7 Temmuz 2012 Cumartesi

oktay mahmuti ve anadolu efes

6 ay önce......
6 ay sonra......

kazanmayı ve kaybetmeyi öğrenmeye çalışmaktan şımarıklığa. haddini bilerek had bildirmekten kendini dev aynasında görmeye evrilmeye müsait bir 6 ay.

euroleague elemeleri aşıp en büyük sahnede olmaya hak kazandığımız günün sonunda, gecenin bir yarısı istanbul'a inen oktay mahmuti ve takımı için yazılan çizilenlerle bu ülkede her spor dalı yeniden organize edilir ve 4 yıl içinde her branşta şampiyonluklar yaşanır. yapılanma denilen şeye bir örnekti çünkü o. pek denenmeyen denense bile sabır gösterilmeyen bir şey. az'dan çok yapmak. yıllardır ağzımızın suyunu akıtarak izlediğimiz siena gibi ucuz ama kaliteli bir yapı.

her şeyi yapamayabiliriz ama iyi yaptığımız şeyleri en iyiye taşıyabiliriz.
zayıf yönlerimizi saklayıp iyi olduğumuz alanları zirveye taşımak.
paylaşmak. sadece topu değil oyunu paylaşmak.

işte oktay mahmuti 3 yıllık galatasaray projesinde bunu amaçlıyordu ve 3. yılda euroleague oynayıp daha sonra burada kalıcı bir takım yaratmak istiyordu. bütçe ve oyuncu profilini de buna göre ayarlamıştı. yapıya faydalı olmayacak ve beklentiyi artıracak yıldız oyunculara hep bu yüzden karşı çıkmıştı. dezavantajları olmasına rağmen yapmak istediği şeyi ancak ve ancak böyle başarabilirdi.

ne diyordu üzülmeyi de haketmek. biz hakettiğimiz şeyden vazgeçtik.




neyse lanetli konuya girmiş gibi bulunuyoruz ama oktay mahmuti ve onun anadolu efes'i için bunları aklımızda tutmak lazım. çünkü bu seneki efes'in onun takımı olduğuna ve olacağına inanmıyorum. çok ciddi ve kalabalık bir kontrat portföyleri var ellerinde ve bunları silip atmak pek kolay değil.

özellikle stanko baraç, batista ve sasha vujacic hatta bonservisine 1,5m dolar ödenen ve hala kiralık olarak dolaşan radu. ne bu oyuncular mahmuti'nin pek tutacağı tarzda oyuncular ne de artık bu oyuncuların efes'e aldıkları para oranında katkı yapabilmesi pek olası.




gelecek yılın anadolu efes'i üzerinde konuşurken bilmemiz gereken ilk detay çift guarda devam edilecek mi?

görülen şu ki hem avrupa basketbolunda hem de mahmuti'nin aklındaki basketbolda topun paylaşımı çok önemli. oyuncunun yaratıcılığından ziyade olgunlaşmış hücumlarla sayıyı bulma eğilimi diyebiliriz buna. kalite olarak en iyi oyuncu sizde olmayabilir ama daha boş şutu bularak daha yüzdeli hücum edebilirsiniz. mahmuti de böyle düşünüyor ve bu yüzden çift guard tercihini hafif esnetse de bozacağını düşünmüyorum. bu yüzden jordan farmar transferi önemli.

burada esnetilecek bölümlere geçmeden önce kerem - farmar, kerem - jamon, jamon - farmar kombinasyonlarında 3 numara oynayacak oyuncu büyük önem taşıyor. savunmada topa baskıyı ilk prensip olarak düşünen bir coachun bu kombinasyonlarda yabancı sınırını da düşünerek kerem - vujacic hatta birkan'la bu işi başarabilmesi pek olası değil. o yüzden 3 numaraya topa baskı yapabilecek, hücum ribaundlarına saldırabilecek, topsuz şekilde potaya hareket edecek bir sf gerekiyor. burada da vujacic hemen sırıtıyor.

yine buradan hareketle sinan güler'i hem 1-2 hem de 3 rotasyonunda görme imkanımız var. doğuş'la beraber rolleri ne olur o konuda şimdiden ahkam kesmek zor ama vujacic'in olduğu takımda mutlak ihtiyaç olduğu kesin. ( tüm bu farazi tahminler efes'in vujacic'ten kurtulamaması üzerine kurulu. düğün planlarını bile istanbul üzerinden yapan adamında gitmesini beklemek biraz uçuk ama hadi be nba'in güzide gm'leri diyoruz )

mahmuti ve basketbolundaki 2. unsur pick and roll'ler. mobil uzun kontenjanını semih erden ve kerem gönlüm'le karşılayacaklarını düşünüyoruz fakat burada ermal kuqo ve baraç'ın varlığı nedeniyle galatasaray'daki gibi tamamen p&r'ler üzerinden bir oyun oynanamayacak. mahmuti özellikle baraç'ı bir şekilde kullanmanın yollarını arayacaktır.

tıpkı sene başı pekovic'i istediği gibi eğer olursa kaliteli bir uzun buna göre oyunu şekillendireceğini düşünüyordum. baraç tam olarak böyle bir uzun mu? pek değil ama en iyi yaptığı işte uzmanlaşmak isteyen mahmuti baraç'tan da en iyi yaptığı şeyi 8-10dk yapmasını isteyebilir.

burada tek eksiklik kerem gönlüm'ü daha 5 rotasyonuna kaydırma ihtimali üzerine dusko'nun 4 numarada eksik kalması. geçen yılı 3 pf ile geçiren mahmuti bu açıdan cebinde bir silah daha olarak bir uzun forvet düşünebilir. kinsey'le yolların ayrıldığını da hesaba katarak bu ismin devşirme statüsündeki preston shumpert olması beni şaşırtmaz.

...............

her ne kadar mahmuti kadrosu olmasa da vujacic ve baraç'ın durumlarına göre oyun olarak çok iyi bir takım kurabilirler.

konuşulan isimlerden jordan farmar doğru isim. hatta ben bo mccalebb - farmar ikilisi arasından seçim yapacak olsam anadolu efes ve mahmuti için farmar'ın daha mantıklı durduğunu söyleyebilirim. topu elinde isteyen ve topla muazzam bir oyun kurucu olan bo mccalebb, topu paylaşma üzerine kurulu bir takımda aynı etkiyi göstermeyebilir. farmar ise bana daha bu sistem için yatkınmış gibi geliyor.



3 numara konusunda ise kinsey gittiğine göre mutlaka bir hamle yapılmalı. mahmuti geçen yıl galatasaray'da shipp'i back-up edecek 6.yabancıyı bir türlü almamıştı umarım bu defa aynı hatayı yapmazlar ve oraya iyi bir yabancı alırlar. sato? shipp? eidson?

şimdilik mahmuti ve anadolu efes birlikteliği bu kadar. bakalım düşük bütçelerin adamı, sistem uzmanı oktay mahmuti bu kadar geniş bütçeyle daha egolu oyuncularla neler yapabilecek. sistemini oyunculara uydurup en doğruyu bilmediğimi biliyorum deyip hem kendini hemde sistemini daha da mükemmelleştirmeye mi çalışacak, yoksa başarılı olan hep başarır mı diyecek?

...............

son olarak anadolu efes'in vujacic ve farmar'ı tekrar bir araya getirmesini ünlü lakers'lı trouble'a sorduk fakat cevap alamadık. çünkü adam kayıp.



2 yorum:

  1. farmar-gordon-dusko:( mahmuti'ye 3 cuk oyuncu. alınacak 3 numaranın durumuna göre vujacic kadroda kalırsa belki fena olmayabilir. götü başı mahmutiyle bayağı düzeltecekler. nba orta altı sıra takımı gibi her sene bilmem kimlere bilmem ne kadar para saçtılar, o nasıl sözleşmeler lan. ufuk başkan'ı çok arayacağız gibi:(

    nba'deki oyuncular nihayet benim kafaya yaklaştı. orada orta sınıf adam olacağına gel yüroligde yıldız ol. sayıları artmalı ve batum geri dönmeli

    YanıtlaSil
  2. abi mallığıma ver yeni gördüm yorumu. dediğin çok doğru her yol 3 numaraya çıkıyor efes'te ama onlar 4 arıyormuş. kafam bayağı karıştı.

    YanıtlaSil