28 Ağustos 2012 Salı

sezon öncesi fenerbahçe ülker


2 hafta önce eksik ve dengesiz bir kadroya sahipken tek bir hamle ile kusursuza yakın bir rotasyon sağlayan fenerbahçe ülker'leyiz. büyük bir kumpas yada büyük bir ihmal tanımlarının ikisinin de doğru olabileceği bir transferle ilkan karaman'ı kadrosuna katarak hem 4 numaradaki eksikliğini giderip hem de burayı yerliyle geçebildikleri için 6.yabancı olarak rahat rahat papaloukas'ı veya o minvalde bir oyun kurucuyu kadroya katmaları bekleniyor.

bo mccalebb

avrupanın en iyi guardların biri. verimlilik hesabına bakarsak belki de en iyisi. ama takım taşıma konusunda biraz gerilere düşmesi muhtemel. bir süper yıldız olarak en büyük eksikliği takımı spanoulis ve diamantidis gibi avucunun içine alamaması gösterilebilir. daha önce yaşadığı sakatlıklar nedeniyle de bir tutam risk taşıyor. takım içi ikamesi neredeyse imkansız. bu yüzden sağlıklı olması fenerbahçe için her şeyden daha önemli. 

müthiş bir atlet. potaya gidişini durdurabilecek herhangi bir güç yok. penetreleri hem estetik hem de güçlü. iyi bir bitirici. savunmada ukic sonrası fener taraftarına nasıl bir sendrom yaşatacağı açık seçik ortada. el'in en iyi hırsızlarından, savunmada büyük güç katacaktır. 

mccalebb konusunda bir ekleme daha yapayım. neven dönemi fenerbahçe ülker'in en büyük sıkıntısı dış oyuncu savunmasıydı. özellikle tanjevic döneminde başlayan 2 elit dış savunmacıyla baskılı savunma ömer onan - tarence kinsey ikilisiyle muazzam işlemişti. ki fenerbahçe yaşadığı 5 şampiyonluğu da bu iki oyuncunun varlığıyla elde etti. arada kaybedilen tek şampiyonlukta kinsey nba'e gitmiş devin smith kadrodaydı. ve malum geçen sene. bojan bogdanovic ve emir preldzic gibi savunmadan bi' haber iki oyuncu onları sonu oldu.

şimdi pianigiani'yle elbette değişiklikler olacaktır ama coach simone oyun sistemini savunma kusursuzluğuna bağlayan bir coach. son 5-6 yıldır avrupaya damga vuran sf'lerin hepsi siena çıkışlı. bootsy thornton, david hawkins, sato, malik hairston, david moss. ortak özellikleri savunma ve sertlik. yani anlayacağınız pianigiani de o sert dış savunmaya muhtaç.

işte bu yüzden sato ve bo transferleri sadece isim olarak değil sistem için de elzem.

barış ermiş

aslında bu transferi pek oturtamadığımı söylemem lazım. engin atsür'ü eğer kendiler bıraktılarsa neden diye sormak istiyorum. bence engin atsür hem ikili oyunları daha iyi oynaması hemde takımı tanımasıyla onlar için daha ideal bir tercih olurdu. ama artık istanbul'a taşınma vakti gelen barış'ı tercih ettiler. 

barış tbl'in en atletik yerli guardı. savunmada top çalar, blok yapar. hızlı hücumu tek başına bitirir. şut ve takımı oynatma konusunda vasattır. ama takım oynatma konusu liderlik etme değil üst düzey yaratıcılık hususunda. 

fenerbahçe bu transferle de muazzam bir fast-break bitirim timi kurmuş oldu. bo-ömer-barış. bunu bir taktik olarak elde tutacakları aşikar. ribaund alacak uzunlarının batiste-andersen ve emir'in iyi birer pasör oldukları düşünülünce buradan çok ekmek yerler.

ömer onan

türk basketbolunun ömer onan'ı. onu birilerine benzetmek olmaz. birileri ona benzetilir. kendi gelişimini belli bir yaştan sonra sağlaması bir kenara hala türkiye'nin en elit savunmacısı. overratedın kralı sinan güler değil belki ağabeyi murat can güler'in tahtını zorlayabileceği bir hükümdar orada. 

sadece rakip skoreri yıldırmasıyla değil topu soluna vurup gönderdiği can alıcı üçlükler, kusursuza yakın bitirdiği hızlı hücumlar, takımı ayağa kaldıran, kendi taraftarını coşturup rakip taraftarı çıldırtan hareketleriyle, hakemleri etkisi altına alabilecek tavırlarıyla gerçek bir fenomen.

ömer onan konusunda tek handikap ve aslında şimdilik gözardı ettiğimiz yaş konusu var. geçen sezon verdiği bir demeçte artık 1 numaraları savunmakta çok zorlandığını söylemişti. bunu biz de görebiliyoruz. tbl için hala elit olsa da el seviyesinde artık yaşlandığı iyiden iyiye hissedilecek. bakalım ona londra tedavisi nasıl gelecek.

can maxim mutaf

alt kategorilerde iyi bir skorer olan ama son 2 yıldır ancak iyi bir şutör olabileceği izlenimi veren maxim'in fener'de oyun kurucu pozisyonunda değerlendirileceği söyleniyor. buna pek ihtimal vermiyorum belki 2 numara olabilir ama pg rotasyonunda pek işi olmaz onun.

kariyeri için bu sene çok önemli aslında. geçen seneyi mersin'de çok kötü geçirmesiyle beraber artık rotasını nereye çevireceğini belli edecek sene bu sene. oyununa ekstra bir şeyler katamazsa barış güney kariyerine kaldığı yerden devam eder. yok ben çok iyiyim derse en fazla cenk akyol olur. ama onun oyununa özellikle savunma tarafına bir şeyler katması onu önemli bir oyuncu yapar.

romain sato

pianigiani'nin sisteminin en kilit oyuncularından birisi. geçen seneyi pao'da vasatın altında geçirse de el piyasasındaki yeri ve konumu bundan etkilenmedi. kariyeri, yetenekleri ve yapabilecekleri belli bir oyuncu. 

bo ile birlikte parkede olduklarında emir ve bojan'ın savunma zafiyetlerini minimize edebileceklerdir. bu sayede emir'in yaratıcılık, bojan'ın skorer özelliklerini daha rahat sergilemeleri sağlanabilir. 

aslına bakarsanız pianigiani onunla beraber david hawkins'i de almak istiyordu bojan'ı gönderip. işte o zaman f.ülker ne denli tehlikeli bir takım olurdu tahmin etmesi bile zor. 

emir preldzic

lan yoksa...işte emir tam olarak bu noktada. biz emir'i müthiş yetenekli, inanılmaz saha görüşü, yaratıcılığa sahip yeni bodiroga olarak tanıdık. o zamanlar gençti kendisi. fakat artık yaşı hala beklentilere girmek için geç. 

maç sonu oynama ve mental olarak düştüğü yerden kalkma konusunda sınıfta kaldığı açık. istikrarsız ve silik bir yapısı var. tepeden oyun kurma konusunda neyse de diğer türlü top getirme işine falan aman girmesin. savunması felaket, tercihleri sıkıntılı, skorer kimliğini bir türlü yansıtamıyor istikrarlı bir oyunu yok.

işte yine de aynı yere dönüyoruz çok yetenekli ama lan yoksa...

bojan bogdanovic

geçen sene f.ülker için yazdığım yazılarda bojan'ın ne denli yanlış bir transfer olduğunu belirmiştim ehehe :) http://gss.gs/799566 işin geyiği bir tarafa geçen seneki kadroda bir tarafa fazlalık diğer tarafa koca bir eksi yazan bojan bu kadroda nasıl duracak merak ediyorum. 

iyi bir şutör olmasından daha önemlisi iyi bir skorer altyapısı var. cibona'da zaten bunu göstermişti. bu sene rotasyonda ne kadar süre alacağı ve hangi rolde olacağına bağlı olarak ciddi katkılar verebilir. 

ilkan karaman

transferi konusuna girmeden işi bitirelim. youtube'den onu izleyen ne büyük yetenek amk bu adamı nasıl keşfedememişler der. uçup-kaçan spektaküler hareketlerin adamı, yetenekli ilkan hücumda bireysel olarak gayet akıcı ve özel bir oyuncu.

takım oyunu ve savunma konusunda ilkan bambaşka bir eleman. çoğu zaman etkisiz değil yutan eleman oluveriyor. nerede duracağını bilmeyen, 3dk'ya 4 faul sığdırabilen, hücumda setleri bozan, savunmada adamı kaçıran, ikili oyunlarda uyuyan...vs.

bu olumsuzluklar dahi onun ne kadar önemli bir hamle olduğu gerçeğini değiştirmiyor. ama benim içimde umarım yeni bir gist olur sezgisi gün geçtikçe artıyor. inşallah yanıltmaz beni karaman'ın koyunu.

david andersen

kim ne derse desin ben demiş olayım, yanlış transfer. yaşı falan olması değil mevzu. çok yetenekli ve avrupanın en iyi uzunlarından biri olduğu su götürmez gerçek. yüzü dönük, sırtı dönük, şut ne ararsan var. 

ama andersen nba'den döndükten sonra zaten yumuşak olan oyun yapısı iyiden iyiye kağıt helva kıvamına gelmiş. ayakları da artık eski kıvamında değil. tüm yazı 3 sayı çizgisinin ötesinden top sallayarak geçirdi. daha az yorulmayı planlayıp daha iyi takım baltalar bu gidişle.

kaya peker

her maçtan önce maçın skorunu tahmin eden ama hoş olmayacağı için bunu söylemeyen müneccim kaya. ayrıca doğuştan fenerbahçeli.

mike batiste

her yönüyle kalite kokan bir uzun. p&r'leri ezbere oynayan, hem iyi devrilen hem de güvenilir orta mesafe şutuyla büyük tehdit oluşturacak bir oyuncu. 

dimantidis'le beraber yıllardır el'de copy-paste yaptıkları hücumları kiminle oynayacak en büyük soru işareti bu. emir en büyük aday. ama burada back-up guard olarak engin'i tutmamak biraz pişman edebilir onları.

mike batiste komple bir uzun. planlı takımlarda neler yapabildiğini pao'dan biliyoruz zaten. yaşı problem oluşturmazsa yine takımının en önemli silahlarından biri olur.

oğuz savaş

25 yaşında 40 yıllık birikimi yağ olarak vücudunda barındıran çizgi film karekterinden hallice milli pivot. ismet badem'e göre avrupanın en iyi pivotu. yine yeniden rotasyondaki yerini sağlama almak için kilo verme işlemlerini başlatmış duyduğumuza göre. kendisine hayırlı olsun.

.......

fenerbahçe ülker kadrosu bo-sato-batiste üçgeninde sakatlık sorunu yaşanmazsa pek yıkılacak gibi görünmüyor. ama asıl sıkıntı pianigiani'nin göstereceği reaksiyon. ilk defa siena dışına çıkması goygoy olarak algılanıyor ama bo var nasıl olsa oynar bu kadro denilecekten daha zor bir kadro. her oyuncunun ayrı ayrı beslenmesi ve üzerine ciddi şekilde çalışılması gereken bir kadro yapılanması var. ligde galatasaray ve anadolu efes'le beraber başa baş oynayacaklardır. avrupada ise son8 yapabilecek bir kadro. ötesi biraz şans biraz kısmet biraz da kadronun üzerine çıkmayı gerektirir.

3 yorum:

  1. david andersen konusunda hemfikirim. eyvallah kariyerli adam ama daha iyi bi tercihte bulunabilirlerdi. final 4'u ben de zor görüyorum. tabi bi izleyip görmek lazım, kağıt üstündeki kadro pratikte ne verecek. sato kilit adam derim. umarım takıma hemen adapte olamaz. formsuz bi sene geçirir. en azından kritik dönemlerde formsuzluk yaşar. bu sene fb ülker'in doğru işler yaptığı bi sene oldu herkes söylüyor zaten.

    tbl'de fener yarım adım büyüktür efes çeyrek adım büyüktür galatasaray, ama galatasaray şampiyon :(

    YanıtlaSil
  2. ya efes şampiyon alacak hala adım adım konuşuyorsunuz :(

    YanıtlaSil
  3. ahahahahah neden bu yazıyı okudum bilmiyorum ama okurken çok eğlendim. rüya takım tadında bahsedilen takımın el'de gurup sonuncusu ligde galibiyet alamadan play-off'a veda etmesi müthiş olmuş.

    YanıtlaSil