25 Mart 2013 Pazartesi

beşiktaş - galatasaray

sezonun şu döneminde hem biz hem beşiktaş açısından rüştünü ispat etme, iddiasını ortaya koyma ve sıralamada yerini belirleme açısından çok çok önemli bir karşılaşma. kazanan sadece 1 maç değil şampiyonluk iddiasında da önemli bir pozisyon kazanacak.

galatasaray açısından;

- galatasaray artık tüm enerjisini lig liderliği ve playoff'da iyi bir yer kapma üzerine odakladı. eurocup'da 1 ya da 2 olmak farketmez diyen ergin ataman umuyorum ki kendine dersler çıkarmış ve bu açıdan yarı final sürecinde fenerbahçe ülker - anadolu efes'i birbirine kırdıracak bir pozisyon için elinden gelen her şeyi yapacaktır. liderlikten bile önemli bu husus. banvit'in de tofaş'a kaybedip eline gelen avantajı yitirdiği dönemde karşıyaka, banvit ve fenerbahçe ülker'i kendi evinde ağırlayacak olan galatasaray'ın bir avantajı olduğu kesin. ancak bu avantaj işler kötü giderse büyük bir dezavantaja da dönüşebilir çünkü bu 3 maçın aralarına serpilmiş 3 deplasman da son dönemde formu artan ve playoff'a girmeye çalışan tofaş ve antep tabii ilk halkası da beşiktaş.

beşiktaş açısından

- beşiktaş ise curtis jerrells'ı yollayıp ricky minard hamlesini yaparak daha iyi ve dengeli bir takım oldu. direksiyon tutku'da hücumda dengeli bir takım oldular. son siena maçını da kazanarak en azından oyun olarak bir üst seviyeye çıkmanın sinyallerini veriyor. üstüne kalan maçlarda efes ve galatasaray hariç zorlu maçları yok. tabii sıralama açısından 5 olmak pek kolay görünmüyor onlar adına ama playoff'a formda girmek adına bu maçları kazanmak 1 maçtan çok daha anlamlar barındırıyor.

yine playoff eşleşmeleri adına ufak bir not daha bırakayım. kalan maçlarda f.ülker, banvit, efes ve galatasaray'ın hepsinin en az 4 çok ciddi maçı var. efes-gs hariç hepsi birbiriyle oynuyor. hepsinin de birer ksk maçı mevcut. tabii ksk'nın bu zorlu fikstürden eurochallenge f4'ü de düşünülünce 5. koruması onlar adına en büyük kazanç olur diye  düşünüyorum. yine playoff'a kaçıncı sıradan girmek daha mantıklı diye tartışacak olursak sanıyorum 5 ve 6. sıraları sabit kabul edersek 3'ten playoff'a girmek çok çok riskli. hem çeyrek finalde 3 maçta beşiktaş'la kapışacaksın ki sürprize çok açık hemde yarı final ve final serilerinde saha avantajını çok büyük olasılıkla yitireceksin. ama öyle bir durum var ki ilk 4 sıradaki her takım lider de olabilir 4'te. 28. haftadan da önce belli olmayacaktır.

neyse maça dönelim. galatasaray'ın bu sezon karakteristik özellikleri oyuncu değişimleri nedeniyle sürekli değişti. ancak ikili oyunlarda adam değişme ve büyük maçlarda denedikleri 3 uzunlu eşleşmeli zone savunma hala galatasaray açısından en etkili savunma biçimi. ligin en az sayı yiyen takım olmalarından bağımsız.

hücumda ise maç maç olaya dahil olan oyuncuları sayesinde ligde çok fazla zorlanmadık. ancak bu "maç maç" kalıbından anlayacağımız gibi bir çok oyuncumuzun istikrar konusunda belli sıkıntıları var. mesela guard bölgesinden yola çıkarsak ender ve engin. ender'in şut performansı, engin'in ise büyük maçları şimdilik elimizde işe yarar bir veri. yine furkan'ın ligin ortasından bu yana artan formu yüz güldürebilir.

maç özeline dönersek de jamont'un olmadığı, dudley'in ise kırık parmakla oynayacağı bir maçta galatasaray'ın yine ekstra bir oyuncu ortaya çıkartması şart. markoishvili'nin faul problemine girmediği ve arroyo'nun savunmada olabildiğince dinlenip onun handikaplarının min. hissedildiği bir gün olması şart. cenk'in sakatlıktan yeni çıkmasını da buna ekleyince biz yine ender ve engin ikilisinden birine hayvan gibi muhtaç durumdayız. umarım bu isim engin olur ve onun daha organize hücumlarını izleriz. savunmada da daha dirençli hale geliriz.

beşiktaş'ın ise en büyük avantajı tutku'nun ikili oyunları. galatasaray bu ikili oyunlara switch yaparsa tutku'nun en büyük hücum silahı olan kısaya-uzun penetresiyle delik deşik olabiliriz. üstüne 4 numarada macvan'ın ağırlığından yararlanıp şutör 4 numaralar cevher ve markota'yı daha etkin kullanabilirler.

iki tarafından avantajlarından çıkıp galatasaray'ın yapması gerekenlere bakalım. ilk çeyreklerde sert savunma yapan ve iyi oynayan galatasaray'ın yine bu performansı göstermesi şart. bunun diğer bir nedeni beşiktaş'ın direncini ve umudunu kırmak. çünkü çok kolay raydan çıkan, mental açından güçsüz bir takım beşiktaş. kötü bir başlangıç ve umut kırıcı skorlar onları tekrar patrick christopher, markota, minard üzerinden oynanacak zoraki hücumlara itecekleri. topu her eline alan zorlamaya başlayacaktır ve fark gittikçe açılmaya devam eder. tersi durumda ise maça vidmar üzerinden sayılarla başlayacak beşiktaş galatasaray posta altını yıpratır ve oyunun geri kalanında tutku ve minard'la maça daha kolay tutunabilir. skorları belli bir seviyede tutup tutku üzerinden hep maçın içinde kalabilirler.

sona gelmişken manuchar markoishvili ve engin atsür deyip yazıyı bitirelim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder