10 Nisan 2013 Çarşamba

real madrid - maccabi tel aviv

stajyer coach da dense, birçok eşleşmede tahtada kaybedecek kadar yetersiz de olsa xavi pasqual'in bir konuda hakkını teslim etmek lazım. o da savunma. yıllardır topa çok fazla baskı yapmadan, daha çok rakibi karşılamaya yönelik uzun ve size'lı bir 5 tercih eden, eksik yakalanmadan, rakibe kolay sayı ve tempoyu artırma imkanı vermeden boyalı alanı iyi savunarak avrupanın son yıllardaki en yüksek galibiyet yüzdesine sahip takımı oldular.

bu savunmayı bu sene bazı sebeplerle esnetmek zorunda kalsalar da ya da öyle tercih etseler de onların geçtiğimiz yıllardaki savunma prensipleri bu sene real madrid ve cska için iyi bir rol model oldu. real madrid tempo basketbolunda, cska ise yarı saha oyunlarında uzun kalmanın birçok faydasından nemalandı. tabii buna ellerinde yüksek basketbol iq'suna sahip yıldızlar ve topu yere vurma sıkıntısı olmayan 2 metreden uzun forvetlerinin yardımlarıyla.

real madrid - maccabi serisinden bahsedecekken olaya barça'dan girdik ama bunları fritz yazmıyorsa bizim yazmamız lazımdı.

real madrid euroleague'de bu sezon tempo basketbolunu her takıma ayrı ayrı hazırlanarak uygulayan ve atmaktan çekinmeyen, koşmaktan bıkmayan bir takım. sergio rodriquez ve sergio llull'un topun üstündeki hakimiyeti ve birbirlerini tamamlayan, kendilerine özgü oynatma becerileri sayesinde istedikleri tempoyu kabul ettirdiklerinde kusursuza yakın bir hücum takımı oluyorlar. 2-3 rotasyonları ise "uzmanlık" alanlarında avrupanın en iyilerine emanet. jaycee carroll gibi hazırlanmış şutlardaki yüzdesi box-out yapmayı düşündürmeyecek kadar katil ruhlu bir şutöre, hem atletik özellikleri hem muazzam oyun bilgisiyle avrupanın en komple kısa forveti rudy fernandez ve üstüne 1e1'den alçak posttan sayı çıkartan, stop jump shotlarıyla uğultu kesen kelly mccarty görünümlü tremmel darden'la hem çok fazla silahı olan ve iyi savunmanın durdurmaya yetmeyeceği oyunculara sahipler. tabi darden euroleague'de oynayamıyor şu an.

uzun rotasyonu ise real madrid'in en büyük handikaplarını belirleyen bölge. takım kurgusuna uygun şekilde 4 ve 5 numarada oynayacak oyuncuların mobilite özelliğine sahip, atletik uzunlar olmasına özen gösteren laso burada oyuncu çeşidini artırmak adına ve klasik 5 numaraları tutmak adına mirza'yı tutması belki de en büyük hataları oldu. "begiç boyunun adamı değil" posu zaten posttan ibaret. hem zayıf hem yetersiz kalıyor. üstüne takımın genel oyun karakteristiğine uymadığı için onu kullanmak için yaptıkları hamleler çoğu zaman onların aleyhine oluyor.

yine sadece begiç özelinde değil marcus da reyes de çoğu zaman boyalı alanda tek başlarına pivot savundukları zaman sıkıntı yaşıyorlar. bunu aşmak adına da real parkede daha uzun ve rakibe daha dar penetre etmeye pek elverişli olmayan, yardım savunmalarının zamanlamasını çok iyi ayarlayabilecekleri bir yerleşimle savunmaya oturuyorlar. bunu yapmalarındaki ana amaç hem defolarını kapatmak hem de ribaundlarda üstünlüğü kurmak. bilmek gerekir ki real madrid'in en büyük alamet-i farikası ribaundu alıp ilk pası temiz bir şekilde topa hükmedecek oyunculara ( rodriquez, llull, rudy ) teslim etmek. burada bir-iki parantez açmak lazım 1.'si real madrid bu "temiz ribaund" işinin avrupada en iyisi durumunda. rakiplere verilen hücum ribaundu sayısında açık ara euroleague'in en iyisi durumundalar ( 7 ) mesela sadece bu istatistikte  maccabi'yle onları karşılaştırdığımızda real'in maccabi'ye oranla maç başı rakiplerine 2.5 daha az hücum ribaundu verdiğini görüyoruz. üstüne diğer tarafa baktığımız da ise real madrid'i hücum ribaundu istatistiğinde de euroleague'in en iyisi olduğu gerçeğiyle karşılaşıyoruz. ( 10.3 )

yani real madrid'in bu bireysel hücum gücüne, transition hücum setlerine, yüksek tempolarına ek ikinci şans toplarını da toplayarak şansını artırıyor.

maccabi cephesi ise euroleague top16 gruplarına kötü bir başlangıç yaptıktan sonra dil altını ( fenerbahçe ülker ) alıp yaşama tutundu. david blatt'in tipik akıcı hücum takımı hüviyetine geç de olsa erişmiş olsalar da halen özellikle maç içi istikrar konusunda bazı sorunlar yaşıyorlar. ricky hickman ve yogev ohayon guard rotasyonuyla kalbur üstü bir görüntüye sahipler. 2-3 rotasyonunda ise güvenilir el ve formda oyuncular david logan ve devin smith var. bu 4'lü hem şut performansı hemde hücum zenginliği olarak birbirlerini tamamlayan rakiplerine hız, güç, yaratıcılık gibi özellikleriyle üstünlük sağlayan ve işleyen sistemin ana parçaları olarak göze batıyorlar. ( göze batmaktan daha fazlası tabii ki ) sistemin diğer çarkı ise shawn james. bu sezonun mip ödülünün en büyük adaylarından biri. harika bir fiziği, çok iyi pr bitiriciliğe sahip.

maccabi de real gibi hızlı oynamaya çalışan bir takım. fakat bunu yaparken ana rotasyonunun darlığı ( elit oyuncu sayısı eksikliği ) onları bu seviyede zorlayacaktır. maccabi bu yüzden sezon içinde yapabildiği gibi özellikle kısa rotasyonunda roth, landesberg ve pnini'den rollerine özel bir verim alabilmeli ve eliyahu'yu seride %100'üyle kullanabilmeli.

maccabi'nin bu seviyede yaşayacağı problemlerden rakiplerine yaşatacakları problemlere dönelim. real madrid nasıl yenilir sorusunun cevabı pao ve valencia örnekleriyle mevcut. ya onların en büyük problemleri olan 5 numara savunmasının üstüne gidip olabildiğince tempoyu düşüreceksiniz pao gibi, ya da valencia'nın yaptığı gibi hücumda sürekli olarak perdeleri kullanıp real 4 - 5 numaralarının yerleriyle oynayacak ve en doğru şutu özenle seçeceksiniz. böylelikle real'in savunma ribaundunu kolay almasını engelleyip eğer alırlarsa da  aldıktan sonra sizi eksik yakalama şansına son vereceksiniz. peki maccabi böyle bir takım mı? ilk takıma pek uymuyorlar hatta hiç uymuyorlar. üstüne tempoyu düşürdüklerinde değil yükselttiklerinde etkili olan bir takım maccabi. euroleague'in anadolu efes'le beraber en çok top çalan takımı konumundalar. bu top çalmaları efes'in yaptığı gibi bekleyerek değil bilakis basıp giderek değerlendiren bir takım.

peki ikinci ihtimal? işte burası maccabi'ye uyuyor. özellikle shawn james gibi heyecanlı ve istekli bir uzunla ricky hickman - ohayon ikilisinin sürekli oynayacakları ikili oyunlarının sonunda devin smith ve david logan'ın güvenilir dış şutlarına güvenebilirler. ama sadece s.james yetmez. burada hem back-up pivot darko planinic hem de medley'e iş düşüyor.

sona gelmişken lotomuzu da oynayalım. serinin beklenen kadar kolay geçmeyeceğini düşünüyorum. maccabi'nin madrid'de maç çalabilmesi zor ama ben maccabi'nin seriyi son maça kadar taşıyabileceğini düşünüyorum. her ne kadar euroleague şampiyonluğunda hala en büyük adayım real olsa da.


not: dün deko sağolsun abi darden euroleague'de oynayamıyor diye mesaj attı. yazıyı yazarken hiç aklıma gelmemişti benim hatam olmuş. bu hatadan dolayı siz değerli kıllı heriflerden özür dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder