8 Nisan 2013 Pazartesi

olympiacos - anadolu efes

euroleague'de playoff heyecanı 9 nisan'da başlıyor. dünya basketbolunun en sert, en heyecanlı, en zevkli iki haftasının arefendesindeyiz. euroleague final four'unun büyülü haftasonunun ve heyecan dozajının çoğu zaman oyun olarak değil mental açlık ve tecrübe olarak skora yansımasının tersine euroleague playoff'ları tam bir akıl oyunları, taktik savaşları ve bir çarpışma edasında geçiyor. işin pazarlama ve promosyon kısmında eksik oldukları için nba final serisi kadar dünyada yankı bulmuyor ama euroleague'in en şaşalı 2 haftasına gelmiş durumdayız.

aslında bu sezon euroleague geçtiğimiz birkaç yıla oranla özellikle geçen yıla oranla çok güç kaybetmiş durumda. özellikle bütçelerde yaşanan sıkıntılar sonrası kaliteli birçok oyuncunun nba'i tercih etmesi, büyük coachların inzivaya çekilmesiyle euroleague geçen yılı kalite olarak mumla arar noktada.

euroleague son 8 deyince 2010-2011 sezonun yeri çok ayrıdır. union olimpija'nın jure'yle beraber yazmaya kaldıkları peri masalı bir önceki sezonun partizan'ı olacak mı sorunlarının son bulduğu top16'lardan sonra belki de tarihin en kaliteli top8 oynanmıştı. obradovic'in lacivert takım elbiseliye fırlattığı "basketbolun anayasa" kitapçığı, nick calathes'in günlükleri. diğer tarafta pesiç'in ölmüş bu takım denilen valencia'yı 2 ayda diriltip messina'nın yarım bırakıp kaçtığı real'inin karşısına dikişi ve son ana kadar yıkılmayışı. diğer bir tarafta mrs.jöleli'nin pire'de tarihin en pahalı euroleague kadrolarının birinin karşısında 89-41 kaybetmeleri ve oradan ayağa kalkıp 2 gün sonra pire'yi yakıp seriyi de 3-1 kazanmaları. efsane demek bile yeterli gelmeyebilir.

tabii bu sene için beklentileri bu kadar yükseğe koymaya gerek yok. ancak yine de, umuyorum ki güzel seriler olacaktır. tabii bizler isterdik burada - fenerbahçe ülker de olsun ajhkdlkşadsla şaka lan şaka -

barcelona - pao
real madrid - caja laboral
olympiacos - cska
efes pilsen - khimki

serileri olsun. birbirinden efsane 20 maç izleyelim. bazı hatıralar canlansın, intikamlar alınsın ama olmadı. şimdilik elimizdeki serilerle idare etmesine bakacağız. isterseniz daha fazla uzatmadan anadolu efes - olympiacos serisiyle başlayalım.

olympiacos - anadolu efes

aslında üzerine çok şeyler söylenebilecek bir seri. hem bu sezon hemde geçtiğimiz senelerde birbirleriyle sürekli haşir neşir olan, kah burada efes'in 20'ye bağladığı maçlar, kah oly'nin efes'i yeniyorum sanıp aslında galatasaray'ı yenmiş sayıldığı maçlar olsun çok kez bu iki takımı karşılıklı izledik. özellikle bu sezon oynanan ilk maçta efes'in oly'i harcaması sonra ise oly'nin yavaş yavaş vitesi artırırken tam tersi efes'in top16'yı nefes nefese bitirmesi not edilmesi gereken şeyler.

                                         

bartzokas'ın ajandası

bartzokas açısından çok bilinmeyenli zor bir süreç değil anadolu efes hazırlıkları. onlar için 2 ay önce oynadıkları efes de, top16'da cska ve real'i deviren efes de son 3 maçta kaybeden efes de artı eksi çizelgesinde aynı yerde duruyor. formda ve inanmış da gelseler, formsuz ve dip durumda da gelseler bartzokas'ın planlarının değişeceğini sanmıyorum. ki zaten bartzokas'ın ajandasının 25 nisan tarihinde baldızının nişan merasimi görünüyor. işi abdi ipekçi'de bitirmeyi gözlerine kestirmiş durumdalar.

bildikleri şeylerden başlayalım. anadolu efes'in ağır işleyen hücum planları ömer güvenç'in sızdırmasına gerek kalmayacak kadar bilinen şeyler.

- semih üzerinden oynana ikili oyunlar potadan uzaklaştıkça sayı olma olasılığı dibe vururken top kaybı ihtimali 90'ların enflasyonundan hızlı yükseliyor.

- mola dönüşlerinde hücumları çok büyük sürprize imza atarak sürekli bir şekilde jamon'un post-up'ıyla oynuyorlar. yardım savunması dipten değil diğer taraftan gelirse kolay durdurulabilir bir hücum silahı.

- baraç - semih - kerem gönlüm 3lüsünün post-up oyunu tercih edilebilir bir oyun. 3'ü de bu oyunlarda pek başarılı sayılmazlar. uzunlar kısalara alan yaratacağına 5 numaralara top inmesi oly için tercih edilebilir.

- saha içi yerleşimi konusu önemli. daha fazla kutu gibi ve yardım savunmasına imkan veren bir diziliş ve yüksek bir 5 efes'i durdurur ve hep durdurdu. ama burada özellikle kerem ve sasha oyundayken kerem'in oynattığı pr'lerin başa bela olmaması için 3 numaranın çabuk oyuncu olması şart. perperoglou'na nazaran papanikolaou oyunda kalmalı.

- efes'in önemli hücum silahlarından olan dusko'nun yüzü dönük hücumlarından faul çıkartma ihtimali ve antic'e göre çok çabuk kalması düşünülünce printezis'in faullerden korunması üstüne yine yardım savunmasının işlemesi.

- farmar'ın hücumda sorumluluk almaya yelteneceği anlarda ve tıkanan efes hücumlarında farmar'ı daha fazla kahraman olmaya itip dış şuta mecbur bırakmaya yönelik bir savunma.

gelelim hücuma

- anadolu efes euroleague en iyi top çalan takımı. üstelik bunu yaparken sadece pas kanallarına uzatılan eller değil topun üzerindeki baskı sayesinde de kazanılan toplar var. bunun için hücum temposunu düşük tutup spanoulis oyundayken yerleşimi geniş, spanoulis kenardayken pas mesafelerini kısaltıp post oyunlarını deneyecek hücumlar.

- tempoyu bir nebze düşük tutmak hücumda top kaybı sayısını minimize etmeye yarayacaktır spanoulis oyundayken ve bu sayede efes'in hızlı hücum sayıları engellenmiş olacaktır. bu sırada tam tersi efes'in hücumları tek kişinin eline kaldığı anlarda ise tempoyu birden artırıp ( efes'in cevap vermekte çok zorlandığı bir durum bu ) gerekirse top kaybı riskini de göze alıp vurup geçmeyi deneyecek seriler peşinde koşulmalı.

- tempo meselesi açısından elleri çok rahat çünkü spanoulis mavi değil kırmızı tarafın oyuncusu. onun sadece topa hükmeden yetenekleri değil oyuna hükmeden liderliği ve aklıyla dusko'yu yıpratacak antic - printezis'i besleyecek, bildik p&r oyunları sonrası köşelerden papanikolaou ve perperoglou'na boş şutlar sağlayacak hücum planları spanoulis'e dil ucuyla söylenecek.


                             


oktay mahmuti'nin ajandası

oktay mahmuti yukarıda da ifade etmeye çalıştığımız gibi bence şu düzenle olympiacos'u yenemeyeceğinin farkında. maç içi istikrarı olmayan ve tempo konusunda standart sapması çok yüksek hücumlarla, defoları çok bariz bilinen savunmayla oly'den en fazla 1 maç çalabilirsiniz.

bu yüzden oktay mahmuti'nin yapması gereken şey var olanı değil varlığı efes için bile önem arz etmeyen silahları bulması. bu nasıl mı olacak?



- mahmuti muhtemelen herkesin beklediği gibi doğuş yada sinan'dan birini özel olarak spanoulis'i tam saha tutması için hazırlayacak. üstüne savunmaya oturduklarında ise box and one yapacaklar. bu savunmayı maç savunma oyuncularının hücum performansı nedeniyle 20dk'larda tutacaktır max. kutunun uzunlarını dusko-kerem, kısalarını ise jamon-kerem/sasha/farmar'dan oluşturup özellikle boyalı alana sızacak olympiacosluları çabuk yakalamanın derdine düşecekler.

- adam adama savunmada ise bu defa spa'nın ikili oyunlarında başka bir savunma düşünülmeli. özellikle yine gönlüm'ü 5 numarada düşünüp kerem'in show-up'da kalması ve 4 el'le beraber spa'yı püskürtmeyi seçebilirler. en azından belli bir bölüm bu taktik -iyi uygulanırsa- oly hücumlarını 2 yada 3 numaranın eline mahkum edebilir.

- üstteki iki savunma modelinde yaşanacak ribaund problemleri içinse çemberlerin biraz daha sertleştirilip topu alakasız bölgeye sürükleme yöntemi uygulanabilir. okumayanları ayıklayacağız.

- oly'nin en tehlikeli hücum silahı olan spanoulis'in ikili oyunlarında kanat bölümlerini nasıl kapatacakları ise şimdilik en büyük soru işaretlerin biri. kaymalar iyi ayarlansa bile ikili oyunu iyi oynadıktan sonra oly her türlü pozisyon üstünlüğü alır. şut gelmese, feyk-penetre, şut kaçsa ribaund avantajı. o yüzden ikili oyunları mümkün olduğunca püskürtme veyahut çabuk pasa izin vermeme üzerine şekillendirmeli.

hücumda ise;

akıllar biraz karışık. iyi pick kuramayan, screen'den sasha'yı bile rahat çıkartamayan, ikili oyunları boyalı bölgenin içinde yapamadıkça sayıya gidemeyen bir takım için hele de son 2-3 maçtır boyalı alanda hem ezilen hem dayak yiyen takım için bazı öneriler var.

- iki uzunu da tepeye çıkartmak real karşısında çok mantıklıydı. keşke denenseydi ama öyle iki uzununuz yoktu :) bunu geçiyoruz hem oly real fizik, atletizminde bir takım değil. o yüzden ikili oyunları mümkünse iki uzunla birlikte daha potaya yakın, çaprazdan pick'leri kullanarak değerlendirmeli.

- sasha vujacic. özel bir parantez. bu seride efes'i var edecek adam. onun şutu ve ona hazırlanan setler hiç bu kadar önem arz etmemişti. şimdi hücumda çok büyük ve olmazsa olmaz bir kapı. onu bu 5 gün boyunca sadece şutlara hazırlamalı.

- dusko'ya mümkün olduğunca topu indirmeyi veyahut yüksek postta onu 1e1'de bırakmak denenmeli. hele antic oyundayken.

- geldik farmar'a. milyon dolarların yeşilini gösterme zamanı.


seri tahmini

açıkçası olympiacos seriyi 3-1 alır bahsine bir karton muratti tone gömmeyi düşünüyorum. "ama basketbol bu yediğimizden fazlasını atarsak bize yeter diye bir şey yok, olamaz da. her şey o kadar hızlı oluyor ki" ahsgjhdkjalsd

evet iki taraf için de kritik detaylar var. oly açısından papanikolaou ve spanoulis tabii ki ayrı bir yerde ama 4 numaraları yine seriye direkt etki edecektir. onlar kusursuz oynarsa yada az kusurlu oynarsa seri max 3-1'de biter.

efes içinse bir şeyleri değiştirip karşıya sürprizler hazırlamak şart. bu doğuş olsa bile. hücumda mutlaka farklı bir şeyler görmeliyiz. topa baskı mı yapacaklar, zone mu, box and one mı? tempoyu artırmaya mı çalışacaklar yoksa doğru şuta kadar pas mı? sorular çok.




5 yorum:

  1. başkan bence de oly avantajlı. ama beşinci maça kalır tahminimi yapayım ben de. herkes tahminini önceden yapsın, sonra yok ben böyle düşünüyordum ama söylememiştim diyenin sözü kabul değil :(

    YanıtlaSil
  2. efes'in azanması için gerekenler:

    1) guardların topu elinde tuttuğu süre azalacak. hataya yer yok. hızlı düşünüp, hızlı karar verip hızlı oynamalılar. üstüne pick and roll'leri hızlı oynamalılar. sadece onlar değil herkes çabuk hareket etmeli.

    2) tepede tek pick kurup onu beklemeliler. semih pick'i kurduktan sonra devrilmemeli gidip çaprazda 2-3 numaralar screen koymalı oradan devrilmeli. yani tek hücumda pivot en az 2 pick kurmalı.

    3) ikili oyun savunmasında showup ve spa'nın üstünde kalmak şart. öyle bir baskı yapmalılar ki her yer mavi formalıların kollarıyla dolmalı. semih yapamıyorsa 5^de gönlüm olmalı.

    YanıtlaSil
  3. yetiş ya trouble asfgh http://gss.gs/868044

    YanıtlaSil
  4. seri 2-2 devam eder; 5 maçta eşitlik bozulmaz. galibi seri serbest atışlar belirler.

    YanıtlaSil
  5. İçimizdeki Mahmuticiler gereken desteği verirse 3-2 alırız seriyi...
    Hem efes'in Avrupa'da ilerlemesi ligde işimize gelir, yıpranmış olurlar.
    (futbol seyircisinden anca bu kadar yorum gelir)

    YanıtlaSil