4 Kasım 2012 Pazar

deneye deneye; deney


ergin ataman rotasyonunu iyi kullanabilmek adına her türlü deneye başvuracağını sezon başında belli etmişti. bu bağlamda deneyler hız kesmeden devam ediyor. göksenin'in sakatlığı ve 4 numarada gelecekte yaşanabilecek sıkıntıları şimdiden köreltmek amacıyla olin edirne maçında da bu deneyden bir demet izledik.

göksenin'in sakatlığı öncesinde affedilen jaka lakovic'i bugün domercant yerine rotasyonda kullanan ataman geçen seneki çift guardlı sistemle benzerlikler taşıyan bir oyunla maça başladı. anadolu efes maçında gördüğümüz şekilde sürekli pick and roll'ler üzerinden oynanan hücumlar ve sert savunma. yetmedi bugünün en büyük sürprizi olarak da furkan'ı 4 numaraya çekti. daha da ilginci furkan'ı n'dong'la, macvan'ı ise dudley'le kullandı uzun rotasyonunda.

görünenden saha içine girersek efes maçı gibi yine çok iyi ve dirayetli başladık maça. ender-jamont guard ikilisi ve furkan-n'dong pota altıyla savunmada topa baskı yapan kale bekçiliğini iyi yapan, hücumda ise hem 4 hemde 5 numaradan pick'leri kullanarak sayıya giden bir takım gördük. fakat bu periyotta farkı yaratan detay hızlı hücum sayılarımız oldu.

sadece ilk periyotta hızlı hücumlardan 5 basket bulduk yani 10 sayı. maç genelinde ise buradan 23 sayı bulduk. 

pick and roll oyunlarında ise efes maçında olduğu gibi kısaların sonuna kadar potaya gitmesiyle değil daha çok devrilen uzun ve topun uzuna indikten sonra tekrar uzundan uzuna pasla skor bulduk. p&r hücumlarından toplam 18 sayı bulurken bu sayıların tam 15'i uzun oyunculardan geldi. yine domercant için çizilen screen'den çıkıp gönderilen üçlüğü bu defa ender'den izledik. sonuç olarak efes maçından sonra yine perdeleri çok iyi kullandık ve perde oyunlarından skor ürettik.

burada yine yeni pota altından bahsetmek gerekirse furkan-macvan 4 numaraları üzerinden oynana pick'lerde daha yüzdeli hücum ettiğimiz gerçeği ortaya çıkıyor. yine buraya eklenecek yeni bir detay da orta mesafe şutları burada da dudley ve n'dong'un orta mesafe şutları yani 4 numarayla oynana pick sonrası 5 numaranın yüksek postta boş kaldığı hücumlarda 5/6 ile şut kullandık. buradan da 10 sayı çıkarttık.

sezon öncesi sayı potansiyelimizin büyük bir kısmını ihtiva eden isolation hücumlar ise yine öksüz kaldı. sadece bir tanesi uygulanan set sonucu ( hawkins'in mola sonrası bulduğu ) olmak üzere sadece 6 sayı bulabildik 1e1 hücumlar üzerinden. yalnız burada da bir ekleme yapalım yüzü dönük 1e1 hücum setlerimizin dışında 2.periyot 4 numaradan macvan üzerinden oynadığımız post-up oyunu da gayet verimli oldu. bu bölümde 3 defa uygulanan bu oyundan 1 basket, 2 de faul çıkarttık.

savunmaya dönersek de bu sene boyunca muhtemelen göreceğimiz p&r savunması olan adam değişimi yine devam etti. bu savunmanın belli başlı sıkıntıları olan kısaya uzun kaldığında penetre tehlikesini maalesef yaşadık. ama bugün özelinde bu penetre sıkıntısı switch'lerle çok da özdeş değildi kanımca. çünkü maç boyunca mehmet yağmur ve jelinek'in penetrelerini bir türlü savunamadık. özellikle n'dong'un oyunda olmadığı bölümlerde buradan neredeyse maden çıkarttılar. sadece jelinek ve mehmet yağmur'un penetreleri bize 20 sayıya mal oldu. sadece 62 sayı attıkları ve bu 62 sayının 30'unun dış şutlardan olduğu düşünülünce gayet fazla bir rakam bu 20.

isin savunma tarafında güzel ve olumlu şey ise jamont ve engin atsür'ün performansı. olin'in yaptığı 17 top kaybınını 10'unda bu ikilinin imzası var. ve bu 10 top kaybından 8'i top çalma. buradan çıkarttığımız sayı ise 14. burada yapılan akıllı savunma ve sertliğin hakkını teslim etmek lazım. olin ne zaman alçak post'a top indirecek olsa uzunlar topa ellerini soktular çaldığımız topların 5'inde onların katkısı var.

jamont üzerinden gidecek olursak da felaket derecede kötü şutlar çıkartmasına rağmen bugün çift guardlı takımda gayet iyi göründü. işin savunma tarafında çaldığı toplar ve rakibini zorlaması, hücumda ise hızlı hücuma çıkışları ve p&r'lerle iyi işler yaptı. beraber oynadığı ender'in de performansına artı bir değer kattığını düşünüyorum.

engin atsür'ün partneri jaka lakovic için o kadar olumlu değilim. jaka'nın oyunda olduğu anlarda maçın skoru 33-21 olin'in lehine. evet 4 periyotun ortasında yaşadığımız buhranda onun oyunda olması da bu skora etken ama maça baktığımızda da hiç takıma adapte olmuş katkı verebilecek izlenimi alamadım ben. oyunda olduğu bölümlerde direksiyon engin'de olduğu için 1 numara performansı için bir şey diyemeyeceğim ama takım hücumuna ekstra bir şeyler katabilecek durumda değil hem oyun yapısı hemde form durumuyla.

son olarak olin için birkaç kelam edelim. jelinek'in hücum yetenekleriyle bu ligde yükselme amacına yönelik oynamaya devam ediyor ama ya şu fiziğini geliştirmeli yada top hakimiyetine bir sihir falan yaptırmarlı. her penetresinde ben şimdi topu kaptırır, elinden kaçırır diyorum. çok paldır küldür geliyor penetreleri.

.........

cem erman'ın göz değdirdiği 2 gün yaşamaz tezi yine tuttu :( göksenin çok iyi oynuyor di mi? dedikten 2 sonra çocuk gitti bugünde üçlük yüzdesi. lütfen takımdan uzak dur cerman...







1 yorum: