6 Aralık 2013 Cuma

galatasaray - malaga

maçtan önce açıkçası çok umutvar değildim. sadece bonsu'nun olmayışı değil takım olarak da hücumda durağan savunmada dengesiz halimiz çok canımızı yakıyordu. domercant ve erceg'in felaket görüntüsü, malik'in uzun bir aradan sonra oynamaya başlaması ve onun da pek hazır görünmemesi, arroyo-ataman sorunu takım üzerinde hayli soru işaretleri barındırıyordu.

her şey bir kenara bu takım kazanırken hep ümit veren kaybederken ise umut kıran bir yapıda. bireysel istek ve arzunun prim yaptığı ve rayların işlemesinin böyle mümkün olduğu bir takımız biz. mesela ben inanıyorum ki erceg'in kafası rahatlasın şut sokmaya başlasın sürekliliği sağlayacak ve verimli olacak. mesela dün ender-arroyo-malik-macvan-furkan çok iyi oynadı sinan ise kısıtlı sürede de olsa katkı verdi ve galibiyet geldi. tabii galibiyetin tek anahtarı bizim planlarımız da değildi ya neyse.




gelelim maça. ergin hoca malaga için özel bir hazırlık yapmış. hücumda sürekli olarak tepe p&r'leri ve 3 numaradan potaya topsuz cut'lar. pick and roll savunması sıkıntılı malaga için macvan ve furkan üzerinden p&r oynamak istedi. ancak o bu oyunu mümkünse 3 kişiyle oynamayı planladı ve 3. oyuncuyu şutör olarak değil potaya yakın istedi. malik'in de bu özelliğinden faydalanarak bunu skora yansıttık. malik hairston'un cut oyunlarından 6, toplamda 8, p&r hücumunun 3.ayağı olan oyuncudan toplamda  9 sayı çıkarttık.

ikinci hamlemiz ise arroyo'ya gelecek ikili sıkıştırmalarda, tam saha baskılarda yarı alanı çabuk geçip skora gitmekti. takım bunu da çok iyi uyguladı ve maç boyunca fastbreak'lerden 12 sayı çıkarttık.

hücumda yine az önce de bahsettiğimiz gibi ana silahımız p&r hücumlarıydı. öyle ki yanlış not etmediysem maç boyunca yalnızca 2 kez post oyunu oynadık. onunda biri maçın ilk hücumunda malik'le, diğeri de macvan'ın arkasına medley'i alıp bitirdiği pozisyonda. ana silahımız olan pick and roll hücumları bu defa daha fazla ve net bi şekilde kullanınca rakibin zaafını da hesaba katarsak bu oyundan oldukça verim aldık. uzunların devrilmesinden 10 sayı, toplamda ise 13 sayı p&r'ün ikinci ve üçüncü ayağından gelirken pick'i kullanan kısaların yarattığı şutlardan ise 8 sayı bulduk. yani totalde 21 sayı.

ergin ataman'ın savunma için öngörüsü de maç boyunca çok işimize yaradı ( yine parantez plaza sağolsun ) rakibin en etkili silahı olan pota altı hücumları ve penetreleri düşünerek rakibi dışarıdan oynamaya ittik.




buradan hemen plaza'ya bağlayalım. plaza neyi yanlış yaptı?

plaza aslında maça rafael'le başlayarak galatasaray'ın p&r hücumlarını savunmak istedi. fakat onun rafa hamlesi onlar için hücumda büyük eksi yarattı. yani savunmada artı hanelerine 3br'lik fayda sağladılarsa hücumda yapabileceklerinden 7br kaybettiler. fazla matematik hesabına girmiş olabilirim ama açarsak;

- malaga maçın ilk periyodunda ilk 8 dk'da tam 5 kere post oyunu oynadı. bunların 4'ü rafa, 1'ini ise medley'le. rafa'yla oynanan 4 post oyunundan 0 sayı çıkarttılar. ve daha sonra rafa'nın oyuna girdiği bölümlerde de gördük rafa'el sürekli olarak dışa kaçarak oynamayı seven yada p&r bitiren bir oyuncu rolünde. p&r oynayamadıkları için rafael sürekli dışarı kaçarak oynadı ve bu bizim pota altı savunmamızın çok işine yarayan bir noktaydı. ( rafael 0/4'le oynadı )

yani plaza'nın yapması gereken şey maç boyunca topu pota altına indirip vazquez - stimac - medley'i kullanmak ve dış oyuncularını sürekli olarak potaya penetre etmesini sağlamak olmalıydı. elinde sadece 3 uzun bulunan galatasaray'ın maç sonunda bu 3 uzunun faul hanesinde yazan 7 rakamı malaga ve plaza için utanç olmalı.

maç notları 

ergin ataman maça medley'in atletizmi ve hareketliliğini düşünerek medley'i malik, suarez'i ise macvan'la tutarak başladı.
plaza ise galatasaray'ın en önemli hücum silahı olduğunu düşündüğü p&r'leri savunmak için rafa'yla başladı.

7-0'dan sonra önce carlos'un transition gelerek gönderdiği stop jump shot'ı sonrasında ise cenk'in yanlış şut tercihiyle bir anda malaga 8-0'lık dış şut katkılı bir seriyle öne geçti.

bu bölümden sonra maçın anahtarı olmasını beklediğim ama plaza'nın nedense maça başlatmayı uygun görmediği stimac-vazquez ikili dahil oldu ve furkan'ın da kenarda olduğu bölümde post-up, p&r ve orta mesafe olmak üzere 6 sayı buldular bu iki uzun üzerinden.

ikinci periyotta malaga'nın sürekli olarak topu pota altına indirme gayreti onları bir anda skorda 6 sayı bandında öne geçmelerini sağladı. skor 29-37 olduğunda malaga 7.30dk'da bulduğu 21 sayının 8'ini boyalı alandan 6'sını ise post oyunu sonrası dışarı verilen paslarla buldu. biz bu bölümde önce arroyo'yu sonra da macvan'ı dinlendirmeye çalıştık. erceg'in de verimli olmadığını görünce ergin hoca 4 kısaya döndü.

bu bölümde maç belki de çift hanelere gidecekken ender'in kaçırdığı üçlük sonrası sinan'ın hücum ribaundu ve ender'in tekrardan kaldırıp attığı kendisine has sıradışı üçlüğü belki de maçın bize gelmesini sağladı. ve galatasaray 2.çeyreğin son 2.30dk'sını 11-2'lik seriyle bitirerek maçın rengini değiştirdi. başrolde ise ender ve arroyo vardı.

malaga ilk yarıda boyalı bölgeden 13 şut kullandı ve bu şutlardan 18 sayı çıkarttı. 
malaga ilk yarıda post-up oyununu 10 kez kullandı ve bu oyundan 10 sayı çıkarttı.
malaga ilk yarı boyunca 4 defa fastbreak denemesi yaptı ve bu oyundan 4 sayı buldular.

bu oyunların 4'ü maçın başında rafa üzerinden geldi ve rafael bunların hiçbirinde potayı göremedi. ancak oyunun devamında gelen paslarla boş pozisyon yakaladılar. 1 pozisyon hariç ( medley'e inen pas ve furkan blok ) malaga post oyunlarından oldukça verim aldı.





maçın ikinci yarısına ise plaza yaptığı hatayı görüp rafa yerine vazquez'le başladı. zoran dragiç ve diğer kısaları sürekli olarak penetre etmesi üstüne bir planla maça başladılar. bunun meyvesi olarak da 4dk gibi bir sürede furkan 3 faul aldı. pota altını sürekli olarak işleyen malaga karşısında ataman da zone'a dönerek savunma hamlesini yaptı.

4.periyotta ise bu defa hamleyi ergin ataman yaptı. sinan'ın da 5'lemesiyle çift oyun kurucuya döndü. kafa kafaya gelen maçı son 5dk'da iki oyun kurucuyla bitirdik. bu bölümde plaza'nın zone savunma tercihine açıkçası çok kötü hücum ederek yanıt verdik. galatasaray'ın iliklerine işlemiş olan zamana oynama hatta yana oynama hastalığı hücum tempomuzu yine yerlere vurdu ancak işte burada da ender arslan ve onu aıra dışı şutları devreye girdi. son bölümü çok büyük oynadı ve maçın yıldızı oldu.