15 Nisan 2013 Pazartesi

galatasaray mp - fenerbahçe ülker

maça geçmeden öncelikle 2 gün önceye dönmek lazım. bu sene yüksek tempoda hücum eden ve hücum temposunu yüksek tutan, pick and roll oynayabilen her takım fb ülker'e fark atar görüşümüz sabitlendi artık. ancak sezon başına ve kadro yapısına döndüğümüz zaman da fb ülker'in - ki dünde görüldü - en önemli sayı potansiyeli açık alan şansı bulduğunda hızlı gelip bulduğu sayılar. ancak ben artık iyiden iyiye tempolarını düşüren fb ülker'e karşı tempoyu düşürmenin onları sürekli oyunun içinde tutacağını söylemiştim ve mutlaka gaza basmalıyız demiştim. tanju ise bunun uzun vadede doğru bu maç özelinde ise önemsiz olduğunu söylemişti. seyircisiz bile +10 fark atarız demişti. haklı çıktı biz de hakkını verelim.

büyük düşünür ismet badem maçın başında bo mccalebb'in verimsizliğinden bahsederken siena'nın dışarıdan oynayan uzunlarının varlığı sebebiyle bo'nun çok rahat potaya gidebildiğini ve fark yarattığını söyledi. bunu kimden duydu bilmiyorum ama ilk defa duyduğu şeyi doğru bir şekilde aktardı izleyenlerine.

bizde buradan hareketle fenerbahçe ülker'in oyunun hücum tarafındaki ahmaklıklarını ataman'ın nasıl kendi lehine çevirdiğini görelim.

fenerbahçe hücumunun ilk ayağında bo mccalebb'e kaya peker perde kuruyor. bo potaya doğru hareketlendiğinde ise galatasaray switch yapıp kısayı uzunla karşılıyor. ayrıca sadece potayı dikine değil tüm baseline çizgisini dipleri de alacak şekilde kontrol ediyor. o sıra şut atabilecek tek oyuncu kaya peker. kaya'nın ise şutu olmadığı için yapması gereken kendisinde kalan kısa oyuncunun onu takip etmesini sağlayıp low postta yerleşmek. ancak galatasaray burada da adam değiştirip arroyo'yu kanatlara alıp kaya'yı forvete bırakıyor.

bo duvara tosladığında ise top büyük ihtimalle bojan'ın eline kalıyor. burada galatasaray savunması yine aynı şeyi yapıyor ve şut kullanması mümkün olmayan oğuz ve kaya'nın adamlarını bojan'ın üzerine bırakıyor. fenerbahçenin buna cevabı ise potaya doğru zorlamak oluyor.

galatasaray ise işin hücum tarafında sato tarafından tam saha kontrol edilen arroyo'yu olabildiğince pasif kullanıp topu bol bol gezdirip p&r oyunlarıyla fb ülker savunmasının dengesini bozup - fb savunmasının en zayıf karnı - hem köşelerden cenk-marko hemde içeriden dudley ve dong'a iyi pozisyonlar hazırladılar.

fenerbahçe bu handikabı aşmak için önce uzunları daha fazla alçak postta topla buluşturmaya döndü daha sonra da andersen'i oyuna aldı. ancak andersen'le hücumda sadece 1 kez emir'in ikili oyunu sonrası iyi pozisyon bulurken savunmada ise ender'in organizasyonunda galatasaray'ın sanki sürekli 5e4 hücum ediyormuş gibi ekstra paslarla bulduğu basketler savunma dirençlerini iyice düşürdü.

bu defa ertuğrul erdoğan'dan ilkan-andersen değişikliği geldi. ataman'ın buna cevabı ise macvan'ın alçak postta sırtı dönük hücumlarını kullanmak oldu. hücumda transition gelip çizgiye gelmek dışında bir başka bir opsiyon çıkartamayan fb ülker'e galatasaray hücumda sürekli başka modeller ortaya koydu ve bunlardan sayı çıkartamasa bile mutlaka boş şut imkanı buldu. marko'nun köşelerden kaçırdığı boş şutlar bu bölümde farkın kapatılamayacak düzeylere çıkmasını engelledi.

bu defa fenerbahçe bir hamle daha yaptı. oğuz'u kenara alıp andersen'i 5 numara çektiler. direksiyonu ise barış ve emir'e verdiler. hücumda öncelikle kısaların screen çıkışlarını kovalamalarını isteyen coach bu şekilde gs uzunlarının dengesini bozup içeride kalmaya itti. eğer hücum hala şekillenmemişse ise andersen'i tepeye pick'e çıkartıp onun üzerinden emir'le pick and pop oynattılar. bu sayede üst üste 4 hücumdan iyi pozisyon ve 9 sayı çıkarttılar. ( 9-2'lik seri ile farkı 6 sayıya indirdi fb ülker bu bölümde )

burada bir adet parantez ve bu defa övünme cümlesi kurmak istiyorum. "biz bunları kitaplarımızda yazdık" fenerbahçe ülker bu kadroyla iyi bir pota altı savunma takımı olamaz. ancak bu kadronun ve kısalarının en iyi oynayabileceği sistem andersen'in 5 numara oynayacağı sistem olur. siz oğuz'u da batiste'i de kullansanız savunmada ve hücumda belli sıkıntıları yaşıyorsunuz ancak rakiplerinize ters gelecek tek eşleşmeniz andersen'i 5'e kaydırmak olur. ki zaten andersen'in artık 4 oynayacak pek hali de yok. savunmada sıkıntı olur mu? elbet olur. ancak zaten her tempolu takımdan 90 yiyen bir takımsınız. bari atarak kazanmayı deneyin.

fenerbahçe'nin andersen'i 5'e çektiği anlarda düşen farkı korumak için de ataman hemen zone savunmaya döndü. biraz değişik bir zone savunmaydı. macvan'ın andersen'i takip ettiği bu zone denemesinden sonra dong oyuna girince de eşleşmeli bir alan savunması yapıldı. ancak fenerbahçe andersen'in 5 oynadığı bu dönemde hem man to man hem de zone karşı 14 sayı bulurken sayı çıkartamadıkları 3 hücumda da doğru şutu kullandılar.


...................

galatasaray ikinci yarıya jamont fb ülker ise bo'nun hücumları ile girdi. galatasaray jamont'la bu bölümde 3 hücumda hem felaket tercihler hem de potaya bile gidemeyerek rakibe kolay sayı imkanı verdi. ataman ise jamont'ta ısrar etmeyerek belki de maç içi kazandıran ilk hamleyi yaptı. ender-carlos-marko-dudley-dong 5'lisine dönerek doğru hücumları oynamaya başladılar. 34-34'le eşitlenen skoru bir anda 12-0'lık seriyle 46-34'e getirmeyi başardılar. bu 12-0'lık seride ise fenerbahçe savunmasının #2 numaralı zayıf karnı tempo basketbolu buna yol açtı. sert savunma yapmaya başladıkları bir anda önce hücum ribaundları sonra da ender'in frene basmadan potayı rahatsız etmesi bu farkı yarattı.

direksiyonun ender'e geçtiği bölümde galatasaray iyi savunma ve savunma ribaundlarını da sağlam almasıyla o kadar iyi oynadı ki ender'i pek tanımayan kadın basketbol severler huertas'ı barcelona niye bıraktı ki yorumları yapmışlar tribünde. ben ismet badem'in yalancısıyım.

fark 16 sayıya çıktıktan sonra arroyo'nun 2 transitin hücumu var ki ikisinde de kolay basket bulacakken yine avucumuzu yaladık orada maç bitebilirdi. olmadı sonra çeyreğin bitimine 1.40 kala ender ve carlos'un yerlerine cenk ve jamont oyuna dahil oldu. bu değişikliklerle oyunun momentumu bir anda fenerbahçe'ye geçti. 7-0'lık bo mccalebb serisinde jamont önce tuttuğu adama 2 faul yaptı buradan 5 sayı sonra da bo'ya elden topu verip hızlı hücum sayısına neden oldu. burada ataman'ın carlos ve ender ikilisini beraber oyundan alması çok gereksiz oldu. maçın başında 2 faullü olmasına rağmen iyi durumda olan dudley'i oyunda tutan, marko'yu çoğu zaman 3 faulle oynatan coach carlos'un faul problemi ya da ender'in yorulmasından önce takımın ritmine bakmalıydı. çünkü jamont'u oyuna sokmak için onu yanında 2 forvetle oynatmak az kalsın altından kalkılmayacak bir hataya götürüyordu takımı.

son periyot geldiğinde ise galatasaray'da sahne bu kez winner arroyo'daydı. fark her kritik noktaya geldiğinde kaldırdı attı. savunmada ise dong yaptığı 2 blok ve bozduğu şutlarla en az 6-8 sayılık bir katkı yaptı takımına. hücum setlerinden daha çok sinirlerin, winner oyuncuların konuştuğu 4.periyotta galatasaray hep 1 adım önde kalmayı başardı.


.................................

galatasaray dün neleri doğru yaptı?

- galatasaray'ın bugün hücum setlerini pick sonrası 3 ve 4 numaraları bulup dengesi bozulan fb ülker savunmasında boş adamı bulmaya yönelik paslara odaklamıştı. bunun için de hazırlanan en iyi hücum seti carlos-dong pr sonrası çaprazda yüksek postta topla buluşan dudley'in dong'la yaptığı alley-oop'lar göze çarpıyor.

- fenerbahçe ise maçın belli bölümlerinde alevlendiği sıralarda farkı düşürmeyi başardı. bu bölümlerde andersen'i 5 numarada kullanıp emir'le onun p&p'larından sayı buldular. emir'in yönettiği hücumlar dışında ise 3.çeyrek sonu ve 4.çeyrek başında bo'nun sorumluluk almasıyla potayı zorlayarak sayıya gittiler.

- fenerbahçe dün için galatasaray'a birkaç özel önlem almıştı. bunların en temelinde savunma orjinli sato-carlos eşleşmesi vardı. ancak fb ülker hücumda o kadar düzensiz ve kötüydü ki ( hem setlerde hem de setin uygulanışın da ) sato'yu bir türlü istedikleri gibi savunmada kullanamadılar. istedikleri rotasyon kullanımı hiç mümkün olmadı. ne sato'nun savunma ne de bojan'ın hücum performansından faydalanamadılar. doğru 5'i bulamamak dün için onlar adına en büyük handikaptı.

- galatasaray dün toplam p&r oyunlarından 32 sayı çıkartmayı başardı. bu p&r sayılarının 16'sı kısa 16'sı ise uzun oyuncudan geldi. yine bu p&r oyunlarında çoğunlukla min 3 oyuncunun topla yada topun olduğu bölgeyle ilişkisiyle sayıyı buldu galatasaray. direkt olarak alışılagelmiş tutku-luksa p&r sayıları toplamda 12.

- diğer taraftan düşük skorlu ve düşük yüzdeli bu maçta galatasaray "çaba" göstererek hücüm ribaundu + top çalmalarla 13 direkt sayıya ulaştı. bu rakamın fb ülker karşılığı ise 10.

- fenerbahçe ülker'in en büyük alamet-i farikalarından olan hızlı hücum sayıları ve bizim savunmada eksik yakalandığımız hücumlardan fb ülker tamı tamına 14 sayı buldu. biz ise ender'in gaza bastığı bölümde bulduğumuz 2 basketle buradan sadece 4 sayı çıkarttık.

- serbest atış çizgisinden 18, fastbreaklerden 14, ekstra çabalardan 10, bo'nun zorlamalarından 8 sayı çıkartan fb ülker'in sayı kümesini çıkartsak organizasyon dahilinde bulunan sayılar emir-andersen ortaklığından çıkar 9 sayı ve yine aynı bölümde ilkan'ın bulduğu 3 sayı olsa gerek.

................

istatistiklere bakıldığından bu kadar kötü gelişen bir maçta aslında küçük maskeler var. 1.si maç sonu oluşan fark çok cılız. galatasaray eğer bu maçı seyirciyle oynayabilmiş olsa rakibine karşı çok daha organize olan hücumlarıyla min. 20-25 sayı bandında bir fark yakalardı. bu konuda seyircinin karşıyaka taraftarı karşısında onurumuzu kurtardığı! için bir kez daha teşekkür ederiz.

diğer yandan benim maç öncesi aklıma takılan tempo meselesinde tanju haklı çıktı ama olası bir playoff eşleşmesinde dünkü maçlardan kaç tane oynanabilir bilmiyorum. fb ülker'in bu kadar kötü yönetildiği bir derbi daha olur mu benim için soru işareti.

staff demişken ertuğrul erdoğan gerçekten sınıfta kalmakla kalmadı bence geleceğini de çöpe attı bu maçla. iyi yaptığı şeyleri görmeden kör dövüşü oynamak onlara bir şey kazandırmaz.

son olarak engin atsür'e çok geçmiş olsun. fb ülker'de oynarken takımımda istediğim tek adam olan ve sonrasında bizim formamızı da giyen bu müthiş adam umarım en yakın zamanda tekrar formasına kavuşur. playoff'da onu çok arayacağımız ise bir gerçek.

1 yorum:

  1. çok iyi analiz elinize sağlık. tek takıldığım yer tempo konusu: maç genelde düşük tempoda geçtiyse de galatasaray'ın farkı kapanmamak üzere açığı momentum, ender'in tempoyu yükselttiği dönemdi... ataman'ın başarısı ve olası bir seride akıbetimiz temponun maç içinde dağılımı ve doğru yerde frene basma kabiliyeti olacak gibi.

    YanıtlaSil