around, elit bir oyuncu olabileceğinin sinyallerini verdi bu mimiksiz arkadaş. geçtiğimiz sezon batı finalinde danny green pısmış ve tony parker ve ginobili'nin üzerine çok yük binmişti. o dakikalarda onlar kadar olmasa da sorumluluk alabilecek  1 kişi daha eklendi böylece rotasyona. tabi bir de t mac geldi tabi.

danny green: 7.5

önemli rol oyuncularından biri danny green malum. sezonun bir bölümünde ray allen vari bir 3 sayılık performansı sergiledi. kendi standardında sınıfı geçen bir sezon geçirdiğini söyleyebiliriz. kuvay lenırdı yazarken de bahsettik az evvel, geçtiğimiz sezon okc serisinde afallamış ilk 5'teki yerini kaybetmişti. bu noktalarda çok güvenemiyoruz ama 1 sene daha tecrübelenmiş olması nedeniyle daha karakterli bi performans beklemek hakkımız danny green'den.

tiago splitter: 8.5

kızarak başlayalım tekrar. tiago'yu avrupa'da oynadığı dönemden yakından tanıyorduk ve nba'de iş yapabileceğini, potansiyelini biliyorduk. lakin ilk 2 sezonunu boşa harcadı tiago. san antonio spurs gibi nba'e adapte olması en kolay takımda hem de. 2011-2012 sezonunda bunun sinyallerini vermişti ama yeterli seviyede değildi. neyse ki bu sezon gerçek splitter'ı gösterdi bize. beklenen çıkışı nihayet yaptı. matt bonner'da kurtulup splitter-duncan big man'leri ile oynamanın avantajını takım savunmasında gördük. playoff'ta da üst düzey performans gösterirse seneye 8-10 milyon dolar civarı kontratı kapar tiago. şampiyonluk yolunda performansı en kritik parçalardan biri şüphesiz.

nando de colo: 5 | gary neal: 7 | patty mills: 4 | cory joseph: 5.5 |

çaylak sezonunu geçiren de colo'dan daha iyi bi performans bekliyordum açıkçası. sezon boyunca back-up pg pozisyonuna kimin oynayacağı hep sıkıntı oldu. de colo'yu da bu pozisyonda denedi gregg popovich ama istediği verimi tam alamadı. patty mills hele yakaladığı fırsatları hiç değerlendiremedi. "aborijim doğuştan korkum olmaz koğuştan" görselleriyle kendisini gazladığımıza pişman etti. gary neal'a saygılarımızı iletelim. fiziksel dezavantajı bol belki ama skorer oyunu ile yük aldı zaman zaman. bu 4 isim içinde en güvenilir olanı kendisi. koç gregg pop patty-de colo istediğini vermeyince, gary neal'ı sg rotasyonunda daha fazla kullanınca back-up pg pozisyonu için austin toros'tan cory joseph'i çağırdı a takıma. görebildiğimiz kadarıyla diğerlerinden artısı savunması. lakers serisinde rakipte delici bir pg olmadığı için şans bulacağını pek sanmam ama sonraki turda olası denver eşleşmesinde ty lawson'ın savunmasında denenebilir.

matt bonner: 10 | aron baynes: undefined | dejuan blair: 2 | boris diaw: 6 | 

matt bonner'ın normal sezonda çok şükür bu sene süreleri iyice azaldı, rotasyon dışına kaydı. bu sebepten kendisine 10 verdim. az süre alması büyük katkı getiriyor takıma. sezon ortasında avrupa'dan gelen aron baynes'e süre vermedi pek gregg pop. dejuan blair yavaş yavaş bir nefret objesi haline gelmeye başladı bende. seneye kurtulmak ümidiyle. boris diaw rotasyonda önemli bir isimdi ancak tam playoff öncesi sakatlanması moral bozdu. onun dakikaları dejuan blair veya bonner'a eklenecek. ne kadar az zararla atlatabilirsek o kadar iyi.

biraz aceleye gelen bir yazı oldu. maddi, manevi hata varsa affola. daha çok yazıp çizeriz seriyi. şimdilik böyle bir post atmış olayım. bu arada sahi bu yazıları okuyor musunuz lan? bence çok gereksiz okumamak daha iyi. ehhehe.




5 yorum:

  1. abi gece gece okuduk, eline sağlık. sorum var sana. sence aaron baynes'e çok az süre verilmesinin sebebi ne? blair'dan çok daha fazla katkı vereceğine neredeyse eminim ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eyv. abi bence de kesinlikle daha fazla süre almsı lazımdı blair'dan. pop'un vardır heralde baynes'te eksik gördüğü bi şey. bu mantığı yürütebiliyorum sadece.

      Sil
  2. Konu Spurs olurda okumazmıyız.spurs'ün sezon içerisinde süre dağılımını en iyi yapan takım oldugunu biliyoruz ama playofflarda iş değişir bence olumlu etkilicek bu durum spursü 'the real bıg three'yi' sahada 3 5 dk daha görmeyi kim istemez

    YanıtlaSil
  3. deko tek katılmadığım nokta:

    "hack a dwight; suyunu çıkarmadan, hakkaten katkı alacak şekilde uygulamak lazım."

    ya net suyunu çıkarmak lazım, nasıl sözler bunlar :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. asgh başkan suyu çıkınca oyunda tempo çok düşer, temponun düşmesi işimize gelmez. bi de dwight oyuna konsantre değilken uyandırırız elemanı filan. orta karar ayarı tuttursun pop. ama sen dedikten sonra skmşim dwightı ya çıksın tabi suyu da dedim ))))

      Sil