4 Temmuz 2012 Çarşamba

ergin ataman ve yeni galatasaray



sezon bitince bayağı hovardalık ettik ve "blogu boşladık" transfer döneminin en cafcaflı döneminde ekmek yiyemedik. neyse geç olsun güç olmasın. biz de 7 katlı apartman yapmak için yola çıkıp 4. kata gelindiğinde bu apartmandaki tüm daireler neden doğuya bakmıyor diye yıkılan ve yeniden inşası başlanan galatasaray'la başlayalım.

oktay mahmuti dönemini gerek trouble ve deko gerekse de ben o kadar çok yazdık ki artık bize bile hafiften iğreti gelmeye başladı o konuyu konuşmak o yüzden orayı sadece 1 adet trouble yazısı nakşederek geçiştirmek istiyorum. okumaktan hala imtina etmeyenler şu yazıyı bir okusunlar.

http://www.rerererarara.net/sozluk.php?id=990685

neyse bizler yine de büyük başkan ünal aysal'ın ve güzide şube yöneticilerimizin samimiyetine inanarak her katta hem 4 daire olacak hem de hepsi sabah güneşini alacak fikrine inanıp yola çıkalım.

ergin ataman ismi ilk gündeme geldiğinden beri mevcut galatasaray kadrosunun ergin hoca'ya hiç uymadığını söylüyorum. haklı sebeplerim de var.

mevcut galatasaray kadrosu çok geniş ve mahmuti'nin gelecek adına bazı şeylere de göz yumarak kurduğu bir kadro. en basitinden kerem tunçeri olmayınca ender'le imzalanan 3 yıllık anlaşma, cevher özer'in türk olmasından mütevellit piyasadan alınacak uzun kaygısıyla imzalanan 1+1 yıllık kontrat. shumpert'ın devşirme rolüyle, jaka'yı bir eurocup takımına kazandırmak için imzalanan yüklü ve 2 yıllık kontratı vs.

ataman ise kendi ifadesiyle daha dar rotasyon kullanmayı seven ve galatasaray'da da böyle hareket edecek bir coach. o yüzden pek hazetmediği cevher, yerine daha iyi devşirme olduğuna inandığı dudley'i getirmek için shumpert, oktay mahmuti'nin de göndermek istediği jaka lakovic ve engin transferiyle biraz mevkisiz kalmış ender arslan. bu oyuncuların hepsinin gidişi ciddi maddi külfet.

0'dan kadro kurup 9 milyon dolarla şampiyon olmak bile bundan daha kolay. en zoru bu.



ergin ataman'ın yol haritasını tahmin etmeye çalışırsak, öncelikle yola 5 yabancı + 1 devşirme buna ek olarak da 4-5 yerli oyuncu düşündüğünü farzediyorum. ender, furkan ve ilkan'ın takımda olacağını biliyoruz. engin atsür ve cenk akyol'la da türk kadrosu tamamlanacak gibi. devşirme konusunda zaten elimizde çok bir seçenek yok. dudley olmazsa ali karadeniz o da olmazsa shumpert'la 1 yıl daha.

fakat benim asıl anlamadığım ve pek hoş karşılamadığım durum transferde önceliğin bariz bir şekilde bonservis ödemeyi göze alarak beşiktaş'a çevrilmesi. arroyo, hawkins, dudley ve bonsu.

david hawkins ve e.dudley konusunda itirazım yok ama arroyo ve bonsu için hem ödenecek bonservis hem de yıllık ücretler konusunda doğru yolda olduğumuzu düşünmüyorum. ve daha da önemlisi ilk tercihlerimizin bu oyuncular olması pek hoşuma gitmiyor.

peki nasıl bir kadro kurulmalı?

şimdiye kadar gündeme gelen tüm isimlerin sonuna gelen soru işareti hep guard transferine bağımlı durumda olmamızdan mütevellit. bunu ergin ataman da söyledi. sofo ve david andersen'in transfer durumu gelecek guarda göre şekillenecektir diyordu. sofo bugün pao'ya imza attığına göre şimdilik bilinen, gündeme gelen 2 pivot kaldı. bonsu ve d.andersen.

pivot olayına gelmeden önce jamon gordon ve josh shipp için bir parantez açmak lazım. mahmuti'nin çift guardlı sisteminden bir dönüş olacağı için jamon'un pozisyonu biraz dengesiz kalıyordu. 1 numara için ergin ataman daha oyunu kontrol edebilecek ve tek başına hücum organizasyonları sağlayabilecek bir oyuncu tercih edecektir. bu açıdan belki jamon ve shipp ikilisi 2-3 numara pozisyonu için tercih edilebilirdi ama jamon kendisine daha fazla ilgi gösteren oktay mahmuti ve efes'i tercih etti. shipp'in durumu ise şimdilik belli değil. ben onun da kalacağını sanmıyorum.



guard tercihinde ise ilk öncelik yine beşiktaş'lı carlos arroyo'da sanırım. eğer bahsi geçen rakamlarda hata yoksa 2 milyon dolar istiyormuş. bu parayı ona verebilmek hayli yürek ister. arroyo geçen yılı muazzam geçirmiş olsa da risk primi olarak varyansı çok da düşük değil. özellikle oyun içi istikrarının çok yüksek olduğunu düşünmüyorum.

arroyo vb. oyuncular ( mire chatman, khalid el-amin ) aldıkları süre boyunca hep aynı oyunu ortaya koyamaz ama sürekli parkede oldukları için oyunun boşluğunu bulduğu anda ağırlığını koyar ve dengeyi değiştirir. fakat bunu sağlamak için arroyo'yu parkede 30dk tutmanız lazım. geçen yılın beşiktaş'ı böyle bir takımdı ve hep arroyo'nun istediği oyunu oynayan bir yapıya bürünmüşlerdi. yedek guardları mehmet yağmur olan bir takımdan bahsediyoruz. bizde ise şimdilik engin atsür ve ender arslan var o bölgede. yani bu demektir ki arroyo 30-35dk civarı oyunda kalamayacak.

konuyu saptırmadan nasıl bir guard konusuna gelecek olursak da konuşulan cenk akyol ve 4 numara transferini de hesaba katarak savunmayı kapanmaya zorlayacak patrick beverley, dontaye draper, tyrese rice gibi guardları tercih etmek mantıklı gibi geliyor. ( arroyo çok da farklı bir guard değil bu saydığım isimlerden birçok benzer özellikleri var. hatta arroyo'nun yön değiştirme kabiliyeti hepsinden kat be kat daha üstün. zaten genel olarak yetenek, karar verme açısından ender bulunabilecek guardlardan biri ancak yıllık 2milyon dolarlık maliyet ve yukarıda bahsettiğim konular göz önüne alındığında ben arroyo'nun büyük riskler taşıdığı kanaatindeyim )



2-3 numaralı rotasyon için çok fazla isim ortaya çıkmadı henüz. bilinen david hawkins'in kararına göre bu bölge şekillenecek. geçen yılın mvp'sini isteyen kulüp sayısı hayli fazla ama ben onun seneye galatasaray'da olacağını düşünüyorum. cenk ismini de "takım yaratma konusunda uzman" ataman'ın forvette mutlaka yüzdesi yüksek bir şutör istemesinden dolayı mantıklı buluyorum. geçen yıl serhat ve m.yağmur'un 2-3 pozisyonunda bulduğu boş şutlar onu cezbetmiş ve orayı kullanmak istiyor gibi. arroyo olmasa bile oraya gelecek guard mutlaka potayı tehdit edebilir biri olmalı.

buraya kadar elimizde olan en büyük done geçen sene en büyük silahımız olan pick and roll hücumlarının ana silahımız olmayacağı. hatta ben pek kullanacağımızı da sanmıyorum. guard ve kısa rotasyonuna düşünülen isimler en azından bunu gösteriyor. hatta uzun rotasyonu için ilk gündeme gelen "ortayı kapatacak uzun, sırtı dönük oyunu olan uzun" tabirlerinden yola çıkarak avrupanın en devasa pivotuna teklif götürülmesi ( biraz ironik gibi görünse de ) p&r işinin bu sene pek kullanmayacağımızın bir diğer göstergesi. bu arada umarım bu kalın pivot işini sofo'yla kapatmışızdır bir nathan jawai hamlesi üzer mi üzer.

4 numara konusunda 3 isim sadece gündeme değil coach'un ağzına bile düşmüş durumda. kostas kaimakoglou ve nik caner-medley için 1 milyon euro'luk teklifimiz olduğu konuşuluyor. gerçi coach kaimak'ın durumunun geçen gün belli olacağını söylemişti ama hala bir gelişme yok o cepheden. diğer konuşulan isim nik caner-medley ise bizleri fazlasıyla heyecanlandıran bir isim. estudiantes'ten direkt buralara getirememek bir eksiklik olsa da valencia'dan onu kopartıp buraya getirebilirsek çok büyük iş yapmış oluruz. genç bir oyuncu değil ama kariyerinin en verimli dönemini geçiren çok iyi bir pf.




dönem 4 numaralarında aranan en büyük özellik olan çizginin gerisinden şut sokabilme özelliğine sahip ve içeriden hem 1e1'de savunmacısını geçip potaya gidebilmesi, orta mesafeden sokup üstüne post-up oyunlarını da oynayabilmesi onu çok ayrı bir yere koyuyor. işin savunma ve takım kurgusu tarafında ise işten kaçmayan, fiziksel özelliklerini gist gibi smaç vurmak, uçmak için değil de rakibini yıpratmak ve geri adım atmamak için kullanan, gerekirse tek başına fastbreak bitirebilecek derecede de topla haşir neşir bir arkadaşımız. umarım bu tarafa gelip galatasaray forması giyer.

5 numara konusu ise taraftara mesaj niteliğine olacak gibi. galatasaray taraftarı gönlünü ferah tutsun luksa andric veya onun gibi p&r oyun üzerinden ekmek yiyen bir pivotumuz olmayacak. "basketbolun doğrularını" yapabilen bir pivot gelecek. bu ne demekse "basketbolun doğruları" öğrenince onu da yazmaya çalışacağız.


not: yazıda birkaç adet çok kötü deko esprisi kullanılmış olabilir. taslak metinken sansüre uğruyorum bu yüzdendir sevgili okurlar.

1 yorum:

  1. o not ne amk :(

    not: bir yazıda da bana sataşma sevgili paez. dedim sessiz kalayım bu güne kadar ama böyle olmayacak. rövanş alırım :(

    not 2: trouble sözlükte o kadar güzel özetledi ki mahmuti mevzusunu, kendisine içinde mario ve wolfied in olduğu disketimi hediye etmeye karar verdim.

    not 3: cenk'i tekrar galatasaray'da görmek çok güzel olur :(((((( kendisinin nasıl bir fanboyu olduğumu bilen bilir.
    http://www.youtube.com/watch?v=gOq3rexk7L4 . ta 6 ay evvel yorumumu yazmışım funs videosuna. daha galatasaray'la adı geçmezken.

    not 4: eteğini ört.

    not 5: sonumuz hayrolsun.

    YanıtlaSil