21 Ekim 2012 Pazar

bir prova bir hinlik

dün aliağa karşısında bir prova izledik. kötü oynayarak-şut sokarak, eksik ve formsuz durumda neler yaparız nasıl sonuca ulaşırızın bir provasıydı dünkü oyun.

maç boyunca milan macvan ve ender arslan dışında ortaya bir farklılık koyan yoktu. hawkins'i artık saymıyorum :( takım olarak maç boyunca vasatın altındaydık.

- geçen hafta yaptığımız gibi tempolu oynayamadık. hücumlarımızda hep ilk uygulamak istediklerimiz değil mecbur kaldıklarımızı oynadık. burada macvan'ın yüzü dönük hücumları, furkan'ın hücum ribaundları bize esneklik getirdi.

- berbat bir dış şut yüzdesiyle oynadık. ender ve hawkins dışındaki oyuncularımızın yüzdesi 2/18. toplamda ise 9/31. toplamda 75 potaya gitme denemesi yapmışız. 37 ikilik, 31 üçlük, 7 defa da atış durumda faul. geçen haftanın neredeyse bire bir aynısı. fakat bunu geçen hafta tempolu oynayarak bilinçli yaparken dün çok da organize olmadan yaptık.

- girmeyen üçlükler nedeniyle de olsa ilk defa bu sene domercant'ı aradık. onun yerine müadil olabilir dediğimiz jamont ise hiç istenilen seviyede değildi. dün maç sonu twitter'da herkesin hemfikir olduğu biçimde surat ifadesi de pek halinden memnun, takımı benimsemiş gibi değildi. oyunda olduğu süre boyunca 2 numarada oynadı ama verimli olabildi demek imkansız.

- maç önü bizi en çok endişelendiren şey olan dudley'in sakatlığı ise oyun olarak bizi etkiledi ancak rotasyon açısından macvan'ın orada 38dk oynaması bu sürede 17 sayısının yanında 4 rb, 4 as, 3 top çalma, 0 tk ve 2 faulle maçı bitirmiş olması gelecek adına iyi haber. orhan'ın dış şutlarına biraz geç kalması dışında olumsuz hiçbir veri yok.

savunma açısından da maç boyunca işler pek istediğimiz beklediğimiz gibi gitmedi. tırabıl'ın kan kardeşi ersin görkem ve küçük ersan orhan hacıyeva'nın 7/10 üçlük attığı bir günde savunma konsatrasyonumuz pek üst seviyede değildi. çok fazla küçük hatalar yaptık ve bu potamıza sayı olarak döndü.

...............

kötüyken de kazanmak.

işte bu takım bize bir şeyler anlatıyor kötü de oynasa, formsuz da olsa, eksikliklerde olsa kazanma alışkanlığından hiçbir zaman ödün vermeyecek bir takım hissiyatını veriyor. çünkü maça ağırlığını koyacak, tek başına maçı kopartacak, sorumluluktan kaçmayacak gerekirse 40dk oynayacak "winner" oyuncu sayısı oldukça fazla. dün bu isimler macvan ve tabii ki hawkins'di. belki yarın domercant olur sonra engin olur umuyoruz ki en kısa zamanda da jamont olur. bir şeyden de o kadar eminiz ki bu oyuncuların yanında her zaman her şartta hawkins de olur.



dün maç dışında bir konu daha vardı gündemi meşgul eden. o da jaka lakovic'le yönetim arasında gerçekleşen "feda" operasyonu. yıllık 1m euro kazanan jaka'ya kulüp bulunamayınca jamont ve henry'nin durumları da gözedilip orta yol teklifi sunulmuş. fakat burada ihtimaller bu kadar da basit değil.

öncelikle jaka'ya ihtiyaç duyulduğunda mı yoksa bu başımıza kaldı madem ona oynatma hayalini verip şu para yükünü hafifletelim mi dendi yoksa daha büyük bir hinlikle arroyo'ya açılan kapıyı jaka üzerinden değil de hiç verimli olamayan jamont üzerinden mi kurguladılar. biraz açmak gerekirse top16 döneminde jamont'un kontratını change edebilecekleri takım bulabileceklerini düşünüyor olabilir şube. bunun için de 1.4m euro kazanan hala üst seviyede el'de piyasası olan jamont'u gözden çıkartmış olabilirler.

veyahut ilk olarak bahsettiğim madem kontratı bizde jamont sıkıntılı henry sakatken ondan faydalanalım da denmiş olabilir. bütçe aşılmasından dolayı arroyo ihtimali olmayınca orada eksik kalabiliriz edeyken jaka'yı kullanalım denmiş olabilir. neyse bu mesele daha çok su kaldırır.biz şimdi jaka'yla anlaşılırsa oyun içi neler değişiri neler olura bakalım.

jaka konusunda pek iyimser değilim öncelikle. birçoklarının savunduğu yüksek şut yüzdesiyle faydalı olur tezi çok kabul görür değil çünkü onu 2 numarada kullanırız bu iş olursa ( diğer paragrafta inceleyeceğiz 1-2 konusunu ) bizim şutör ihtiyaçlarımız 4 numarada ceza şutörü, 3 numarada pozisyon şutörü, 2 numarada pozisyonunu yaratan şutör. jaka kendi şutunu yaratabilen bir oyuncu değil. şut dışında hücumda farklı bir seçenek sunması da zor.

neden jaka pg oynayamaz konusuna gelirsek de jaka penetresini kestikten sonra hücumlar sarpa sarıyor, doğru pası bulamıyor bunu geçen sene çok kez yaşadık en basiti cska maçı fark 3'ken jamon'a attığı pas. bu açıdan ondan 1 numarada topa yön vermesini beklemek mantıklı değil. ayrıca yön değiştirme kabiliyeti de yok denecek kadar az. onu belki 2 numarada kullanabiliriz ama orada da ne isolation oynayabilir ne de transition hücumlarda bitirici olabilir. onun tek verim verebileceği nokta boş dış şutlar ve topu sağına vurup gönderdiği atışlar. ikili oyunları da fena oynamaz ama bu sene p&r hücum setlerimiz yok.

tüm bu veriler ışığında ben jaka'nın affedilmesinin bize fayda sağlayacağını düşünmüyorum. ama bu feda'nın altında bir veda ve şanlı bir hoşgelişler yatıyor olabilir.

6 yorum:

  1. başkan saha içinden bakarsa jaka iş yapar bu takımda. 15-18 dk 2 numarada oynayıp şutlarını sokar. iş yapar derken en azından "şu anki" jamont'tan iyi olur. hawkins gibi bi adam+ zor durumda potaya gidebilen tepeden pas yeteneği iyi olan bi uzun var. sadece şutlarıyla problem yaratacağı bölümler olur.

    ancak başka bi sürü boyutu var tabi mevzunun. jamont'ın adaptasyonuna yoğunlaşmak lazım bana göre. jaka dönünce anca 2 numarada iş yapar domercant ile paylaşırlar orayı. jamont'a anca 1 kalıyor. orada da isteneni veremiyor (2'de de veremiyor ya). yani elde adaptasyon imkanı iyice kısıtlanmış bir jamont + aylardır kendisini istemediğini bildiği bi koçla çalışacak olan jaka olacak. e tamam jaka iyi profosyonel de bence sorun çıkar eğer bekleneni veremezse. lakovic'e de zaman lazım çünkü.

    ben olsam jamont'ı adapte etmeye çalışırım, tbl'deki maçlarda liderliği-direksiyonu veririm. dün maçta beklentim oydu misal. hatta hazırlık maçı ayarlarım jamont için.

    jaka iş yapar ama jamont harcanır. jamont gordon'ın da bizdeki gibi bi kontrat alabileceğine çok emin değilim. en azından bunun riskine girmezdim. eğer yönetim bu kadar kumar oynadıysa taa geçen seneden beri arroyo için bütçeyi artırsın amk.

    bir de hepsinden bağımsız lakovic indirimi kabul ederse takıma katılacak söylentisinin önce yayılması beni rahatsız ediyor. ataman + yönetim otur lakovic ile kesin anlaş ondan sonra açıkla. lakovic'i taraftarın önüne atma + yıldırma politikası da olabilir. jaka da sıcak bakıyor söylentileri var ama kötü adam olacak kabul etmezse. bakalım şüphelerim 1 hafta içinde gerekli mi gereksiz mi sonuçlanır heralde.

    ha bir de geriye dön, 5-10 yıl öncesine, derdimize bak. lakovic takıma uyar mı yı tartışıyoruz. daha domercant'i izleyemedik. avrupanın en formda 3-4 oyuncusundan biri hawkins var elinde. derdimiz bunlar olsun amk :)

    YanıtlaSil
  2. başkan en toz pembe bakanımız senmişsin olaya :) tırabıl bile alsın parasını otursun kuerejma gibi diyordur muhtemelen...18dk falan çok uçuk rakamlar abi. anlaşma olsa bile jaka ne tbl'de ne de ec'de 10dk'yı geçemez. 2'de domercant'ın min. 22-25dk var ergin böyle söylüyor. 1'de de tbl'de el mecbur 25-30dk'yı engin-ender götürecek zaten. geriye kalan dk'ları jamont-jaka-göksenin paylaşacak.

    fakat jamont konusunda katılıyorum. önümüzde kasım-aralık var mutlaka bir çare bulunmalı. bu süreçte jamont zaten uymazsa ben ataman'ın değişikliğe gideceğini düşünüyorum. ve bu sefer eli de güçlü olabilir jaka'yı 6.yabancı yaparak.

    YanıtlaSil
  3. paez nasıl tanımış beni lan adsfg. quaresma ney ya. beşiktaş yönetiminin efsane kararı. adamın parasını veriyor ama süründürüyor, müthiş.

    ama lakovic'i severim paez fekat kalmasına gerek yok. jamont'ın o istenilen adama dönüp dönmeyeceğini denemek lazım. domercant'in rotasyonunu gerekirse engin'i guarda çekip jamont da yapabilir. hem lakovic gibi bir adam o rolü kabul etmesin. sonuçta 1.saras 2.jaka:(

    bence 6.yabancı olacaksa 4 numara olsun. yerli 4 gelmeyecek gibi. en en azından macvan ya da dudley'den birine bişey olursa hazır kıta beklesin.

    erdem türetken > sinan güler.

    YanıtlaSil
  4. he işte onu diyorum ya jaka iş yapar ama jaka girerse jamont harcanır paez net olarak. ondan ben de sıcak bakmıyorum :)

    burak sezgin > milan macvan + mirza teletovic

    YanıtlaSil
  5. asglş bu arada quarejma net müthiş topçu. sene başı baros + quaresma takasını yapmalıydık bi şekilde.

    YanıtlaSil
  6. başkan jamont'a 1 ay daha süre vermek lazım. yüz ifadesi, takımla ilişkisi, uyumu hiç olmayacak hissiyatı veriyor ama jamont kötü oyuncu değil abi. hemen astık kestik ama bu adamın penetre bitirme oranı el'in en iyilerinden, zor atışları çok iyi yapıyor, sıtop cem şat'ları iyi. tek sorun onun rolü. yanında yaratıcı bir pg ile daha fazla boş alan yakalayabilir ama bizim pg'lerimizden sadece ender bi nebze yaratıcı ama ona da güven pek olmaz.

    şimdi jamont'un 1 oynama ihtimalini bariz kaybediyoruz benim jamont konusundaki en büyük sıkıntım bu. yani jamont 2 oynayacak hadi verim de alacağız ama bizim guard rotasyonumuz ender-engin. bir şeyler eksik daha doğrusu efes-fener-kuban'a yetmez. allah göstermesin bir sakatlık durumunda bu defa sayısal olarak da eksiklik yaşarız.

    jamont'un 1 oynayabileceği bir oyunumuz yok ne yazık ki.

    YanıtlaSil