24 Temmuz 2013 Çarşamba

galatasaray kadro planlaması #2

şimdilik elimizde var olan büyük ölçüde tamamlanmış kadro;

carlos arroyo - ender arslan - engin atsür
jamont gordon - sinan can't güler - göksenin köksal
henry domercant - manuchar markoishvili - cenk akyol
zoran erceg - erwin dudley - milan macvan*
nathan jawai - furkan aldemir - mutlu demir*



ana plan ve takım işleyişi ne olacak?

1) ergin hoca geçen sezon ortası yaşanan sıkıntılardan sonra oyunu kısalara alan yaratmaktan çıkartıp uzunlara daha fazla pozisyon yaratabilecek, ikili oyunları kullanan bir takıma evrilmiştik. tüm bunlar olurken sezon başı güvenilir eller domercant - hawkins'in olmayışı nedeniyle topu verip arkana yaslanacağın adam olarak arroyo - dong'a döndük. dong'u çok fazla sırtı dönük kullanma eğilimine girdiğimiz maçlar oldu. bunu göz ardı etmeden ergin hocanın pivot seçiminde dominant ve topu emanet ettiğinde skor verecek bir isme gitmesi bununla alakalı.

2) daha fazla p&r oynayacağız. bu çok net. jawai gibi pick oynamayı bilen bir uzunun çevresini domercant - cenk - markoishvili - erceg gibi pozisyon şutörü oyuncularla doldurmak - ki bu oyuncular kendilerine yaratılan poziyonlarda %50'in altında üçlük atacak oyuncular değiller- bunu açıklıyor. biraz daha detaya girersek carlos arroyo ve jawai'nin en iyi yaptığı işleri yani arroyo'nun yön değiştirme ve en ince pası görme yetisi, jawai'nin kalınlığına rağmen hızlı ayaklara sahip olmasıyla kurduğu picklerde rakip savunmayı bozması bizim bu sene euroleague'de en çok dış şut kullanan takım olmamıza yol açacak gibi.

3) işin ikili oyun organizasyonundan daha bireysel tarafına geçersek de jawai yine ön plana çıkıyor. avrupanın en iyi post-up oyuncularından birine sahip olmanın farkını kullanabilmek için onun savunmasına gelebilecek yardımlarda onun çevresini yine yüksek şut yüzdesiyle sokacak oyunlarla dolduruyoruz. burada küçük bir ekleme daha yapayım doemrcant - markoishvili - erceg üçlüsünün yüksek şut yüzdesiyle sokmasının üstüne domercant'ın skorer ve lider, marko'nun tutkal ve takım oyuncusu, erceg'in topu yere vurabilen, pasör bir oyuncu olması yaratılan takımın tek düze kalmasını önlüyor. elimizdeki şutörlerin -cenk'in bile artık penetre üstü özel şutu var- sadece şut atmaktan ibaret olmadığını bilmemiz lazım.

4) geçen yıla göre farklılık göstereceğimiz diğer detaylardan biri ise daha az dripling daha çok paylaşıma dönme ihtimali. bunun en büyük nedeni ise yine jawai - furkan ikilisi. 5 numaralarımızın ikili oynamak dışında çok fazla yüksek posta çıkmayacaklarını düşünürsek topu driplingle taşımak yerine pas oyununu biraz daha aktif hale getirmek mantıklı gibi görünüyor. ancak burada da özellikle guard pozisyonumuz buna pek uygun değil. engin'in sakatlığı, jamont'un bu oyunu çok sevmiyor oluşu ve arroyo'yu zaman zaman 2 numara gibi kullanma şansımızın sadece ender arslan'la mümkün olması sebebiyle bu oyunun güvenilirliği de sıkıntı da açıkçası. engin sağlıklı bir şekilde sezona girecek olsa bir nebze ama şu durumda bu oyuna çok uygun gibi değiliz. ya yoksa zoran planinic?

5) son olarak savunma. savunmada geçen yıla oranla düşüş yaşayacağımızı düşünüyorum. hücumda daha potansiyelli bir takıma dönüşmenin en büyük sıkıntılarından biri de hep bu olmuştur. jawai'nin bilinen faul problemi, erceg'in yumuşak kalabilecek olması pota altında belli bir zayıflama hissi veriyor ama burada ergin ataman'a güvenmek şart. geçen seneki takımın savunmada yaşayabileceği tüm olumsuzların üzerini örtüp ligin en iyi savunma takımını yaratan coachtan bahsediyoruz.

peki bu dış şut bağımlılığı sorun yaratmayacak mı?

en büyük problemlerden biri bu takımın iç - dış dengesini sağlayıp sağlayamayacağı. çok fazla dış şuta bağımlı yaşayıp başarılı olmak kolay değil. bu yüzden ben oyuncu topluluğunun sadece şut atacak oyuncular olmadığını yazmaya çalıştım. bu açıdan iç - dış dengesinin bir şekilde sağlanabileceğini düşünüyorum. ancak burada doğacak asıl sıkıntı geçen sene ligin açık ara en ribaundçu takımın hüviyetini kaybecedek olmamız. bizim en büyük avantajımız buydu.

neden macvan değil de erceg?



macvan özel bir oyuncu. bunu pek anlatamıyorum ancak kalitesinden hala şüphe etmiyorum. ismail abiye selam olsun. bu değişime gelince ise olayın ilk boyutu ve en önemli boyutu tabii ki şut. macvan gibi patlayıcı bir şutöre değil istikrarlı ceza şutu sokacak bir pozisyon şutörüne ihtiyaç var. macvan 1m euroluk daha all-around bir uzun forvet ama ergin ataman'ın ihtiyacı olan isim onun öncelikli isteği olan şeyi mükemmel yapan birisi yani zoran erceg.

dong'un orta mesafesini atacak pivotumuz yok. bu sorun yaratmayacak mı?

hayır. çünkü onun yerine daha iyi pick and roll bitiren ve daha iyi post-up oynayan bir uzunumuz var ve kısa oyuncularımız bu kez içeriye değil dışarıya ihtiyaç duyuyorlar.

kadronun eksikleri?

açıkçası oyun kurma yönünde ve uzun yedekleme konusunda bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. engin'in sakatlığı ve 2-3 rotasyonda topa yön verebilen bir oyuncumuzun olmaması topun içeriye daha rahat inmesinin ve uzunların beslenmesi konusunda oluşacak bir sıkıntı. üstüne lig için konuşuyorum şutu olan bir 5 numara kullanacak olduğumuzda dudley'i mi yoksa yeni gelecek türk uzunu mu kullanmalıyız burası soru işareti. macvan muhtemelen 7.yabancı olarak sezona başlayacaktır. avrupada bu sorunu halletme yöntemimiz bu olacaktır ama lig için izzet - mutlu - samet en olmadı sertaç hamlesi yapmamız şart. jamont gordon'a topu emanet edeceğimiz zaman dudley'i sık sık 5'e çekebiliriz.

arkası yarın...

2 yorum:

  1. arroyo-jawai 1-5 rotasyonu ile pick and roll savunması nasıl olacak. hayırlı ramazanlar.

    YanıtlaSil
  2. Marko paşa yerine,Chuck Eidson'ın olduğunu hayal ettim sonra uyandım.hayallerde yaşıyor bağzı ibneler işte...

    YanıtlaSil