24 Ekim 2014 Cuma

ikinci yeni


sezon öncesi galatasaray yazı dizimiz türkiye kupası nedeniyle sekteye uğramış ve sistem başlıklı yazıyı yayınlayamamıştık. sonrasında gelen kötü sonuçlar ve şubedeki belirsizliklerden dolayı takımla ilgili analiz yapma olanağı da pek olmamıştı. bugün ise hem valencia galibiyetinin getirdiği heyecan hem de nolan smith'le vedalaşılması sonrası bir galatasaray geleneği olan sezon içi yeniden takım kurma sürecine girmiş bulunmaktayız.

sezon öncesi kurulan kadro ve plan doğrultusunda fikirlerimizi söylemiştik. ergin ataman geçen sezon denemek istediği alçak post oyun temelli takımı bu sezon tekrar gündeme almıştı. jawai ve vougiokas hamlelerini de sırf bu oyun için gerçekleştirdi. açıkçası söylemek gerekirse kağıt üzerinde yapmak istediği şeyin mantığı doğruydu. ancak iki nokta vardı ki bu konularda uyumsuzluk yaşanabileceği öngörülebiliyordu.

bunların ilki carlos arroyo ve arroyo'nun maksimum verim konusuydu. arroyo etkin ve verimli kullanmanın yolu topla yaratma imtiyazını onun eline teslim etmek ve onun doğaçlama tarzına esneklik sağlamaktan geçiyor. arroyo çok büyük bir oyuncu sahada her şeyi, her an yapabilmesi beklenecek oyuncu ancak onun da kendisine hareket alanı, şut alanı, pas açısı yaratabilmesi için perde ve arkasına perdeden devrilen bir uzuna ihtiyacı var. o kadar ince ve hassas pas yetilerine sahip ki sadece potaya devrilebilen ve pota seviyesine kadar sıçrayabilen uzunlara dahi maç başı 3-4 basket attırabilecek özellikte özel bir oyuncu.

daha açık konuşmak gerekirse carlos arroyo sahipseniz uzunlarınızdan biri muazzam atlet ve pnr bitiricisi olmalı. peki biz ne yaptık bu pnr oyunlarının rolünü kısıp bu oyunları jawai'yle de oynama yoluna gittik. en büyük hatamız bu oldu ki jawai'nin ayaklarının şu halini koca yaz göremedik...

ikinci konu ise nolan smith faktörüydü. nolan smith arroyo'dan farklı olarak yine atlet uzunlara ihtiyaç duyan bir kısa. şöyle ki nolan smith'in en verimli olduğu hücum setleri transition offence ve erken ve yüksek oynanan pick&roll'ler. bu tip hücum setleri için yarı sahayı çabuk geçen uzun ve özellikle tepe oyunları sonrası pop-out eden uzun şart. bizim böyle bir uzunumuz yok.

kısalara uygun olmayan bu uzun rotasyonunda neden ısrar edildi? aslında jawai gerçekten sağlıklı olsa arroyo için saydığımız hususların bir çoğu boşa çıkabilir. ve üzerine post oyunu da eklemiş olursunuz. fakat jawai'nin hiçbir şartta sağlıklı olabilecek izlenimi vermeyen şu duruşu maalesef bir değişimi şart koşuyor. hem de hiç gecikmeden.



dün itibariyle nolan smith'le köprüleri tamamen atmış gözüküyoruz. ben bu tavırda açıkçası oyuncuyu haksız görsem de ergin hocanın bunu sadece o olay ve nolan smith'in yetersizliği sebebiyle aldığını düşünmüyorum. -zaten nolan smith'in yetersiz olduğunu düşünmüyorum.- burada ergin hoca hem takıma hem de yönetime ciddi bir mesaj yollarken sezon başı yaşanan kayıplar ve başarısız görüntüye de bir nevi kurban veriyordu. takıma mesaj herkes sahada oyununu oynayacak ve hakedecek. yönetime mesaj ise bana saygısızlık yapan bir oyuncunun ipini çektim yerine oyuncu alacağız.

şahsımca yönetime gidecek mesaj sadece bu olmamalı. kızılyıldız maçında oyuncuların mağlubiyeti kabullenmeleri ve hiç isyan etmemelerinin sebebi marjanovic'le fiziksel olarak eşleşemememiz olmasa gerek. kasım sonuna kadar yapılmayan ödemelerin diyeti çok acı olabilir.

şimdi önümüzde iki yol var. ya nolan yerine yine arroyo'yu yedekleyecek, skor üretebilen, savunma yapabilen bir kısaya gideceğiz ya da iyi bir pnr uzunu takviyesiyle tüm oyun planımızı geçen yılın yeni bir versiyonuna dönüştüreceğiz. ki bence en azından sezonun şu döneminde iyi bir atletik uzun alıp kısa takviyesini oyun şablonumuz tekrar oturduktan sonra gündeme almakta fayda var. çünkü dün de gördük ki ne zaman ki dar rotasyona dönüyoruz takımın her dişlisinden maksimum verim alabiliyoruz. şimdilik takımda bir çok yeni oyuncu varken ektra bir oyun kurucu ve onun takıma adaptasyonuyla uğraşmak sıkıntı yaratabilir. bizim acil ihtiyacımız arroyo ve onun besleyeceği bir atletik uzun. bu hem dar rotasyon kullanma opsiyonunu yaratacaktır hem de aradori'nin tbl'de lisans almasını sağlayacaktır. ( jawai - vou'dan birinin gitmesi ve diğerinin sadece el'de süre alması )

ergin hocanın da benzer fikirde olduğunu düşünüyorum. türkiye kupasından sonra çabuk bi şekilde alçak post oyunundan vazgeçti ve oyunu tamamen yine ikili oyunlar üzerine kurmaya başladı. takımda şu an görünen en büyük iki eksiklik ise atlet bir pnr uzunu ve kendi skorunu yaratan patlayıcı bir skorer. hangisinin daha aciliyetli olduğuna ve hangisinin şu dönemde takıma daha büyük ivme kazandıracağına o karar verecektir.



sezon başındaki tercihler ve uzun rotasyonu konusunda ek yapmak gerekirse ana planda yer alan topa baskı ve hızlı hücum denemeleri bir yerde tıkanıyordu. o da şu ki topa baskı tercih edilen savunmalarda arkada potayı bekleyecek pivot şart kere şart. en olmadı 4 no'dan yardım savunmasıyla bu sorun çözülmeli. biz ilk gereksinim olan potayı savunmabilecek uzun tercih etmediğimiz için 4 no'dan yardım edebilmeliydik. ve bunun için de aslına bakarsanız elimizde kerem gönlüm ve yine oraya oynayabilecek furkan aldemir vardı. ancak bu iki oyuncunun 4 no'dan süre alması durumunda hücumda yaşanan spacing sorunu bizim getiri-götürü hanemizde eksi olarak yer alması daha olasıydı. şimdi gördüğümüz ise nolan sonrası topa baskı yapılan riskli savunmadan ziyade ergin hocanın geçtiğimiz sezonlarda tercih ettiği topun arkasında kalan ve sürekli adam değişik boş şut ve alana izin vermeyen savunma tercihine bir dönüş olarak görebiliriz.

toparlayacak olursak bugünden itibaren yeni bir takıma dönüşmeye başladığımızı söyleyebiliriz. hücumda alçak post değil pick&roll, savunmada topa baskı değil topun arkasında kalma prensibi, geniş bir rotasyon değil dar bir rotasyon. ihtiyaç ise skorer guard değil devrilen atletik bir uzun.






1 yorum:

  1. jawai iyi değil demek için henüz erken. ancak 1-1,5 ay sonra seviyesini eleştirmek mantıklı olur. diğer yandan geçen seneden beri takımın en büyük sorunu olan arroyo yedeği olayı hala netleşmiş değil. ender değil arroyo'nun bıraktığı yerden devam etmek, onu dinlendirmek için bile çok yetersiz. bu noktada takıma acie law gibi bir oyun kurucu transfer etmek muhtemelen mantıklı olurdu ancak yönetim hamlesini jamont gordon'dan yana kullanacak gibi gözüküyor. jamont gordon içinse takıma alışma sürecinin kısa olma potansiyeli bir artı iken, sakatlıktan dönen ikinci bir oyuncu olması yönü bir eksi. bütçemize bakılırsa zaten çok seçeneğimiz de yok, gelen kim olursa olsun razı olacağız. inşallah bu sallantıda top16ya kalabiliriz. kalırsak gerisi gelir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil