22 Ağustos 2012 Çarşamba

sezon öncesi galatasaray


transfer sezonunu artık yavaş yavaş bitirmeye başlamışken mevcut transferler ve hazırlık kampları öncesi son bir kadroya bakmak lazım. öncelikle söylemek gerekirse eurocup düzeyinde enfes bir kadro kurduk. eksiksiz değil ama isim isim hayal edebildiklerimizden bile daha iyi bir kadro olabilir.

15 milyon dolara daha iyi bir kadro kurulabilirdi elbette ama bu işi eurocup düzeyinde yapmanın pek de imkanı yoktu. bana kalırsa da ergin ataman'ın aklındaki oyun yapısına uygun bir yapı ancak bu isimlerle mükemmel olabilirdi.

transfer sürecinde beni en çok şaşırtan olay oyun kurucu transferi oldu. jamont gordon gibi combo guard yerine daha oynatıcı hatta isim vererek ataman'ın en çok istediği carlos arroyo'yu o bölgeye bekliyordum. olmadığına sevindiğimi belirterek bu ap-acayip kadroda en büyük soru işaretinin de yine orası olacağını düşünüyorum. jamont'un 1 oynadığı anlarda hem çok yüksek bir takım olacağız hem de topun çok hızlı dolaştığını göremeyeceğiz. sanırım bunlar ilk ve en önemli handikabımız.

madem olumsuzluklardan başladık buradan devam edelim. bu takım net bir şekilde winner oyuncular barındırıyor. jamont, domercant, hawkins, n'dong...ama şunu da belirtmeden geçmeyeyim bu takım türk rotasyonu da dahil askerden çok kumandana sahip bir takım. işler bir gün tersine dönerse düğümleri çözmek çok çok zor olacaktır. belki hiç biri ego manyağı tipler değil ama topu elinde isteyecek ve top kullanarak verimli olacak oyuncuları kontrol etmek en zor iş olacaktır.

diğer taraftan uzun rotasyonu daha 1 hafta önceye kadar kağıt üzerinde avrupanın en iyilerindeyken bugün itibariyle bakınca net bir şekilde bir fonksiyon bozukluğu göze çarpıyor. 5 kişilik uzun rotasyonumuzda 5 numara oynayabilecek 5 oyuncumuz var. 4 numarada ise back-up erwin dudley. burada şöyle bir sorun var ki ben dudley'in ataman'ın galatasaray'ında 5 numarada daha gerekli olacağını düşünüyorum. eğer büyük bir sürpriz olmazsa furkan'ın tekrar 4 numaraya çekilmesi gibi ki bununda çok mantıklı olmadığı açık burada sertaç'a gerçekten ihtiyacımız olacaktır. sertaç'a tekrar döneceğiz.

bu uzun rotasyonunda yaşanan sıkıntı ilginç bir biçimde lehimize de dönebilir. ergin hoca kısıtlı rotasyondan max. verim alabiliyor. bunun diğer bir açıklaması bazı oyuncular daha fazla süre/sorumluluk aldıklarında performanslarını katlayabiliyorlar. milan macvan da böyle bir oyuncu. onun kendini bulabilmesi için en az 25-27dk parkede kalması lazım hatta 30dk. bunu hemofarm ve partizan da başardı. sırbistan milli takımında pekovic'le çıkmadan oynadıkları bölümlerde resmen tecavüze oynuyorlarken perovic-dusko rotasyonu işin içine girdiğinde ( özellikle macvan-perovic ikilisi ) pek de verimli olamıyordu. buradan macvan'ın kaliteli 5 numaralarla daha etkili olduğu sonucu da çıkıyor.

ben macvan ilk açıklandığında onu 5 numara için düşünebileceğimizi söylemiştim fakat n'dong hamlesi gelinde net biçimde elimizdeki tek 4 numara olarak ona muhtacız.

nasıl bir oyun oynayacağız?

buraya coachun söylemleriyle başlamak en doğrusu. ergin hoca iyi defans yapıp bol bol hızlı hücum deneyeceğimizi söylüyor. bu başlangıçta elimizde en önemli veri. jamont gordon transferi de bu bağlamda anlam kazanıyor.

buna ek olarak kısa rotasyonu ( domercant-hawkins ) bize diyor ki bu ikiliye alan açacak saha yerleşimi ve buna uygun uzun tercihleri olacaktır. gündemimizde olduğu söylenen dorsey gibi saf pota altı bitiricisi bir oyuncu değil dudley ve n'dong gibi yüksek posta çıkabilecek pivotlara ihtiyaç duyan bir sistem. domercant ve hawkins bildiğimiz gibi kalıplı ve ağır penetreci oyuncular. onların penetre edebilmeleri için pivotların şut tehdidi olmalı ve bu ikilinin pasör meziyetlerinin de bir silah olarak kullanıp yardım savunmalarından kurtulmalıyız. yoksa takımda jamont hariç delip geçebilecek bir kısa oyuncumuz yok.

sistem olarak mahmuti döneminde olduğu gibi yüksek tempoda pas yaparak değil, oyuncuların yer değiştirmesi ve alan boşaltması sayesinde boş şut bulmaya yönelik bir sistem uygulayacağız sanıyorum. mahmuti'nin daha katı ve sisteme bağlı oyun tarzından daha ensek daha değişkenli bir oyun ve daha fazla isolation beklemeliyiz.

savunma açısında ise mahmuti'nin topa baskısını topun üzerine el koyarak değil kalıplı ve yüksek kısa oyuncularla yer kaplayarak sağlayacağız muhtemelen. mahmuti'nin pek sevmediği switch'leri yine uygulamamız zor gibi ama yine de bu silahı da düşünebilir ataman.

..........

yalın bir mantıkla basketbolda kazananı belirleyen 2 detay vardır. 1) şut yüzdesi 2) top kullanma sayısı. şut yüzdeleri set hücumlarında benzer bütçeli takımlar arasında çok fazla fark yaratmaz. bu farkı fast-breaklerle yapabilirsiniz ancak. büyük bütçeli takımların küçük takımları eze eze yenebilmesinin de en büyük nedeni budur. hızlı hücum sayıları. fark yaratmak istiyorsanız ya çok iyi hızlı hücum yapacaksınız ya da rakibinizden daha fazla şut kullanacaksınız.

mahmuti geçen 2 prensibinden hiç vazgeçmedi. hızlı hücum denemelerinin top kaybı riskine girmek yerine daha sabırlı oynayarak boş şutu bulup daha yüzdeli atmak ve ribaundlarda çok fazla dominant olmadığımız için oyuncuları top çalma girişimlerine teşvik ederek bu açığı buradan tolere etti.

ergin ataman ise kendi söylediklerine göre daha iyi defans yapıp daha çok fast-break denemesi yapabilecek bir takım yaratmak istiyor. burada top kaybı riskini göze alabiliyor çünkü takım ribaund konusunda gayet iyi oyunculara sahip. fakat yine de geçen sene başındaki beşiktaş gibi 70-75 top kullanan bir takım değil 55 civarı top kullanacak bir takım olacağızdır. burada engin-domercant-cenk-hawkins-macvan-dudley gibi kendi şutunu çok yüzdeli kullanan oyuncuların varlığı da önemsenmeli. cenk transferi de bir kez de bu açıdan değerlendirilmeli.

nasıl oynayacağımız sorusunun tahmini cevapları var. ne yaparız ise daha önemli bir soru.

bence ligden önce bizim ana hedefimiz eurocup olmalı. aslında staffında yapılan yabancı transferden bu hedefi ciddiye aldığını görüyoruz. jamont-domercant-hawkins-macvan-n'dong... fakat ben bizim en iyi 5'imizin bu değil de engin-jamont-hawkins-macvan-dudley(n'dong) olacağını düşünüyorum. burada engin transferi biraz küçümseniyor. engin geçen yıl fenerbahçe'de ayakta kalan yegane adamlardan biriydi. herkes bu cümlenin sonuna bojan'ı koyuyor ama bence o isim engin'di. engin mevcut elit türk guardlar içinde en iyi savunma yapan guard. bunun dışında mevcut kadromuzda ikili oyun oynayabilen ve uzun besleyebilen tek oyun kurucumuz. ataman'ın sert savunma yapacağız 5'inde göksenin yerine onun adını yazarım ve engin'in 1 oynamasını jamont'un daha skorer ve sorumluluk sahibi oynamasını teşvik edeceği için ben hayli önemsiyorum.

oyuncu topluluğu kadar işin coaching tarafı da bu kadroda belirleyici unsur olacaktır. ergin ataman'ın takım kurma ve saha içi hamle açısından ne kadar iyi bir coach olduğu açık. fakat ataman'ın en büyük sorunu favori olmayı kaldıramamak yada daha doğrusu rakibini küçümsemek. bunu ataman'ın geçmişinde çok defalarca gördük. en az yıldız oyuncular kadar motivasyon kaybı yaşayabilen bir coach. 10/10'la başladığı eurocup'da çeyrek finalde mola almayı unutması, dexia mons gibi bir takıma elenmesi, erdemir yenilgisi vs. diğer tarafta ise favori olmadığı anlarda sağladığı motivasyonla başardıkları; 2-0'dan final serisi çevirmesi, beşiktaş'la 3 kupa kazanması, karşıyaka'da ligin tepesine çıkması, seina'yla yaptıkları...

bu takımda ilk temennim işte bu. ataman'ın motivasyonunu hiç kaybetmemesi. gerisi yavaştan gelecektir diye düşünüyorum.

son olarak kadro ve rotasyona bir bakmak istiyorum.

jamont gordon - engin atsür - ender arslan

henry domercant - göksenin köksal

david hawkins - cenk akyol

milan macvan - erwin dudley

boniface n'dong - furkan aldemir - sertaç şanlı

12 kişilik eksikleri kadar fazlalarıyla da göze çarpan son yıllarda kurulmuş en güzel takımlardan biri kağıt üstünde. burada ilkan konusuna sadece 1 cümle ek yapmak istiyorum. kendisinin ne kadar mental eksikliği olsa da belli ki ataman onu takımda düşünüyordu ama belki de bu olay bize daha fazla kar sağlayacak. nereye geleceğim deko kulaklarını kapa "sertaç şanlı". ahaha güldüğünüzü biliyorum ama sertaç'ın parkede en iyi ve muhtemelen tek iyi yaptığı şey olan orta mesafe şutunun etini, sütünü hatta kemiğini dahi yememiz lazım. rotasyonda ona düşecek 6-8dk'ları iyi değerlendireceğine inanıyorum.

olayın furkan boyutunda ise daha fazla belirsizlik görüyorum. o sahada olduğunda ribaundlar harici topu ona değebileceği bir oyun gelişebilir mi aklımda büyük soru işaretleri var. onu besleyebilecek tek guard engin. ama furkan sahadayken muhtemelen domercant-hawkins ikilisi parkede olacak ve oyun planı onlar üzerine işleyecek. burada furkan bu ikiliye alan açamazsa parkede kalma süresi ne olur bilemiyorum. hazırlık kampının ilk bölümünde de o takımda olmayacağı için şimdilik en büyük soru işareti o.

süre açısından eurocup'da jamont ve domercant'ın 25, hawkins ve macvan'ın 30, dudley ve n'dong'un ise 20dk civarı süre alarak ataman'ın dar rotasyon sevdasını bu mecrada uygulayacağını düşünüyorum. tbl'de ise daha fazla rotasyon yapacaktır takım. engin, jamont, domercant, hawkins, macvan, dudley ve n'dong çevresine inşa edilecek yapıda en iyi 5'i koruyarak oynatacaktır coach.
bakalım yıllar önce rakocevic'le yapamadıklarını domercant'la nasıl başaracak ergin ataman.

bu arada son olarak onursal kaptanımız ender arslan'a bir sorum var.

merhaba kaptan ender arslan 24 saniyenin ne kadarını çalmayı planlıyorsun...






4 yorum:

  1. ilk fotoyu facebook'ta gs basketbol isimli gruptan çaldım sonra bazı oynamalar yaptım hırsız demesinler çalmış ve söylemiş desinler.

    YanıtlaSil
  2. ya olm filip yüzünden yazıya odaklanamadım. asghjklfd

    YanıtlaSil
  3. ben de hala ender 24 saniye fotosuna gülüyorum asajhdkasd ulan ben koydum halbuki fotoyu. 24 saniye ender :)

    YanıtlaSil